The sweet cherry is
highly perishable with a restricted storage and shelf-life and in some cases
unable to reach the final consumer at optimal eating quality after being
transported to the market. For this reason, in this research, the effects of
different modified atmosphere packaging materials on postharvest life and fruit
quality of ‘0900 Ziraat’ cherries (Prunus avium L.) were investigated to
extend storage and marketing period. For this purpose, cherries were stored for
50 days at 0°C temperature with 90-95% relative humidity in three different
types of packaging materials. The first group of cherries was packed in
micro-perforated Xtend bags (MAP-1). The second group of cherries was packed in
ordinary non-perforated polyethylene bags (MAP-2) and the third group of
cherries was packed in ordinary perforated polyethylene bags (MAP-3-Control).
Fruit samples were taken from different storage rooms at intervals of 10 days
and physical and chemical changes were determined in the fruits. Experiment
results showed that the lowest weight losses were obtained on the cherries
stored in MAP-1. The cherries stored in MAP-2 had higher soluble solids
content. Titratable acidity increased during the first 10 days of storage and
then decreased. The fruit stored in MAP-1 had the highest flesh firmness,
titratable acidity, L*, C* and taste values. The most effective
MAP treatment for controlling pitting and stem browning was MAP-1. It can be
concluded that ‘0900 Ziraat’ cherry fruits were successfully stored at 0°C
temperature and 90-95% RH up to 50 days in MAP-1.
Kiraz meyveleri sınırlı muhafaza ve raf ömrü nedeniyle
bozulmalara karşı oldukça hassastır ve bazı durumlarda pazarlama sonrası nihai
tüketiciye optimum yeme kalitesinde ulaşamamaktadır. Bu nedenle, bu çalışmada,
muhafaza ve pazarlama periyodunu uzatmak amacıyla, ‘0900 Ziraat’ kiraz (Prunus
avium L.) çeşidinin derim sonrası ömrü ve meyve kalitesi üzerine modifiye
atmosferde muhafazanın etkileri belirlenmiştir. Bu amaçla kirazlar 3 farklı
modifiye atmosfer ortamında 0°C sıcaklık ve %90-95 oransal nemde 50 gün süreyle
muhafaza edilmişlerdir. Çalışmada birinci grup kirazlar Xtend® marka torbalar
(MAP-1) içerisinde, ikinci grup meyveler deliksiz polietilen torbalarda
(MAP-2), üçüncü grup kirazlar ise delikli polietilen torbalar
(MAP-3-Kontrol) içerisinde paketlenmiştir. Farklı muhafaza ortamlarından 10 gün
aralıklarla meyve örnekleri alınmış ve meyvelerde farklı fiziksel ve kimyasal
değişimler belirlenmiştir. Çalışmada en düşük ağırlık kaybı MAP-1 ortamında
depolanan kirazlarda tespit edilmiştir. MAP-2 ortamında muhafaza edilmiş
kirazlar en yüksek suda çözünebilir kuru madde miktarına sahip olmuşlardır.
Titre edilebilir asitlik değerleri muhafazanın ilk 10 gününde artmış, daha
sonra ise azalmıştır. En yüksek meyve eti sertliği, titre edilebilir asitlik, L*,
C* ve tat değerleri MAP-1 ortamında depolanan kirazlarda tespit
edilmiştir. Piting ve sap kararmasının kontrol altına alınmasında en etkili MAP
uygulaması MAP-1 olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak, ‘0900 Ziraat’ kiraz
çeşidine ait meyveler 0°C sıcaklık ve %90-95 oransal nemde 50 gün süreyle MAP-1
ortamında başarılı bir şekilde muhafaza edilmişlerdir.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume 35 Issue 1 |
DERİM in
ISSN : 1300-3496
e-ISSN : 2149-2182
Derim Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
------------------------------------------------------------------
DERİM
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü
Demircikara Mh. Paşa Kavakları Cad. No:11, P.K.35 Antalya
derim@derim.com.tr
www.derim.com.tr