BibTex RIS Cite

THE EFFECTS OF POSTHARVEST HOT WATER TREATMENTS ON THE STORAGE OF CALIFORNIA WONDER TYPE PEPPER

Year 2008, Volume: 25 Issue: 2, 44 - 51, 01.06.2008

Abstract

In this study, the effects of hot water dip treatments on the storage of California Wonder type peppers grown in greenhouse in Antalya, were investigated. In the experiment, California Wonder type peppers were dipped into hot water at 48 and 53°C for 3 minutes. After hot water dip treatments all peppers were stored at 8°C with 90-92 % relative humidity for 32 days. During the storage period, various chemical and physical analyses, weight loss, soluble solids, titretable acidity and fruit color changes were performed on the fruit by taking from cold storage at 8 days intervals. The results showed that dipping of peppers into hot water at 48 °C for 3 minutes were positively effected on controlling decays.

References

  • Acıcan, T. ve Aslım, A. Ş., 2007. Yaş Meyve Ve Sebze Muhafazası. Yayçep. http://www.tedgem.gov.tr/e_kitap.htm
  • Fallik, E., Grinberg, S., Alkalai, S. ve Lurie, S., 1996. The Effectiveness Of Postharvest Hot Water Dipping On The Control Of Grey And Black Moulds In Sweet Red Pepper (Capsicum annuum). Plant Pathology 45, 644–649.
  • Fallik, E., 2004. Prestorage Hot Water Treatments (Immersion, Rinsing And Brushing). Postharvest Biology and Technology. 32 (2): 125-134.
  • FAO, 2005. (www.fao.org).
  • Gonzáles-Aguilar, G. A., Cruz, R., Granadas, M. and Baez, R., 1997. Hot Water Dips And Film Packaging Extend The Shelf-Life Of Bell Pepper. Vegetables and Fruits Seventh International Controlled Atmosphere Research Conference. July 13-18, Department of Pomology, University of Clifornia, California, USA, Proceeding, 4:66-72.
  • Gonzáles-Aguilar, G. A., Cruz, R., Baez, R. and Wang, C. Y., 1999. Storage Quality Of Bell Peppers Pretreated With Hot Water And Polyethylene Packaging. Journal of Food Quality 22, 287-299.
  • Gonzáles-Aguilar, G. A., Gayosso, L., Cruz, R., Fortiz, J., Báez, R. ve Wang, C. Y., 2000. Polyamines İnduced By Hot Water Treatments Reduce Chilling Injury And Decay In Pepper Fruit. Postharvest Biology and Technology, 18 s: 19–26.
  • Günay A., 2005. Sebze Yetiştiriciliği. Cilt II, Meta basımevi, İzmir s. 345.
  • Klein, J. D. and Lurie, S., 1990. Prestroge Heat Treatment As A Mean Of Improving Poststorage Quality Of Apples. J Am Soc Hort Sci,115: 255- 259.
  • Luire, S. and Sabehat, A., 1997. Prestorage Temperature Manupulations To Reduce Chilling Injury In Tomatoes. Postharvest Biology and Techonology. 11(1): 57- 62.
  • Raffo, A., Baiamonte, I., Nardo N. and Paoletti F., 2007. Internal Quality And Antioxidants Content Of Cold-Stored Red Sweet Peppers As Affected By Polyethylene Bag Packaging And Hot Water Treatment. Eur Food Res Technol, 225:395–405.
  • Rodov, V., Ben-Yehoshua, S., Fierman, T. ve Fang, D., 1995. Modified-humidity Packaging Reduces Decay of Harvested Red Bell Pepper Fruit. HortScience, Vol. 30(2), s: 299-302.
  • Uslu, H. ve Erkan, M., 2003. Derim Sonrası Sıcaklık Uygulamalarının ‘Granny Smith’ Elmalarının Muhafazası Üzerine Etkileri. Türkiye IV. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 8- 12 Eylül 2003, Antalya. s: 316- 319.
  • Vural, H., Eşiyok D. ve Duman, İ., 2000. Kültür Sebzeleri (Sebze Yetiştirme). Ege Üniversitesi Basım evi, Bornava, İzmir. s. 293.

DERİM SONRASI SICAK SU UYGULAMALARININ CALIFORNIA WONDER TİPİ BİBER MUHAFAZASI ÜZERİNE ETKİLERİ

Year 2008, Volume: 25 Issue: 2, 44 - 51, 01.06.2008

Abstract

Bu çalışmada, Antalya örtüaltı koşullarında yetiştirilen California Wonder tipi dolmalık biber muhafazası üzerine sıcak su uygulamalarının etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla, biberlere 3 dakika sürelerle 48 ve 53 oC’de sıcak su uygulamaları yapılmıştır. Sıcak su uygulamalarından sonra biberler, 8 oC sıcaklık ve % 90–92 oransal nemde 32 gün süreyle muhafazaya alınmıştır. Muhafaza periyodu süresince değişik muhafaza ortamlarından 8’er gün aralıklarla alınan meyve örneklerinde ağırlık kaybı, suda çözünebilir kuru madde miktarı, titre edilebilir asit miktarı, meyve et rengindeki değişimler ve çürük meyve miktarları belirlenmiştir. Araştırma sonuçları, California Wonder tipi biberler için 48oC’de 3 dakika süreyle sıcak su uygulamasının özellikle çürük meyve miktarını engelleyerek muhafaza üzerine olumlu etki yaptığını göstermiştir.

References

  • Acıcan, T. ve Aslım, A. Ş., 2007. Yaş Meyve Ve Sebze Muhafazası. Yayçep. http://www.tedgem.gov.tr/e_kitap.htm
  • Fallik, E., Grinberg, S., Alkalai, S. ve Lurie, S., 1996. The Effectiveness Of Postharvest Hot Water Dipping On The Control Of Grey And Black Moulds In Sweet Red Pepper (Capsicum annuum). Plant Pathology 45, 644–649.
  • Fallik, E., 2004. Prestorage Hot Water Treatments (Immersion, Rinsing And Brushing). Postharvest Biology and Technology. 32 (2): 125-134.
  • FAO, 2005. (www.fao.org).
  • Gonzáles-Aguilar, G. A., Cruz, R., Granadas, M. and Baez, R., 1997. Hot Water Dips And Film Packaging Extend The Shelf-Life Of Bell Pepper. Vegetables and Fruits Seventh International Controlled Atmosphere Research Conference. July 13-18, Department of Pomology, University of Clifornia, California, USA, Proceeding, 4:66-72.
  • Gonzáles-Aguilar, G. A., Cruz, R., Baez, R. and Wang, C. Y., 1999. Storage Quality Of Bell Peppers Pretreated With Hot Water And Polyethylene Packaging. Journal of Food Quality 22, 287-299.
  • Gonzáles-Aguilar, G. A., Gayosso, L., Cruz, R., Fortiz, J., Báez, R. ve Wang, C. Y., 2000. Polyamines İnduced By Hot Water Treatments Reduce Chilling Injury And Decay In Pepper Fruit. Postharvest Biology and Technology, 18 s: 19–26.
  • Günay A., 2005. Sebze Yetiştiriciliği. Cilt II, Meta basımevi, İzmir s. 345.
  • Klein, J. D. and Lurie, S., 1990. Prestroge Heat Treatment As A Mean Of Improving Poststorage Quality Of Apples. J Am Soc Hort Sci,115: 255- 259.
  • Luire, S. and Sabehat, A., 1997. Prestorage Temperature Manupulations To Reduce Chilling Injury In Tomatoes. Postharvest Biology and Techonology. 11(1): 57- 62.
  • Raffo, A., Baiamonte, I., Nardo N. and Paoletti F., 2007. Internal Quality And Antioxidants Content Of Cold-Stored Red Sweet Peppers As Affected By Polyethylene Bag Packaging And Hot Water Treatment. Eur Food Res Technol, 225:395–405.
  • Rodov, V., Ben-Yehoshua, S., Fierman, T. ve Fang, D., 1995. Modified-humidity Packaging Reduces Decay of Harvested Red Bell Pepper Fruit. HortScience, Vol. 30(2), s: 299-302.
  • Uslu, H. ve Erkan, M., 2003. Derim Sonrası Sıcaklık Uygulamalarının ‘Granny Smith’ Elmalarının Muhafazası Üzerine Etkileri. Türkiye IV. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 8- 12 Eylül 2003, Antalya. s: 316- 319.
  • Vural, H., Eşiyok D. ve Duman, İ., 2000. Kültür Sebzeleri (Sebze Yetiştirme). Ege Üniversitesi Basım evi, Bornava, İzmir. s. 293.
There are 14 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Articles
Authors

Kamile Ulukapı

Mustafa Erkan This is me

İşılay Karaşahin This is me

A. Naci Onus This is me

Publication Date June 1, 2008
Published in Issue Year 2008 Volume: 25 Issue: 2

Cite

APA Ulukapı, K., Erkan, M., Karaşahin, İ., Onus, A. N. (2008). DERİM SONRASI SICAK SU UYGULAMALARININ CALIFORNIA WONDER TİPİ BİBER MUHAFAZASI ÜZERİNE ETKİLERİ. Derim, 25(2), 44-51.
AMA Ulukapı K, Erkan M, Karaşahin İ, Onus AN. DERİM SONRASI SICAK SU UYGULAMALARININ CALIFORNIA WONDER TİPİ BİBER MUHAFAZASI ÜZERİNE ETKİLERİ. DERİM. June 2008;25(2):44-51.
Chicago Ulukapı, Kamile, Mustafa Erkan, İşılay Karaşahin, and A. Naci Onus. “DERİM SONRASI SICAK SU UYGULAMALARININ CALIFORNIA WONDER TİPİ BİBER MUHAFAZASI ÜZERİNE ETKİLERİ”. Derim 25, no. 2 (June 2008): 44-51.
EndNote Ulukapı K, Erkan M, Karaşahin İ, Onus AN (June 1, 2008) DERİM SONRASI SICAK SU UYGULAMALARININ CALIFORNIA WONDER TİPİ BİBER MUHAFAZASI ÜZERİNE ETKİLERİ. Derim 25 2 44–51.
IEEE K. Ulukapı, M. Erkan, İ. Karaşahin, and A. N. Onus, “DERİM SONRASI SICAK SU UYGULAMALARININ CALIFORNIA WONDER TİPİ BİBER MUHAFAZASI ÜZERİNE ETKİLERİ”, DERİM, vol. 25, no. 2, pp. 44–51, 2008.
ISNAD Ulukapı, Kamile et al. “DERİM SONRASI SICAK SU UYGULAMALARININ CALIFORNIA WONDER TİPİ BİBER MUHAFAZASI ÜZERİNE ETKİLERİ”. Derim 25/2 (June 2008), 44-51.
JAMA Ulukapı K, Erkan M, Karaşahin İ, Onus AN. DERİM SONRASI SICAK SU UYGULAMALARININ CALIFORNIA WONDER TİPİ BİBER MUHAFAZASI ÜZERİNE ETKİLERİ. DERİM. 2008;25:44–51.
MLA Ulukapı, Kamile et al. “DERİM SONRASI SICAK SU UYGULAMALARININ CALIFORNIA WONDER TİPİ BİBER MUHAFAZASI ÜZERİNE ETKİLERİ”. Derim, vol. 25, no. 2, 2008, pp. 44-51.
Vancouver Ulukapı K, Erkan M, Karaşahin İ, Onus AN. DERİM SONRASI SICAK SU UYGULAMALARININ CALIFORNIA WONDER TİPİ BİBER MUHAFAZASI ÜZERİNE ETKİLERİ. DERİM. 2008;25(2):44-51.

DERİM in

 

CAB INTERNATIONAL                                                                                                   CABI International ile ilgili görsel sonucu

FAO AGRIS                                                                                                                                   FAO AGRIS ile ilgili görsel sonucu

INDEX COPERNICUS                                                                                                       INDEX COPERNICUS ile ilgili görsel sonucu

OpenAIRE                                                                                                                                      OpenAIRE ile ilgili görsel sonucu

GOOGLE SCHOLAR                                                                                                           GOOGLE SCHOLAR ile ilgili görsel sonucu


FSTA                                                                                       16423

DRJI                                                                                      16424

                                                    

ISSN : 1300-3496

e-ISSN : 2149-2182

Creative Commons Lisansı
Derim Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

------------------------------------------------------------------

DERİM

Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü

Demircikara Mh. Paşa Kavakları Cad. No:11, P.K.35 Antalya

derim@derim.com.tr

www.derim.com.tr