BibTex RIS Cite

THE EFFECT OF 1-METHYLCYCLOPROPENE (1-MCP) TREATMENT ON POSTHARVEST QUALITY OF ‘VALENCIA LATE’ ORANGES

Year 2009, Volume: 26 Issue: 1, 15 - 27, 01.03.2009

Abstract

This research was designed to find out the effect of various concentrations of 1- Methylcyclopropene (1-MCP) application on quality and performance of ‘Valencia Late’ oranges (Citrus cinensis L. Osbeck) stored at different temperatures. The oranges were harvested in 2006 from Ortaca, Muğla province in Turkey. 1- MCP was applied as 0, 250, 500, 1000 and 2000 ppb to the fruits before storage for 12 hours at 20°C. After 1- MCP application, fruits were stored at two different temperatures as 5±0.5 and 2±0.5°C and at 90-95% relative humidity in prefabricated cold storage rooms for 150 days. Samples were taken before the application and end of storage to make several analysis, observations and measurements. In this respect, loss of weight, rind colour, chemical changes in orange juice, chilling injury and rot incidence were determined. 1-MCP application did not exclude the negative impacr of ethylene during storage, however enhanced chilling injury in fruits stored at 2°C

‘VALENCIA LATE’ PORTAKALINDA 1-METİLSİKLOPROPEN (1-MCP) UYGULAMALARININ HASAT SONRASI KALİTE ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ

Year 2009, Volume: 26 Issue: 1, 15 - 27, 01.03.2009

Abstract

Bu çalışmada, değişik konsantrasyonlarda 1- Metilsiklopropen (1-MCP) uygulamasının farklı sıcaklılarda depolanan ‘Valencia Late’ portakallarının (Citrus cinensis L. Osbeck) kalitesine ve dayanıklılığına etkisi araştırılmıştır. Ortaca/Muğla’dan getirilen meyvelere depolama öncesi 12 saat süreyle 20°C’de 0, 250, 500, 1000 ve 2000 ppb konsantrasyonlarında 1-MCP uygulanmıştır. Uygulama sonrası meyveler 5±0.5 ve 2±0.5°C sıcaklıkta ve %90-95 oransal nemdeki soğuk odalarda 150 gün süreyle depolanmıştır. Uygulama öncesi, depolamanın sonunda çıkarılan örneklerde ağırlık kaybı, kabuk rengi, meyve suyunda kimyasal değişimler, depolama süresince üşüme zararı ve çürüklük gelişimi belirlenmiştir. 1-MCP uygulaması depolama sürecinde etilenin olumsuz etkisini ortadan kaldırmamış, kalite parametrelerine etkisi ise sınırlı ve/veya kararsız olmuştur. 2°C’de depolanan meyvelerde 1-MCP’nin üşüme zararını arttırıcı yönde etkisinin olduğu saptanmıştır.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Articles
Authors

Emel Türk This is me

Hakkı Can This is me

Fatih Şen This is me

Publication Date March 1, 2009
Published in Issue Year 2009 Volume: 26 Issue: 1

Cite

APA Türk, E., Can, H., & Şen, F. (2009). ‘VALENCIA LATE’ PORTAKALINDA 1-METİLSİKLOPROPEN (1-MCP) UYGULAMALARININ HASAT SONRASI KALİTE ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ. Derim, 26(1), 15-27.
AMA Türk E, Can H, Şen F. ‘VALENCIA LATE’ PORTAKALINDA 1-METİLSİKLOPROPEN (1-MCP) UYGULAMALARININ HASAT SONRASI KALİTE ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ. DERİM. March 2009;26(1):15-27.
Chicago Türk, Emel, Hakkı Can, and Fatih Şen. “‘VALENCIA LATE’ PORTAKALINDA 1-METİLSİKLOPROPEN (1-MCP) UYGULAMALARININ HASAT SONRASI KALİTE ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ”. Derim 26, no. 1 (March 2009): 15-27.
EndNote Türk E, Can H, Şen F (March 1, 2009) ‘VALENCIA LATE’ PORTAKALINDA 1-METİLSİKLOPROPEN (1-MCP) UYGULAMALARININ HASAT SONRASI KALİTE ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ. Derim 26 1 15–27.
IEEE E. Türk, H. Can, and F. Şen, “‘VALENCIA LATE’ PORTAKALINDA 1-METİLSİKLOPROPEN (1-MCP) UYGULAMALARININ HASAT SONRASI KALİTE ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ”, DERİM, vol. 26, no. 1, pp. 15–27, 2009.
ISNAD Türk, Emel et al. “‘VALENCIA LATE’ PORTAKALINDA 1-METİLSİKLOPROPEN (1-MCP) UYGULAMALARININ HASAT SONRASI KALİTE ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ”. Derim 26/1 (March 2009), 15-27.
JAMA Türk E, Can H, Şen F. ‘VALENCIA LATE’ PORTAKALINDA 1-METİLSİKLOPROPEN (1-MCP) UYGULAMALARININ HASAT SONRASI KALİTE ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ. DERİM. 2009;26:15–27.
MLA Türk, Emel et al. “‘VALENCIA LATE’ PORTAKALINDA 1-METİLSİKLOPROPEN (1-MCP) UYGULAMALARININ HASAT SONRASI KALİTE ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ”. Derim, vol. 26, no. 1, 2009, pp. 15-27.
Vancouver Türk E, Can H, Şen F. ‘VALENCIA LATE’ PORTAKALINDA 1-METİLSİKLOPROPEN (1-MCP) UYGULAMALARININ HASAT SONRASI KALİTE ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ. DERİM. 2009;26(1):15-27.

DERİM in

 

CAB INTERNATIONAL                                                                                                   CABI International ile ilgili görsel sonucu

FAO AGRIS                                                                                                                                   FAO AGRIS ile ilgili görsel sonucu

INDEX COPERNICUS                                                                                                       INDEX COPERNICUS ile ilgili görsel sonucu

OpenAIRE                                                                                                                                      OpenAIRE ile ilgili görsel sonucu

GOOGLE SCHOLAR                                                                                                           GOOGLE SCHOLAR ile ilgili görsel sonucu


FSTA                                                                                       16423

DRJI                                                                                      16424

                                                    

ISSN : 1300-3496

e-ISSN : 2149-2182

Creative Commons Lisansı
Derim Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

------------------------------------------------------------------

DERİM

Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü

Demircikara Mh. Paşa Kavakları Cad. No:11, P.K.35 Antalya

derim@derim.com.tr

www.derim.com.tr