BibTex RIS Cite

Effect of cooling storage to changes on sugar and dry matter of sweet corn

Year 2012, Volume: 29 Issue: 2, 11 - 20, 01.06.2012

Abstract

The research was conducted with the aim to determine effects of different storage methods (Control, + 4°C and deep freeze) on total sugar amount, dry matter and some sensory characteristics (color and smell) in sweet corn at Food Engineering Laboratory of Engineering and Architectural Faculty of Suleyman Demirel University in 2010 year. In the study, Lumina F1 and Composite sweet corn obtained from Sakarya Agricultural Research Institute were used as experimental material.

Dry matter content of sweet corn constantly increased in the 2, 4, 6, 8, 10 and 12th days compare to control (first day) at all storage in both cultivars. Reduction in the sugar amount of sweet corn storaged at + 4°C and deep freeze was less than the control. In the study, reduction in the sugar amount of Lumina F1 and Sakarya Composite cultivars were determined as 77.89-80.05 % in the control, 37.02 - 35.90 % in the + 4°C and 37.02 - 35.90 % in the deep freeze, respectively. There has been changed from the second day, the fourth day in control and +4°C respectively, and has not been any modification in deep freeze in grain color of sweet corn.

References

  • Anonim, 2009. Tarım İstatistikleri Özeti 2009.
  • Arslan, N., Yılmaz, G., Karadağ, Y., 1996. Tarla Ürünlerinde Standardizasyon ve Depolama. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:13, Ders Notları Serisi No:7, Tokat.
  • Brecht, J.K., Sargent, S.A., Hochmuth, R.C., Tervola, R.S., 1990. Postharvest Quality of Supersweet (sh2) Sweet Corn Cultivars. Proceedings of the Florida State Horticultural Society, 103:283-288.
  • Cemeroglu, B., 1992. Meyve ve Sebze İşleme Endüstrisinde Temel Analiz Metotları. Biltav Yayınları, 381 s, Ankara.
  • Coskun, M.B., Yalçın, İ., Özarslan, C., 2006. Physical Properties of Sweet Corn Seed (Zea mays saccharata Sturt.). Journal of Food Engineering, 74: 523–528.
  • Evensen, K.B., Boyer, C.D., 1986. Carbohydrate Composition and Sensory Quality of Fresh and Stored Sweet Corn. Journal of the American Society for Horticultural Science, 111:734-738.
  • Kırtok, Y., 1998. Mısır Üretimi ve Kullanımı. s.1-445. Kocaoluk Basın ve Yayınevi, İstanbul.
  • Koca, A.F., Koca, İ., Anıl, M., Karadeniz, B., 2008. Seker Mısırın (Zea mays saccharata) Dondurularak Depolanması. Türkiye 10. Gıda Kongresi, , 21-23 Mayıs 2008, Erzurum, s: 447-450.
  • Köycü, C., Yanıkoğlu, S., 1987. Samsun Ekolojik Şartlarında Mısır (Zea mays L.) Çeşit ve Ekim Zamanı Üzerinde Bir Araştırma. Türkiye’de Mısır Üretiminin Geliştirilmesi, Problemler ve Çözüm Yolları Sempozyumu, Ankara, 287-302, 23-26 Mart 1987.
  • Kün, E., 2004. Sıcak İklim Tahılları. A. Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları 1452, Ankara.
  • Müftügil, N., 1984. Havuç ve Karnabahar’ın Birer Çeşitlerinin Derin Dondurulması Üzerine Çalışmalar. TÜBİTAK Marmara Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Enstitüsü Beslenme ve Gıda Teknolojisi Bölümü, Proje No: 0501538001. Yayın No:83, Gebze.
  • Orhan, H., Efe, E., Sahin, M., 2004. SAS Yazılımı ile İstatistiksel Analizler. ISBN : 975-270-435-2., Tuğra Ofset, ISPARTA.
  • Olsen, J.K., Giles, R.E., Jordan, R.A., 1991. Postharvest Carbohydrate Changes and Sensory Quality of Three Sweet Corn Cultivars. Scientia Horticultureae, 44:179-189.
  • Özcan, 2009. Modern Dünyanın Vazgeçilmez Bitkisi Mısır: Genetiği Değiştirilmiş (Transgenik) Mısırın Tarımsal Üretime Katkısı. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, 2(2): 01-34, 200.
  • Sencar, Ö., Gökmen, S., Sakin, M.A., 1997. Şeker Mısırın (Zea mays saccharata Sturt.) Agronomik Özelliklerine Ekim Zamanı ve Yetiştirme Tekniklerinin Etkisi. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 21:65-71.
  • Showalter, R.K., 1957. Effect of Wetting and Top Icing upon the Quality of Vacuum Cooled and Hydro-cooled Sweet Corn. Proceedings of the Florida State Horticultural Society, 70:214-219.
  • Turgut, İ., 2000. Bursa Koşullarında Yetiştirilen Şeker Mısırında (Zea mays saccharata Sturt.) Bitki Sıklığının ve Azot Dozlarının Taze Koçan Verimi ile Verim Öğeleri Üzerine Etkisi. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 24:341-347.
  • Weichmann, J., 1986. The Effect of Controlled-Atmosphere Storage on the Sensory and Nutritional Quality of Fruits and Vegetables. Horticulture Review, 8:101-127.

Soğukta depolamanın şeker mısırın şeker ve kuru madde değişimine etkisi

Year 2012, Volume: 29 Issue: 2, 11 - 20, 01.06.2012

Abstract

Araştırma, şeker mısırda farklı depolama yöntemlerinin (kontrol, + 4°C ve derin dondurucu) toplam şeker miktarı, kuru madde ve bazı duyusal özellikler (renk ve koku) üzerine etkisini belirlemek amacıyla, 2010 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Laboratuvarında yürütülmüştür. Çalışmada, Lumina F1 ve Sakarya Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nden temin edilen Kompozit şeker mısırı deneme materyali olarak kullanılmıştır.
Şeker mısırda kuru madde oranı her iki çeşitte ve tüm depolama metotlarında kontrole (ilk gün) göre 2, 4, 6, 8, 10 ve 12. günlerde sürekli yükselmiştir. Şeker mısırının +4°C’de ve derin dondurucuda depolanmasında şeker miktarındaki düşüş kontrole göre daha az olmuştur. Çalışmada Lumina F1 ve Sakarya Kompozit çeşitlerinde 12. günde şeker miktarındaki düşüş kontrol uygulamasında sırasıyla % 77.89-80.05, +4°C’de % 37.02-35.90 ve derin dondurucu uygulamasında % 32.48-34.37 belirlenmiştir. Şeker mısırında tane rengi kontrolde 2. günden, +4°C’de 4. günden itibaren koyulaşmaya başlamış, derin dondurucuda ise 12 gün süresince değişme olmamıştır.

References

  • Anonim, 2009. Tarım İstatistikleri Özeti 2009.
  • Arslan, N., Yılmaz, G., Karadağ, Y., 1996. Tarla Ürünlerinde Standardizasyon ve Depolama. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:13, Ders Notları Serisi No:7, Tokat.
  • Brecht, J.K., Sargent, S.A., Hochmuth, R.C., Tervola, R.S., 1990. Postharvest Quality of Supersweet (sh2) Sweet Corn Cultivars. Proceedings of the Florida State Horticultural Society, 103:283-288.
  • Cemeroglu, B., 1992. Meyve ve Sebze İşleme Endüstrisinde Temel Analiz Metotları. Biltav Yayınları, 381 s, Ankara.
  • Coskun, M.B., Yalçın, İ., Özarslan, C., 2006. Physical Properties of Sweet Corn Seed (Zea mays saccharata Sturt.). Journal of Food Engineering, 74: 523–528.
  • Evensen, K.B., Boyer, C.D., 1986. Carbohydrate Composition and Sensory Quality of Fresh and Stored Sweet Corn. Journal of the American Society for Horticultural Science, 111:734-738.
  • Kırtok, Y., 1998. Mısır Üretimi ve Kullanımı. s.1-445. Kocaoluk Basın ve Yayınevi, İstanbul.
  • Koca, A.F., Koca, İ., Anıl, M., Karadeniz, B., 2008. Seker Mısırın (Zea mays saccharata) Dondurularak Depolanması. Türkiye 10. Gıda Kongresi, , 21-23 Mayıs 2008, Erzurum, s: 447-450.
  • Köycü, C., Yanıkoğlu, S., 1987. Samsun Ekolojik Şartlarında Mısır (Zea mays L.) Çeşit ve Ekim Zamanı Üzerinde Bir Araştırma. Türkiye’de Mısır Üretiminin Geliştirilmesi, Problemler ve Çözüm Yolları Sempozyumu, Ankara, 287-302, 23-26 Mart 1987.
  • Kün, E., 2004. Sıcak İklim Tahılları. A. Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları 1452, Ankara.
  • Müftügil, N., 1984. Havuç ve Karnabahar’ın Birer Çeşitlerinin Derin Dondurulması Üzerine Çalışmalar. TÜBİTAK Marmara Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Enstitüsü Beslenme ve Gıda Teknolojisi Bölümü, Proje No: 0501538001. Yayın No:83, Gebze.
  • Orhan, H., Efe, E., Sahin, M., 2004. SAS Yazılımı ile İstatistiksel Analizler. ISBN : 975-270-435-2., Tuğra Ofset, ISPARTA.
  • Olsen, J.K., Giles, R.E., Jordan, R.A., 1991. Postharvest Carbohydrate Changes and Sensory Quality of Three Sweet Corn Cultivars. Scientia Horticultureae, 44:179-189.
  • Özcan, 2009. Modern Dünyanın Vazgeçilmez Bitkisi Mısır: Genetiği Değiştirilmiş (Transgenik) Mısırın Tarımsal Üretime Katkısı. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, 2(2): 01-34, 200.
  • Sencar, Ö., Gökmen, S., Sakin, M.A., 1997. Şeker Mısırın (Zea mays saccharata Sturt.) Agronomik Özelliklerine Ekim Zamanı ve Yetiştirme Tekniklerinin Etkisi. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 21:65-71.
  • Showalter, R.K., 1957. Effect of Wetting and Top Icing upon the Quality of Vacuum Cooled and Hydro-cooled Sweet Corn. Proceedings of the Florida State Horticultural Society, 70:214-219.
  • Turgut, İ., 2000. Bursa Koşullarında Yetiştirilen Şeker Mısırında (Zea mays saccharata Sturt.) Bitki Sıklığının ve Azot Dozlarının Taze Koçan Verimi ile Verim Öğeleri Üzerine Etkisi. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 24:341-347.
  • Weichmann, J., 1986. The Effect of Controlled-Atmosphere Storage on the Sensory and Nutritional Quality of Fruits and Vegetables. Horticulture Review, 8:101-127.
There are 18 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Articles
Authors

Burhan Kara

Mehmet Şahin This is me

Publication Date June 1, 2012
Published in Issue Year 2012 Volume: 29 Issue: 2

Cite

APA Kara, B., & Şahin, M. (2012). Soğukta depolamanın şeker mısırın şeker ve kuru madde değişimine etkisi. Derim, 29(2), 11-20.
AMA Kara B, Şahin M. Soğukta depolamanın şeker mısırın şeker ve kuru madde değişimine etkisi. DERİM. June 2012;29(2):11-20.
Chicago Kara, Burhan, and Mehmet Şahin. “Soğukta depolamanın şeker mısırın şeker Ve Kuru Madde değişimine Etkisi”. Derim 29, no. 2 (June 2012): 11-20.
EndNote Kara B, Şahin M (June 1, 2012) Soğukta depolamanın şeker mısırın şeker ve kuru madde değişimine etkisi. Derim 29 2 11–20.
IEEE B. Kara and M. Şahin, “Soğukta depolamanın şeker mısırın şeker ve kuru madde değişimine etkisi”, DERİM, vol. 29, no. 2, pp. 11–20, 2012.
ISNAD Kara, Burhan - Şahin, Mehmet. “Soğukta depolamanın şeker mısırın şeker Ve Kuru Madde değişimine Etkisi”. Derim 29/2 (June 2012), 11-20.
JAMA Kara B, Şahin M. Soğukta depolamanın şeker mısırın şeker ve kuru madde değişimine etkisi. DERİM. 2012;29:11–20.
MLA Kara, Burhan and Mehmet Şahin. “Soğukta depolamanın şeker mısırın şeker Ve Kuru Madde değişimine Etkisi”. Derim, vol. 29, no. 2, 2012, pp. 11-20.
Vancouver Kara B, Şahin M. Soğukta depolamanın şeker mısırın şeker ve kuru madde değişimine etkisi. DERİM. 2012;29(2):11-20.

DERİM in

 

CAB INTERNATIONAL                                                                                                   CABI International ile ilgili görsel sonucu

FAO AGRIS                                                                                                                                   FAO AGRIS ile ilgili görsel sonucu

INDEX COPERNICUS                                                                                                       INDEX COPERNICUS ile ilgili görsel sonucu

OpenAIRE                                                                                                                                      OpenAIRE ile ilgili görsel sonucu

GOOGLE SCHOLAR                                                                                                           GOOGLE SCHOLAR ile ilgili görsel sonucu


FSTA                                                                                       16423

DRJI                                                                                      16424

                                                    

ISSN : 1300-3496

e-ISSN : 2149-2182

Creative Commons Lisansı
Derim Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

------------------------------------------------------------------

DERİM

Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü

Demircikara Mh. Paşa Kavakları Cad. No:11, P.K.35 Antalya

derim@derim.com.tr

www.derim.com.tr