BibTex RIS Cite

Changes in quality parameters during growth of Fremont and Nova mandarin cultivars and harvest maturity

Year 2015, Volume: 32 Issue: 1, 31 - 46, 29.06.2015
https://doi.org/10.16882/derim.2015.09256

Abstract

The aim of this study was to determine physical and chemical changes during fruit development and their relationship with optimum harvest maturity for Fremont and Nova mandarin cultivars grown under the Dörtyol ecological conditions. Fruits cv. Fremont and Nova mandarins were obtained trees grafted on  Sour orange rootstock in Dörtyol region. Fruit width (mm) and length (mm), weight (g), skin color (L* and ), fruit juice content (%), total soluble solid (TSS, %), titretable acidity (TA, %), TSS/TA ratio and juice pH value were measured on fruits samples collected from tagged trees from June drop to ripening at a time during fruit development. Data indicated that optimum harvest time was in the last weeks of November with the first week of December (200-215 days after full bloom) for Fremont and Nova mandarin varieties grown in Dörtyol conditions with over TSS/TA ratio 8 and fruit skin coloration ( values between 80-90) was sufficient.

References

  • AKİB (2014). Akdeniz İhracatçılar Birliği. http://www.akib.org.tr. Erişim tarihi: 16 Ekim 2014.
  • Akgül, F. (1991). Değişik turunçgil anaçlarının Klemantin, Satsuma ve Fremont mandarin çeşitlerinin meyve verim ve kalitesi üzerine etkileri. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Adana.
  • Anonim (1973). Tarımsal Yapı ve Üretim. DİE Matbaası. DİE Yayın No: 708, Ankara.
  • Anonim (1995). Turunçgil meyveleri. Yaş Meyve ve Sebze Standartları. Avrupa Birliği Standartları, s. 106-110. Mersin.
  • Anonymous (1980). Agrumes Citrus Fruit (Revision). International standardization of fruit and vegetables, organization for economic co-operation and development (OECD), 108 p., Paris.
  • Arpaia, M.L., & Kader, A.A. (2014). Orange, Recommendations for Maintaining Postharvest Quality. Postharvest Technology Research and Information Center, Http://postharvest.ucdavis.edu/Produce/ProduceFacts/Fruit/orange. shtml, Erişim tarihi: 16 Ekim 2014.
  • Bassal, M.A. (2009). Growth, yield and fruit quality of ‘Marisol’ clementine grown on four rootstocks in Egypt. Scientia Horticulturae, 119: 132–137.
  • Bek, Y. (1983). Araştırma ve Deneme Metotları. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Adana, Ders ve Yardımcı Ders Kitapları, Yayın No: 92, 286 s., Adana.
  • Dawes, S.N., & Martin, P.J. (1991). A comparison of two mid-season and two late-maturing satsuma mandarins with the standard industry cultivar 'Silverhill'. New Zealand Journal of Crop and Horticultural Science, 19 (1): 25-30.
  • Demirkeser, T.H., Kaplankıran, M., Toplu, C., & Yıldız, E. (2009). Yield and fruit quality performance of Nova and Robinson mandarins on three rootstocks in Eastern Mediterranean. African Journal of Agricultural Research, 4 (4): 262-268.
  • Dündar, Ö. (1988). Valencia ve Kozan Yerli Portakallarının Soğukta Muhafazası ve Derim Sonrası Fizyolojileri Üzerinde Araştırmalar. Doktora Tezi, Çukurova Üniversitesi, Adana.
  • FAO (2014). Agricultural Production Data. http://faostat3.fao.org/faostat-gateway/go/to/home. Erişim tarihi: 16 Ekim 2014.
  • Filho, F.A.A.M., Espinoza-Nunez, E., Stuchi, E.S., & Ortega, E.M.M. (2007). Plant growth, yield, and fruit quality of ‘Fallglo’ and ‘Sunburst’ mandarins on four rootstocks. Scientia Horticulturae 114: 45–49.
  • Gonzalez-Velez, A., Roman-Perez, F., & Flores, C. (2002). Tangelo Orlando grafted on five rootstocks: production, fruit quality and growth. Journal of Agriculture of the University of Puerto Rico. 86 (3/4): 131-137.
  • Gürgen, Ö., Pekmezci, M., & Gönen, N. (1983). Değişik derim zamanlarının altıntopların muhafazası üzerine etkileri. Türkiye’de Bahçe Ürünlerinin Depolanması ve Pazara Hazırlanması ve Taşınması Sempozyumu, Adana, s. 117-129.
  • Hagenmaier, R.D., & Baker, R. (2004). Quality of fresh citrus fruit. pp. 301-308. In: Shadidi, F., Spanier, A., Ho, C.T., & Braggins, T., (eds.) Quality of Fresh Citrus Fruit and Processed Foods: Advances In Experimental Medicine and Bio., 542.
  • Kamiloğlu, M.U., & Kaplankıran, M. (2005). Dörtyol koşullarında bazı altıntop çeşitlerinin kalite parametrelerine göre derim zamanının saptanması. III. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, 6-9 Eylül 2005, Antakya-Hatay,72-79.
  • Kaplankıran, M., 2007. Turunçgil Ders Notları (Yayınlanmamış). Mustafa Kemal Üniversitesi, Hatay.
  • Kaplankıran, M, Özdemir, A.E., Toplu, C., Çandır, E.E., Demirkeser, T.H., Yıldız, E., Kamiloğlu, M.U., & Mermi, S. (2008). Hatay ilinde turunçgiller, Trabzon hurması ve avokado yetiştiriciliğinin yeni çeşit, anaç ve derim sonrası tekniklerle geliştirilmesi. DPT 2003 K 120860 nolu Proje Sonuç Raporu, 252 s., Hatay.
  • Kaplankıran, M., Özdemir, A.E., Çandır, E., Demirkeser, T.H., Toplu, C., & Yıldız, E. (2011). Star Ruby altıntoplarının meyve büyümesi sırasında kalite parametrelerindeki değişimler ve derim olumu. Türkiye VI. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 04-08 Ekim 2011, Şanlıurfa, Cilt I: 432-439.
  • Karaçalı, İ., 1983. Satsuma mandarini olgunlaşma devresinde meyve suyu, toplam suda erir maddeler ve titre edilebilir asit yüzde miktarları ile olgunluk oranının değişiminde uygun eğri maddelerinin seçimi. Türkiye'de Bahçe Ürünlerinin Depolanması, Pazara Hazırlanması ve Taşınması Sempozyumu, TÜBİTAK Yayınları, No: 587, TOAG, Seri No: 118, 26-32.
  • McGuire, R.G. (1992). Reporting of objective colour measurement. HortScience, 27: 1254-1255.
  • Matyar, D., Kaplankıran, & M., Tuzcu, Ö. (1995). Bazı mandarin çeşitlerinin Adana koşullarındaki verim ve kalite özellikleri. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 19(4): 237-245.
  • Özdemir, A.E., Ağar, İ.T., & Kaşka, N. (1994). Bazı önemli elma yörelerinde yetiştirilen elma çeşitleri ve bu çeşitlerin optimal derim zamanlarının saptanması konusunda çalışmalar. III. Ulusal Soğutma ve İklimlendirme Kongresi Bildiri Kitabı, 04-06 Mayıs 1994, Adana, 415-424.
  • Özdemir, A.E., Çandır, E.E, Kaplankıran, M., Demirkeser, T.H., Toplu, C., & Yıldız, E. (2010). Changes in quality parameters of ‘Satsuma’ mandarin during fruit development and their relationship with optimum harvest maturity. Acta Horticulturea (ISHS), 87;723-729.
  • Özdemir, A.E., Kaplankıran, M. Çandır, E., Demirkeser, T.H., Toplu, C., & Yıldız, E. (2012). Ruby Red altıntoplarının meyve büyümesi sırasında kalite parametrelerindeki değişimler ve derim olumu. 5. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, 18-21 Eylül 2012, İzmir, Bahçe Bilimi Yayın No: 3;197-204.
  • Özdemir, A.E., Kaplankıran, M., Çandır, E., Demirkeser, T.H., Toplu, C., & Yıldız, E. (2014). Washington Navel portakal çeşidinin meyve gelişim sürecindeki kalite parametrelerindeki değişimler ve derim olumu. VI. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, 22-25 Eylül 2014, Bursa.
  • Özsan, M., & Bahçeçioğlu, H.R. (1970). Akdeniz bölgesinde yetişen turunçgil tür ve çeşitlerinin değişik ekolojik şartlar altında gösterdikleri özellikler üzerinde araştırmalar. TÜBİTAK-TOAG Yayın No: 10, TÜBİTAK Matbaası, 111 s., Ankara
  • Pekmezci, M. (1979). Turunçgillerde meyve muhafazası sorunları. TÜBİTAK, TOAG, Akdeniz Bölgesi Bahçe Bitkileri Yetiştiriciliğinde Sorunlar, Çözüm Yolları ve Yapılması Gereken Araştırmalar Sempozyumu, İncekum, Alanya, 308-327.
  • Pailly, O., Tison, G., & Amouroux, A. (2004). Harvest time and storage conditions of “Star Ruby” grapefruit (Citrus paradisi Macf.) for short distance summer consumption. Postharvest Biology and Technology, 1 (34): 65-73.
  • Purvis, A.C., & Grierson, W. (1982). Accumulation of reducing sugar and resistance of grapefruit peel to chilling injury as related to winter temperatures. Journal of the American Society for Horticultural Science, 107, 139-142.
  • Sadler, G.O. (1994). Titratable acidity. Pp. 81-91. Nielsen, SS. (Ed.) Introduction to the Chemical Analysis of Foods, Chapter 6, Jones and Bartlett Publis., Borton, USA.
  • SAS (1999). SAS Online Doc, Version 8. SAS Inst., Cary, NC.
  • Schirra, M. D’hallewin, G., Cabras, P., Azngioni, A., Ben-Yehoshua, S., & Lurie, S. (2000). Chilling injury and residue uptake in cold-stored ‘Star Ruby’ grapefruit following thiabendazole and imazalil dip treatments at 20 and 50°C. Postharvest Biology and Technology, 20(1), 91-98.
  • Temiz, S. (2005). Farklı anaçlar üzerindeki bazı turunçgil tür ve çeşitlerinin kırıkhan koşullarında gösterdikleri bazı biyolojik, fizyolojik, morfolojik ve pomolojik özellikler. Yüksek Lisans Tezi, Mustafa Kemal Üniversitesi, Antakya-Hatay.
  • Tuzcu, Ö. 1990. Türkiye’de Yetiştirilen Başlıca Turunçgil Çeşitleri. Akdeniz İhracatçı Birlikleri Yayınları, Mersin, 71s.
  • Tuzcu Ö., & Kaplankıran, M. (1993). Türkiye için önem taşıyabilecek altıntop çeşitlerinin kalite parametrelerinin saptanması. Çukurova Üniversitesi, Araştırma Fonu 91 E- 6 nolu proje sonuç raporu, 26 s., Adana.
  • TÜİK (2014). Bitkisel Üretim İstatistikleri. http://www.tuik.gov.tr. Erişim tarihi: 16 Ekim 2014.
  • Urgun, Ş. (1997). Bazı mandarin çeşitlerinin adana ekolojik koşullarında gösterdikleri pomolojik özellikler. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Adana.
  • Uysal, M. (2001). Bazı turunçgil tür ve çeşitlerinin Dörtyol koşullarında meyve gelişim sürecinde gösterdikleri fizyolojik, morfolojik ve biyokimyasal değişimler. Yüksek Lisans Tezi, Mustafa Kemal Üniversitesi, Antakya-Hatay.
  • Wardowski, W.F., Nagy, S., & Grierson, W. (1986). Fresh Citrus Fruit. 571 s., USA.
  • Yıldız, E., Demirkeser, T.H., Kaplankıran, M., Toplu, C., Özdemir, A.E., & Çandır, E. (2012). Farklı Anaçlar Üzerindeki Silverhill (22-9) Satsumasının Dörtyol Ekolojik Koşullarındaki Performansı. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 17 (1) 31-40.
  • Yılmaz, M. (2002). Bazı turunçgil tür ve çeşitlerinin Dörtyol koşullarında gösterdikleri özellikler. Bitirme Tezi, Mustafa Kemal Üniversitesi, Antakya-Hatay.

Fremont ve Nova mandarin çeşitlerinin meyve gelişim sürecindeki kalite parametrelerindeki değişimler ve derim olumu

Year 2015, Volume: 32 Issue: 1, 31 - 46, 29.06.2015
https://doi.org/10.16882/derim.2015.09256

Abstract

Bu çalışmanın amacı, Dörtyol koşullarında yetiştirilen Fremont ve Nova mandarin çeşitlerinin meyve kalitesinde görülen değişimlerin ve derim zamanının belirlenmesidir. Bu araştırmada yerli turunç anacı üzerine aşılı Fremont ve Nova mandarin çeşitlerinin meyveleri kullanılmıştır. Meyve gelişim sürecinde seçilen ağaçlardan Haziran dökümünden olgunlaşıncaya kadar meyve örnekleri alınmaya başlamış ve alınan meyvelerde her seferinde meyve eni (mm) ve boyu (mm), meyve ağırlığı (g), meyve kabuk rengi L* ve hº değeri, usare miktarı (%), suda çözünebilir toplam kuru madde miktarı (SÇKM, %), titre edilebilir asit içeriği (TEA, %), SÇKM/TEA oranı ve meyve suyu pH değeri ölçülmüştür. Bulgularımıza göre, Dörtyol koşullarında yetiştirilen Fremont ve Nova mandarin çeşitleri için Kasım ayının son haftası ile Aralık ayının ilk haftası (çiçeklenmeden itibaren 200-215. günler) SÇKM/TEA oranı 8’in üzerinde ve renklenme ( değeri 80-90 arasında) yeterli seviyede olup, en uygun derim olum zamanı olarak saptanmıştır.

References

  • AKİB (2014). Akdeniz İhracatçılar Birliği. http://www.akib.org.tr. Erişim tarihi: 16 Ekim 2014.
  • Akgül, F. (1991). Değişik turunçgil anaçlarının Klemantin, Satsuma ve Fremont mandarin çeşitlerinin meyve verim ve kalitesi üzerine etkileri. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Adana.
  • Anonim (1973). Tarımsal Yapı ve Üretim. DİE Matbaası. DİE Yayın No: 708, Ankara.
  • Anonim (1995). Turunçgil meyveleri. Yaş Meyve ve Sebze Standartları. Avrupa Birliği Standartları, s. 106-110. Mersin.
  • Anonymous (1980). Agrumes Citrus Fruit (Revision). International standardization of fruit and vegetables, organization for economic co-operation and development (OECD), 108 p., Paris.
  • Arpaia, M.L., & Kader, A.A. (2014). Orange, Recommendations for Maintaining Postharvest Quality. Postharvest Technology Research and Information Center, Http://postharvest.ucdavis.edu/Produce/ProduceFacts/Fruit/orange. shtml, Erişim tarihi: 16 Ekim 2014.
  • Bassal, M.A. (2009). Growth, yield and fruit quality of ‘Marisol’ clementine grown on four rootstocks in Egypt. Scientia Horticulturae, 119: 132–137.
  • Bek, Y. (1983). Araştırma ve Deneme Metotları. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Adana, Ders ve Yardımcı Ders Kitapları, Yayın No: 92, 286 s., Adana.
  • Dawes, S.N., & Martin, P.J. (1991). A comparison of two mid-season and two late-maturing satsuma mandarins with the standard industry cultivar 'Silverhill'. New Zealand Journal of Crop and Horticultural Science, 19 (1): 25-30.
  • Demirkeser, T.H., Kaplankıran, M., Toplu, C., & Yıldız, E. (2009). Yield and fruit quality performance of Nova and Robinson mandarins on three rootstocks in Eastern Mediterranean. African Journal of Agricultural Research, 4 (4): 262-268.
  • Dündar, Ö. (1988). Valencia ve Kozan Yerli Portakallarının Soğukta Muhafazası ve Derim Sonrası Fizyolojileri Üzerinde Araştırmalar. Doktora Tezi, Çukurova Üniversitesi, Adana.
  • FAO (2014). Agricultural Production Data. http://faostat3.fao.org/faostat-gateway/go/to/home. Erişim tarihi: 16 Ekim 2014.
  • Filho, F.A.A.M., Espinoza-Nunez, E., Stuchi, E.S., & Ortega, E.M.M. (2007). Plant growth, yield, and fruit quality of ‘Fallglo’ and ‘Sunburst’ mandarins on four rootstocks. Scientia Horticulturae 114: 45–49.
  • Gonzalez-Velez, A., Roman-Perez, F., & Flores, C. (2002). Tangelo Orlando grafted on five rootstocks: production, fruit quality and growth. Journal of Agriculture of the University of Puerto Rico. 86 (3/4): 131-137.
  • Gürgen, Ö., Pekmezci, M., & Gönen, N. (1983). Değişik derim zamanlarının altıntopların muhafazası üzerine etkileri. Türkiye’de Bahçe Ürünlerinin Depolanması ve Pazara Hazırlanması ve Taşınması Sempozyumu, Adana, s. 117-129.
  • Hagenmaier, R.D., & Baker, R. (2004). Quality of fresh citrus fruit. pp. 301-308. In: Shadidi, F., Spanier, A., Ho, C.T., & Braggins, T., (eds.) Quality of Fresh Citrus Fruit and Processed Foods: Advances In Experimental Medicine and Bio., 542.
  • Kamiloğlu, M.U., & Kaplankıran, M. (2005). Dörtyol koşullarında bazı altıntop çeşitlerinin kalite parametrelerine göre derim zamanının saptanması. III. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, 6-9 Eylül 2005, Antakya-Hatay,72-79.
  • Kaplankıran, M., 2007. Turunçgil Ders Notları (Yayınlanmamış). Mustafa Kemal Üniversitesi, Hatay.
  • Kaplankıran, M, Özdemir, A.E., Toplu, C., Çandır, E.E., Demirkeser, T.H., Yıldız, E., Kamiloğlu, M.U., & Mermi, S. (2008). Hatay ilinde turunçgiller, Trabzon hurması ve avokado yetiştiriciliğinin yeni çeşit, anaç ve derim sonrası tekniklerle geliştirilmesi. DPT 2003 K 120860 nolu Proje Sonuç Raporu, 252 s., Hatay.
  • Kaplankıran, M., Özdemir, A.E., Çandır, E., Demirkeser, T.H., Toplu, C., & Yıldız, E. (2011). Star Ruby altıntoplarının meyve büyümesi sırasında kalite parametrelerindeki değişimler ve derim olumu. Türkiye VI. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 04-08 Ekim 2011, Şanlıurfa, Cilt I: 432-439.
  • Karaçalı, İ., 1983. Satsuma mandarini olgunlaşma devresinde meyve suyu, toplam suda erir maddeler ve titre edilebilir asit yüzde miktarları ile olgunluk oranının değişiminde uygun eğri maddelerinin seçimi. Türkiye'de Bahçe Ürünlerinin Depolanması, Pazara Hazırlanması ve Taşınması Sempozyumu, TÜBİTAK Yayınları, No: 587, TOAG, Seri No: 118, 26-32.
  • McGuire, R.G. (1992). Reporting of objective colour measurement. HortScience, 27: 1254-1255.
  • Matyar, D., Kaplankıran, & M., Tuzcu, Ö. (1995). Bazı mandarin çeşitlerinin Adana koşullarındaki verim ve kalite özellikleri. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 19(4): 237-245.
  • Özdemir, A.E., Ağar, İ.T., & Kaşka, N. (1994). Bazı önemli elma yörelerinde yetiştirilen elma çeşitleri ve bu çeşitlerin optimal derim zamanlarının saptanması konusunda çalışmalar. III. Ulusal Soğutma ve İklimlendirme Kongresi Bildiri Kitabı, 04-06 Mayıs 1994, Adana, 415-424.
  • Özdemir, A.E., Çandır, E.E, Kaplankıran, M., Demirkeser, T.H., Toplu, C., & Yıldız, E. (2010). Changes in quality parameters of ‘Satsuma’ mandarin during fruit development and their relationship with optimum harvest maturity. Acta Horticulturea (ISHS), 87;723-729.
  • Özdemir, A.E., Kaplankıran, M. Çandır, E., Demirkeser, T.H., Toplu, C., & Yıldız, E. (2012). Ruby Red altıntoplarının meyve büyümesi sırasında kalite parametrelerindeki değişimler ve derim olumu. 5. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, 18-21 Eylül 2012, İzmir, Bahçe Bilimi Yayın No: 3;197-204.
  • Özdemir, A.E., Kaplankıran, M., Çandır, E., Demirkeser, T.H., Toplu, C., & Yıldız, E. (2014). Washington Navel portakal çeşidinin meyve gelişim sürecindeki kalite parametrelerindeki değişimler ve derim olumu. VI. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, 22-25 Eylül 2014, Bursa.
  • Özsan, M., & Bahçeçioğlu, H.R. (1970). Akdeniz bölgesinde yetişen turunçgil tür ve çeşitlerinin değişik ekolojik şartlar altında gösterdikleri özellikler üzerinde araştırmalar. TÜBİTAK-TOAG Yayın No: 10, TÜBİTAK Matbaası, 111 s., Ankara
  • Pekmezci, M. (1979). Turunçgillerde meyve muhafazası sorunları. TÜBİTAK, TOAG, Akdeniz Bölgesi Bahçe Bitkileri Yetiştiriciliğinde Sorunlar, Çözüm Yolları ve Yapılması Gereken Araştırmalar Sempozyumu, İncekum, Alanya, 308-327.
  • Pailly, O., Tison, G., & Amouroux, A. (2004). Harvest time and storage conditions of “Star Ruby” grapefruit (Citrus paradisi Macf.) for short distance summer consumption. Postharvest Biology and Technology, 1 (34): 65-73.
  • Purvis, A.C., & Grierson, W. (1982). Accumulation of reducing sugar and resistance of grapefruit peel to chilling injury as related to winter temperatures. Journal of the American Society for Horticultural Science, 107, 139-142.
  • Sadler, G.O. (1994). Titratable acidity. Pp. 81-91. Nielsen, SS. (Ed.) Introduction to the Chemical Analysis of Foods, Chapter 6, Jones and Bartlett Publis., Borton, USA.
  • SAS (1999). SAS Online Doc, Version 8. SAS Inst., Cary, NC.
  • Schirra, M. D’hallewin, G., Cabras, P., Azngioni, A., Ben-Yehoshua, S., & Lurie, S. (2000). Chilling injury and residue uptake in cold-stored ‘Star Ruby’ grapefruit following thiabendazole and imazalil dip treatments at 20 and 50°C. Postharvest Biology and Technology, 20(1), 91-98.
  • Temiz, S. (2005). Farklı anaçlar üzerindeki bazı turunçgil tür ve çeşitlerinin kırıkhan koşullarında gösterdikleri bazı biyolojik, fizyolojik, morfolojik ve pomolojik özellikler. Yüksek Lisans Tezi, Mustafa Kemal Üniversitesi, Antakya-Hatay.
  • Tuzcu, Ö. 1990. Türkiye’de Yetiştirilen Başlıca Turunçgil Çeşitleri. Akdeniz İhracatçı Birlikleri Yayınları, Mersin, 71s.
  • Tuzcu Ö., & Kaplankıran, M. (1993). Türkiye için önem taşıyabilecek altıntop çeşitlerinin kalite parametrelerinin saptanması. Çukurova Üniversitesi, Araştırma Fonu 91 E- 6 nolu proje sonuç raporu, 26 s., Adana.
  • TÜİK (2014). Bitkisel Üretim İstatistikleri. http://www.tuik.gov.tr. Erişim tarihi: 16 Ekim 2014.
  • Urgun, Ş. (1997). Bazı mandarin çeşitlerinin adana ekolojik koşullarında gösterdikleri pomolojik özellikler. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Adana.
  • Uysal, M. (2001). Bazı turunçgil tür ve çeşitlerinin Dörtyol koşullarında meyve gelişim sürecinde gösterdikleri fizyolojik, morfolojik ve biyokimyasal değişimler. Yüksek Lisans Tezi, Mustafa Kemal Üniversitesi, Antakya-Hatay.
  • Wardowski, W.F., Nagy, S., & Grierson, W. (1986). Fresh Citrus Fruit. 571 s., USA.
  • Yıldız, E., Demirkeser, T.H., Kaplankıran, M., Toplu, C., Özdemir, A.E., & Çandır, E. (2012). Farklı Anaçlar Üzerindeki Silverhill (22-9) Satsumasının Dörtyol Ekolojik Koşullarındaki Performansı. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 17 (1) 31-40.
  • Yılmaz, M. (2002). Bazı turunçgil tür ve çeşitlerinin Dörtyol koşullarında gösterdikleri özellikler. Bitirme Tezi, Mustafa Kemal Üniversitesi, Antakya-Hatay.
There are 43 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Articles
Authors

Ahmet Özdemir

Mustafa Kaplankıran

Elif Çandır

Turan Demirkeser This is me

Celil Toplu

Ercan Yıldız

Publication Date June 29, 2015
Published in Issue Year 2015 Volume: 32 Issue: 1

Cite

APA Özdemir, A., Kaplankıran, M., Çandır, E., Demirkeser, T., et al. (2015). Fremont ve Nova mandarin çeşitlerinin meyve gelişim sürecindeki kalite parametrelerindeki değişimler ve derim olumu. Derim, 32(1), 31-46. https://doi.org/10.16882/derim.2015.09256
AMA Özdemir A, Kaplankıran M, Çandır E, Demirkeser T, Toplu C, Yıldız E. Fremont ve Nova mandarin çeşitlerinin meyve gelişim sürecindeki kalite parametrelerindeki değişimler ve derim olumu. DERİM. June 2015;32(1):31-46. doi:10.16882/derim.2015.09256
Chicago Özdemir, Ahmet, Mustafa Kaplankıran, Elif Çandır, Turan Demirkeser, Celil Toplu, and Ercan Yıldız. “Fremont Ve Nova Mandarin çeşitlerinin Meyve gelişim sürecindeki Kalite Parametrelerindeki değişimler Ve Derim Olumu”. Derim 32, no. 1 (June 2015): 31-46. https://doi.org/10.16882/derim.2015.09256.
EndNote Özdemir A, Kaplankıran M, Çandır E, Demirkeser T, Toplu C, Yıldız E (June 1, 2015) Fremont ve Nova mandarin çeşitlerinin meyve gelişim sürecindeki kalite parametrelerindeki değişimler ve derim olumu. Derim 32 1 31–46.
IEEE A. Özdemir, M. Kaplankıran, E. Çandır, T. Demirkeser, C. Toplu, and E. Yıldız, “Fremont ve Nova mandarin çeşitlerinin meyve gelişim sürecindeki kalite parametrelerindeki değişimler ve derim olumu”, DERİM, vol. 32, no. 1, pp. 31–46, 2015, doi: 10.16882/derim.2015.09256.
ISNAD Özdemir, Ahmet et al. “Fremont Ve Nova Mandarin çeşitlerinin Meyve gelişim sürecindeki Kalite Parametrelerindeki değişimler Ve Derim Olumu”. Derim 32/1 (June 2015), 31-46. https://doi.org/10.16882/derim.2015.09256.
JAMA Özdemir A, Kaplankıran M, Çandır E, Demirkeser T, Toplu C, Yıldız E. Fremont ve Nova mandarin çeşitlerinin meyve gelişim sürecindeki kalite parametrelerindeki değişimler ve derim olumu. DERİM. 2015;32:31–46.
MLA Özdemir, Ahmet et al. “Fremont Ve Nova Mandarin çeşitlerinin Meyve gelişim sürecindeki Kalite Parametrelerindeki değişimler Ve Derim Olumu”. Derim, vol. 32, no. 1, 2015, pp. 31-46, doi:10.16882/derim.2015.09256.
Vancouver Özdemir A, Kaplankıran M, Çandır E, Demirkeser T, Toplu C, Yıldız E. Fremont ve Nova mandarin çeşitlerinin meyve gelişim sürecindeki kalite parametrelerindeki değişimler ve derim olumu. DERİM. 2015;32(1):31-46.

DERİM in

 

CAB INTERNATIONAL                                                                                                   CABI International ile ilgili görsel sonucu

FAO AGRIS                                                                                                                                   FAO AGRIS ile ilgili görsel sonucu

INDEX COPERNICUS                                                                                                       INDEX COPERNICUS ile ilgili görsel sonucu

OpenAIRE                                                                                                                                      OpenAIRE ile ilgili görsel sonucu

GOOGLE SCHOLAR                                                                                                           GOOGLE SCHOLAR ile ilgili görsel sonucu


FSTA                                                                                       16423

DRJI                                                                                      16424

                                                    

ISSN : 1300-3496

e-ISSN : 2149-2182

Creative Commons Lisansı
Derim Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

------------------------------------------------------------------

DERİM

Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü

Demircikara Mh. Paşa Kavakları Cad. No:11, P.K.35 Antalya

derim@derim.com.tr

www.derim.com.tr