The aim of this study was to determine physical and chemical changes during fruit development and their relationship with optimum harvest maturity for Fremont and Nova mandarin cultivars grown under the Dörtyol ecological conditions. Fruits cv. Fremont and Nova mandarins were obtained trees grafted on Sour orange rootstock in Dörtyol region. Fruit width (mm) and length (mm), weight (g), skin color (L* and hº ), fruit juice content (%), total soluble solid (TSS, %), titretable acidity (TA, %), TSS/TA ratio and juice pH value were measured on fruits samples collected from tagged trees from June drop to ripening at a time during fruit development. Data indicated that optimum harvest time was in the last weeks of November with the first week of December (200-215 days after full bloom) for Fremont and Nova mandarin varieties grown in Dörtyol conditions with over TSS/TA ratio 8 and fruit skin coloration (hº values between 80-90) was sufficient.
Bu çalışmanın amacı, Dörtyol koşullarında yetiştirilen Fremont ve Nova mandarin çeşitlerinin meyve kalitesinde görülen değişimlerin ve derim zamanının belirlenmesidir. Bu araştırmada yerli turunç anacı üzerine aşılı Fremont ve Nova mandarin çeşitlerinin meyveleri kullanılmıştır. Meyve gelişim sürecinde seçilen ağaçlardan Haziran dökümünden olgunlaşıncaya kadar meyve örnekleri alınmaya başlamış ve alınan meyvelerde her seferinde meyve eni (mm) ve boyu (mm), meyve ağırlığı (g), meyve kabuk rengi L* ve hº değeri, usare miktarı (%), suda çözünebilir toplam kuru madde miktarı (SÇKM, %), titre edilebilir asit içeriği (TEA, %), SÇKM/TEA oranı ve meyve suyu pH değeri ölçülmüştür. Bulgularımıza göre, Dörtyol koşullarında yetiştirilen Fremont ve Nova mandarin çeşitleri için Kasım ayının son haftası ile Aralık ayının ilk haftası (çiçeklenmeden itibaren 200-215. günler) SÇKM/TEA oranı 8’in üzerinde ve renklenme (hº değeri 80-90 arasında) yeterli seviyede olup, en uygun derim olum zamanı olarak saptanmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | June 29, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 32 Issue: 1 |
DERİM in
ISSN : 1300-3496
e-ISSN : 2149-2182
Derim Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
------------------------------------------------------------------
DERİM
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü
Demircikara Mh. Paşa Kavakları Cad. No:11, P.K.35 Antalya
derim@derim.com.tr
www.derim.com.tr