BibTex RIS Cite

Health Promoting Properties of Broccoli (Brassica oleracea L. var. italica)

Year 2011, Year: 2011 Issue: 2, 9 - 82, 01.07.2011

Abstract

The association between consumption of fruits and vegetables and reduction in the risk of several diseases particularly cancer has been studied extensively over the past several years. Broccoli has gained importance for protection against cancer due to its rich vitamin and mineral content as well as sulforaphane (4-methylsulphinylbutyl isothiocyanate) content. Sulforaphane is a plant secondary metabolite known to have anticarcinogenic properties and naturally occurs in cruciferous vegetables, broccoli in particular. The aim of the current study is to provide updated information on the importance of broccoli, that has been studied extensively over the last decade, in delivering potential health benefits

Brokkolinin (Brassica oleracea L. var. italica) İnsan Sağlığına Yararları

Year 2011, Year: 2011 Issue: 2, 9 - 82, 01.07.2011

Abstract

Günümüzde sebze ve meyve tüketiminin başta kanser olmak üzere pek çok hastalığa karşı koruduğu, yaşlanmayı geciktirici etki gösterdiği
bilinmektedir. Brokkoli, zengin vitamin ve mineral içeriğinin yanı sıra içerdiği sulforofan (4-methylsulphinylbutyl isothiocyanate) sayesinde
kansere karşı koruyucu özelliğe sahip bir sebze türü olarak önem kazanmıştır. Antikanserojenik aktiviteye sahip olduğu bildirilen sulforofan, doğal
olarak sadece lahana grubu sebze türlerinde ve en çok da brokkolide bulunan bitkilerin ikincil metabolizma ürünüdür. Sunulan makalede, etki
mekanizması büyük ölçüde açıklanmış brokkolinin insan sağlığı bakımından yararlarına güncel araştırma sonuçlarına dayanılarak yer verilmesi
amaçlanmıştır

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA83FB55NJ
Journal Section Research Article
Authors

Gölge Sarıkamış This is me

Publication Date July 1, 2011
Published in Issue Year 2011 Year: 2011 Issue: 2

Cite

APA Sarıkamış, G. (2011). Brokkolinin (Brassica oleracea L. var. italica) İnsan Sağlığına Yararları. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi(2), 9-82.
AMA Sarıkamış G. Brokkolinin (Brassica oleracea L. var. italica) İnsan Sağlığına Yararları. Turk.Bilimsel Derleme Derg. July 2011;(2):9-82.
Chicago Sarıkamış, Gölge. “Brokkolinin (Brassica Oleracea L. Var. Italica) İnsan Sağlığına Yararları”. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, no. 2 (July 2011): 9-82.
EndNote Sarıkamış G (July 1, 2011) Brokkolinin (Brassica oleracea L. var. italica) İnsan Sağlığına Yararları. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi 2 9–82.
IEEE G. Sarıkamış, “Brokkolinin (Brassica oleracea L. var. italica) İnsan Sağlığına Yararları”, Turk.Bilimsel Derleme Derg., no. 2, pp. 9–82, July 2011.
ISNAD Sarıkamış, Gölge. “Brokkolinin (Brassica Oleracea L. Var. Italica) İnsan Sağlığına Yararları”. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi 2 (July 2011), 9-82.
JAMA Sarıkamış G. Brokkolinin (Brassica oleracea L. var. italica) İnsan Sağlığına Yararları. Turk.Bilimsel Derleme Derg. 2011;:9–82.
MLA Sarıkamış, Gölge. “Brokkolinin (Brassica Oleracea L. Var. Italica) İnsan Sağlığına Yararları”. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, no. 2, 2011, pp. 9-82.
Vancouver Sarıkamış G. Brokkolinin (Brassica oleracea L. var. italica) İnsan Sağlığına Yararları. Turk.Bilimsel Derleme Derg. 2011(2):9-82.