The association between consumption of fruits and vegetables and reduction in the risk of several diseases particularly cancer has been studied extensively over the past several years. Broccoli has gained importance for protection against cancer due to its rich vitamin and mineral content as well as sulforaphane (4-methylsulphinylbutyl isothiocyanate) content. Sulforaphane is a plant secondary metabolite known to have anticarcinogenic properties and naturally occurs in cruciferous vegetables, broccoli in particular. The aim of the current study is to provide updated information on the importance of broccoli, that has been studied extensively over the last decade, in delivering potential health benefits
Günümüzde sebze ve meyve tüketiminin başta kanser olmak üzere pek çok hastalığa karşı koruduğu, yaşlanmayı geciktirici etki gösterdiği
bilinmektedir. Brokkoli, zengin vitamin ve mineral içeriğinin yanı sıra içerdiği sulforofan (4-methylsulphinylbutyl isothiocyanate) sayesinde
kansere karşı koruyucu özelliğe sahip bir sebze türü olarak önem kazanmıştır. Antikanserojenik aktiviteye sahip olduğu bildirilen sulforofan, doğal
olarak sadece lahana grubu sebze türlerinde ve en çok da brokkolide bulunan bitkilerin ikincil metabolizma ürünüdür. Sunulan makalede, etki
mekanizması büyük ölçüde açıklanmış brokkolinin insan sağlığı bakımından yararlarına güncel araştırma sonuçlarına dayanılarak yer verilmesi
amaçlanmıştır
Other ID | JA83FB55NJ |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | July 1, 2011 |
Published in Issue | Year 2011 Year: 2011 Issue: 2 |