BibTex RIS Cite

Fonksiyonel Gıda Olarak Tüketilen Semizotunun (Portuleca oleracea L.) Tıbbi Bitki Olarak Değerlendirilmesi

Year 2013, Year: 2013 Issue: 1, 101 - 103, 01.02.2013

Abstract

Dünyada ve ülkemizde doğal floradan toplanarak gerek çiğ olarak salata şeklinde gerekse pişirilerek yemek olarak tüketilen pek çok yabani bitki mevcuttur. Günümüzde sağlıklı beslenme bilincinin gelişmesiyle birlikte insanların tükettikleri gıdalardan sağlık ve şifa beklentileri de artmaktadır. Bitkilerde doğal olarak bulunan antimikrobiyal, antioksidan, antimutajen, antikanserojen, antidepresant, antienflamatuvar ve analjezik gibi maddeler içeren birçok bitkinin düzenli tüketilmesi ile kanser ve kalp hastalıklarına yakalanma riskinin oldukça azaldığı bilinmektedir. Fonksiyonel gıdalar arasında yer alan semizotunda da sağlıklı yaşam üzerinde etkinlik gösteren bazı kimyasal bileşikler besin değeri taşımamakla beraber kanser, kalp damar hastalıkları, diyabet, yüksek tansiyon ve ülser gibi bazı hastalıkların önlenmesinde etkili olmaktadır. Bu çalışmada, ülkemizde taze olarak salata veya yemeklerde sebze olarak yaygın şekilde kullanılan semizotu (Portulaca oleracea L.) bitkisinin fonksiyonel gıda olarak değerlendirilmesinin yanı sıra tıbbi özelliklerinin ortaya konulması amaçlanmıştır.

Year 2013, Year: 2013 Issue: 1, 101 - 103, 01.02.2013

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA68KK49ZD
Journal Section Collection
Authors

Rüveyde Tunçtürk This is me

Publication Date February 1, 2013
Published in Issue Year 2013 Year: 2013 Issue: 1

Cite

APA Tunçtürk, R. (2013). Fonksiyonel Gıda Olarak Tüketilen Semizotunun (Portuleca oleracea L.) Tıbbi Bitki Olarak Değerlendirilmesi. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi(1), 101-103.
AMA Tunçtürk R. Fonksiyonel Gıda Olarak Tüketilen Semizotunun (Portuleca oleracea L.) Tıbbi Bitki Olarak Değerlendirilmesi. Turk.Bilimsel Derleme Derg. February 2013;(1):101-103.
Chicago Tunçtürk, Rüveyde. “Fonksiyonel Gıda Olarak Tüketilen Semizotunun (Portuleca Oleracea L.) Tıbbi Bitki Olarak Değerlendirilmesi”. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, no. 1 (February 2013): 101-3.
EndNote Tunçtürk R (February 1, 2013) Fonksiyonel Gıda Olarak Tüketilen Semizotunun (Portuleca oleracea L.) Tıbbi Bitki Olarak Değerlendirilmesi. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi 1 101–103.
IEEE R. Tunçtürk, “Fonksiyonel Gıda Olarak Tüketilen Semizotunun (Portuleca oleracea L.) Tıbbi Bitki Olarak Değerlendirilmesi”, Turk.Bilimsel Derleme Derg., no. 1, pp. 101–103, February 2013.
ISNAD Tunçtürk, Rüveyde. “Fonksiyonel Gıda Olarak Tüketilen Semizotunun (Portuleca Oleracea L.) Tıbbi Bitki Olarak Değerlendirilmesi”. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi 1 (February 2013), 101-103.
JAMA Tunçtürk R. Fonksiyonel Gıda Olarak Tüketilen Semizotunun (Portuleca oleracea L.) Tıbbi Bitki Olarak Değerlendirilmesi. Turk.Bilimsel Derleme Derg. 2013;:101–103.
MLA Tunçtürk, Rüveyde. “Fonksiyonel Gıda Olarak Tüketilen Semizotunun (Portuleca Oleracea L.) Tıbbi Bitki Olarak Değerlendirilmesi”. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, no. 1, 2013, pp. 101-3.
Vancouver Tunçtürk R. Fonksiyonel Gıda Olarak Tüketilen Semizotunun (Portuleca oleracea L.) Tıbbi Bitki Olarak Değerlendirilmesi. Turk.Bilimsel Derleme Derg. 2013(1):101-3.