Aflatoksinler, gıdalar ve yemlerin üzerinde/içinde bulunan Aspergillus flavus, A. parasiticus, A. nomius, bazı Penicillium ve Fusarium türlerinin
ürettiği, yüksek derecede toksik, kanserojenik, teratojenik, ve mutajenik olan mikotoksinlerdendir. Aflatoksin türevleri içinde toksik ve kanser yapıcı
etkisi en fazla olan Aflatoksin B1 (AFB1)’dir. Özellikle kontamine yemlerle alınan AFB1, sindirim sisteminde metabolize olarak hayvanların sütlerine
Aflatoksin M1 (AFM1) olarak geçmektedir. Bu ürünleri, günlük yaşam ve diyetlerinde sıklıkla tüketen insanların, özellikle de bebek ve çocukların
sütte bulunan AFM1 toksinine maruz kalma riski daha da yüksektir. Bu durum süt ve süt ürünlerinde bulunan AFM1 düzeyi tespitinin halk sağlığı
açısından ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Bu derlemede, AFM1’in süt ve süt ürünleri için önemi, dünyada ve ülkemizde süt ve süt
ürünlerinde bulunan AFM1 miktarları ve ülkemizde üretilen süt ve süt ürünlerinin AFM1 açısından risk potansiyeli tartışılmıştır.
Aflatoxines are produced by some types of Aspergillus (Aspergillus flavus, A. parasiticus, A. nomius), by some types of Penicillium and Fusarium on/in foods and feeds. They are highly toxic, cancerogenic, teratogenic and mutagenic mycotoxins. Among of aflatoxine types, Aflatoxine B1 (AFB1) is the most toxic and one. AFB1 which is taken particularly from contaminated feed passes into the milk of the animals as Aflatoxine M1 (AFM1) after being metabolized in the digestion system. It is a high possibility that people who consume such kind of milk in their daily life and diets and particularly the babies and the children will be exposed to AFM1 found in the milk. In this study, importance of AFM1 in dairy products, the amounts of AFM1 that may be found in milk and milk products in our country and in the world will be put forward and the risk potential of the milk and milk products produced in our country will be discussed in terms of AFM1
Other ID | JA89SU82SU |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | July 1, 2013 |
Published in Issue | Year 2013 Year: 2013 Issue: 2 |