Organik tarım, doğal
kaynakların aşırı tüketimi, girdilerin yoğun kullanımı sonucu oluşan tehditleri
ortadan kaldırmak için uygulamaya başlanan bir tarımsal üretim şeklidir. Çalışmada;
Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünün verilerinden yararlanılarak organik tarımın
Türkiye genelindeki , ürün sayısı, üretim alanı ve miktarı, organik üretimde
yapılan desteklemeler, sertifikasyon kuruluşları, ihracat, ithalat ürünleri ve
organik pazarların durumu incelenmiştir. Organik üretimde 2002 yılında 150 olan
ürün sayısı, 2016 yılında 225’e çıkmıştır. 2002 yılında 12,428 üretici organik
tarım yaparken 2016 yılında bu rakam
45,991 olmuştur. Türkiye 2002 yılında 89,827 ha alanda, 310,125 ton üretim
miktarına sahipken 2016 yılında 379,042 ha alanda 1,627,106 ton üretim
miktarına ulaşmıştır. 2017 yılında organik olarak üretilen meyve sebze dekara
100 TL, ekonomik değeri olan tarla bitkileri dekara 30 TL olarak
desteklenmiştir. 2016 yılı verilerine göre, fındık ve ürünleri, incir ve ürünleri,
kuru üzüm, kayısı ve ürünleri gibi geleneksel ürünlerimiz en çok ihracatı
yapılan ürünlerdir. 2016 yılında soya fasulyesi, buğday, ayçiçeği ve ürünleri,
mısır en çok ithalatı yapılan ürünlerdir. Türkiye’de ilk olarak 2006 yılında
İstanbul ili Şişli ilçesinde kurulan ve son olarak 2016 yılında Kocaeli ili
İzmit ilçesinde kurulan toplam 18 organik pazar faaliyet göstermektedir.
Çalışmanın amacı;
Türkiye’de organik bitkisel üretimin başlangıcından bugüne kadar mevcut
durumunu ortaya koymak ve gelişimi için öneriler getirmektir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Collection |
Authors | |
Publication Date | December 26, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 11 Issue: 1 |