Çalışma günümüzde büyük değişimden geçmekte, yeni esnek
çalışma biçimleri ortaya çıkmaktadır. Bilgisayar ve internet teknolojilerindeki
gelişmeler işin işyeri dışına taşınmasına olanak vermektedir. Evden çalışma son
20 yıl içerisinde yaygınlık kazanmıştır. Bu çalışmanın amacı evden çalışma
kararında etkili olan faktörleri, evden çalışmanın avantaj ve dezavantajlarını
belirlemektir. Evden çalışmanın bireyin sosyal yaşamına etkisi de ele
alınmıştır.
Konu hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için nitel
araştırma yöntemi benimsenmiştir. Araştırma kapsamında evden çalışan 12 yazın
çevirmeniyle yüz yüze görüşmeler yapılmıştır.
Araştırma sonucunda evden çalışan kişilerin zaman ve
mekân esnekliğine sahip olduğu ve gerektiğinde bu esneklikten faydalandıkları
tespit edilmiştir. Evden çalışan çevirmenler iş özerkliğine de sahiptir.
Çevirmenlerden bir kısmı evden çalışmanın sosyal yaşama olumlu etkisi olduğunu
dile getirirken diğer kısmı evden çalışmanın yalnızlaştırıcı etkileri olduğunu
ifade etmiştir.
As a result of major changes in work organization new
flexible working types emerge. Advancements
in computer and internet technology enable the work to be carried out of the workplace. Work from home (teleworking) is one
of the working types, which has become widespread in the last 20 years. The
purpose of this study was to investigate how individuals decide to work from home and investigate the advantages and disadvantages of work from home.
Effects of work from home on social life were also searched.
The
qualitative research method was used to
obtain detailed information about the subject. Research data was collected from
12 translators, who were homeworkers, via face-to-face interview.
Results showed that people
working from home have time and place flexibility
and they benefit from this flexibility when necessary. Translators have job autonomy too. Results about social life were mixed, some translators express positive
social effects of working from home, but
others emphasized isolation due to working from home.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | March 20, 2019 |
Submission Date | March 29, 2017 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 21 Issue: 1 |