Yazım Kuralları

 Divan Edebiyatı Araştırmaları Dergisi'nin Yayın İlkeleri

1. Divan Edebiyatı Araştırmaları Dergisi, divan edebiyatı alanında yapılan akademik çalışmaların yayımlandığı TR DİZİN ULAKBİM Sosyal Bilimler Veritabanı, Citefactor, Modern Language Association (MLA), Directory of Research Journal Indexing (DRJI), Academic Resource Index, European Reference Index For Humanities and Social Sciences (ERIHPLUS), EBSCO, SOBİAD indeksleri tarafından taranan, Academic Keys veri tabanları tarafından takip edilen Uluslararası hakemli sosyal ve beşerî bilimler dergisidir.

2. Makaleler daha önce herhangi bir yerde yayımlanmamış, akademik stan­dartlara uygun ve orijinal olmalıdır. Bilimsel bir toplantıda sunul­muş olan bildiri, başka bir yerde yayımlanmamışsa makale formuna konularak ve bu durum belirtilmek şartıyla kabul edilir.

3. Derginin dili Türkçedir. Ancak ana dili Türkçe olmayan araştırmacıların yaygın doğu ve batı dillerinden biriyle hazırladıkları yazılar ve Türk lehçelerinde yazılmış yazılar da yayımlanabilir. Yayımlanacak her yazının başında Türkçe ve İngilizce özet ve bunların yanı sıra Türkçe ve İngilizce anahtar kelimeler verilir. İngilizce özetin başına İngilizce başlık da konmalıdır. Diğer dillerde yayımlanacak makaleler için o dillerde özet ve anahtar kelime eklenebilir. Özetler 200 ile 250 kelime arasında, anahtar kelimeler ise en fazla 8 kelime olmalıdır.

4. Benzerlik oranı %25 ve üzeri olan makaleler değerlendirmeye alınmayacaktır. Ayrıca yazar, makaleyle birlikte telif hakkı sözleşmesi formunu dergiye göndermekle yükümlüdür. Telif hakkı sözleşmesi formu için tıklayınız.

5. Dergi, Bahar ve Güz döneminde olmak üzere yılda iki kez yayımlanır. Ge­rekli hallerde Yayın Kurulunun kararıyla Özel Sayı olarak da yayınlanabilir. Bir yazarın bir sayıda birden fazla yazısı yayımlanamaz.

6. Dergi, hakemli bir yayındır. Gönderilen yazılar önce konu, sunuş tarzı ve teknik bakımdan Yayın Kurulunca incelenir. Yayımlanmaya uygun bulunanlar ko­nunun uzmanı iki hakeme gönderilir. Hakem raporlarının olumlu olması hâlinde yayımlanır. Raporlardan birinin olumlu diğerinin olumsuz olması hâlinde ise ma­kale üçüncü bir hakeme gönderilir ve onun kararına göre hareket edilir. Hakemler raporlarında bazı hususların düzeltilmesini istemişlerse düzeltmelerin yapılması için makaleler yazara geri gönderilir. Yazar, hakem kararlarına katılmıyor ise sebebini yazılı olarak açıklamalıdır. Yazıların değerlendirilmesi esnasında gizlilik esastır. Hakemlere yazar adı gönderilmez, yazarlara da hakem adı bildirilmez. Raporlar beş yıl süreyle saklı tutulur.

7. Yazılarda Türk Dil Kurumunun imlâ kılavuzuna uyulması tavsiye edilir. An­cak yazılardaki imlâdan yazarlar sorumludur.

8. Yazılar, dergimize dergipark sistemi üzerinden gönderilmelidir. Yazıda metin okuma varsa, metnin orijinalinin görüntüsü de incelemenin sağlıklı olabilmesi için dosyaya konmalıdır. Aynı durum tercü­meler için de geçerli olup tercüme metnin orijinali de gönderilmelidir. Zira, tercüme çalışmaları da telif çalışmaları gibi hakem onayına gönderilir.

9. Makalelerin BÜTÜNÜNDE, (transkripsiyonlu metin, inceleme kısmı ve dipnotlar da dâhil) sadece "DEV-RA" fontu kullanılmalıdır. DEV-RA fontu Yazım ve Yayın İlkeleri bölümünden indirilebilir. Normal metinde 10,5, dipnotta 9 punto ölçüsü kullanılmalıdır.

10. Arap harfli alfabe ile yazılacak metinlerin "Yayın İlkeleri" sonunda yer alan Arapça font indirilerek yazılması tavsiye edilir. 

11. Kitap tanıtımı ve/veyahut eleştirisi, röportaj, sempozyum tanıtımı vb. yazılar yayımlanmaz.

12. Dergiye gönderilecek yazılarda kelime üst sınırı 13.000'dir.

13. Makalelerde kaynak gösterirken İSNAD Atıf Sistemi (İSNAD 2. EDİSYON METİN İÇİ ATIF SİSTEMİ) kullanılmalıdır. Kurallara ulaşmak için tıklayınız: 

https://www.isnadsistemi.org/guide/isnad2/

14. Yazıların her türlü sorumluluğu yazarlarına aittir.

15. Yayımlanacak makalelerde esasa ilişkin olmayan redaksiyon değişiklikleri ve tashihler, dergi Yayın Kurulu ve Anadili Sorumluları tarafından yapılır.

16. Dergimizin bütün sayılarına dergipark adresinden ulaşılabilir.

17. Dergimizde araştırma makalesi yayımlanan bir yazar, makalesi yayımlandıktan en az bir sayı sonra (armağan ve hatıra sayıları istisna tutulmak üzere) tekrar makale gönderebilir. Aynı konunun devamı olan seri yazılar ise yayın kurulu kararıyla yayımlanabilir.


DEV-RA fontunu indirmek için tıklayınız.

Arap harfli alfabe fontunu indirmek için tıklayınız.

Telif hakları sözleşmesini indirmek için tıklayınız.

Makale şablonunu indirmek için tıklayınız.

Son Güncelleme Zamanı: 19.08.2024 13:58:56

Makale gönderme ve takip:

Makalelerinizin gönderimini dergimizin dergipark web ana sayfasından "Makale Gönder" seçeneği ile yapabilirsiniz. Daha sonraki süreci ise “Dergipark Sistemi”nden takip edebilirsiniz. Herhangi bir sorun yaşamanız halinde lütfen aşağıdaki adreslere bilgi veriniz.

Nihat Öztoprak (Başeditör): noztoprak@fsm.edu.tr

Bünyamin Ayçiçeği (Editör): bunyamin.aycicegi@istanbul.edu.tr

Nusret Gedik (Editör Yardımcısı): nusret.gedik@marmara.edu.tr