In recent years, considering the spread of antibiotic-resistant pathogens and the growing concern, there has been a focus on researching natural plant-derived compounds as alternatives to synthetics. This study aims to determine the antibacterial and antifungal properties of the aerial parts of Epilobium hirsutum L., naturally grown in the Gever plain of Hakkâri/Yüksekova District, using ethanol, methanol, and water extracts. The antimicrobial activities of E. hirsutum extracts (ethanol, methanol, and water) were tested in vitro against six microorganisms (Bacillus subtilis ATCC 6633, Escherichia coli ATCC 25922, Enterococcus faecalis ATCC 29242, and Staphylococcus aureus ATCC 25923 bacteria, as well as Candida albicans ATCC 10231 and Saccharomyces cerevisiae ATCC 9763 fungi). In the study, it was determined that the methanol and water extracts of the plant exhibited antimicrobial activities against E. coli and E. faecalis, creating inhibition zones of 13.10 mm and 12.26 mm, respectively. The ethanol extract showed antifungal activities against C. albicans and S. cerevisiae, creating inhibition zones in the range of 8-11 mm. Overall, the extracts of E. hirsutum were found to have a moderate effect compared to Amikacin, Streptomycin, and Nystatin standards. In conclusion, it can be stated that the extracts of E. hirsutum have a potential impact for use in pharmaceuticals, food, and other industrial applications as antibacterial and antifungal agents.
Son yıllarda antibiyotiklere karşı dirençli patojenlerin yayılması ve artan endişe göz önüne alındığında, sentetiklere alternatif olarak doğal bitki kökenli bileşikleri araştırmak ilgi odağı olmuştur. Bu çalışmada, Hakkari/Yüksekova İlçesi Gever ovasında doğal olarak yetişen Epilobium hirsutum L. türünün toprak üstü kısımlarının etanol, metanol ve su özütlerinin antibakteriyel ve antifungal özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. E. hirsutum'un ekstraktlarının (etanol, metanol ve su) antimikrobiyal aktiviteleri in vitro olarak altı mikroorganizmaya (Bacillus subtilis ATCC 6633, Escherichia coli ATCC 25922, Enterococcus faecalis ATCC 29242 ve Staphylococcus aureus ATCC 25923 bakterileri ile Candida albicans ATCC 10231 ve Saccharomyces cerevisiae ATCC 9763) karşı test edilmiştir. Çalışmada, bitkiye ait metanol ve su özütlerinin E. coli ve E. faecalis’e karşı antimikrobiyal aktiviteleri sırasıyla 13.10 mm ve 12.26 mm inhibisyon zonu oluşturduğu belirlenmiştir. Etanol özütünün C. albicans ve S. cerevisiae karşı antifungal aktiviteleri 8-11 mm aralığında inhibisyon zonu oluşturduğu tespit edilmiştir. Genel olarak E. hirsutum'a ait özütlerin Amikacin, Streptomycin ve Nistatin standartlarına göre orta düzeyde etki gösterdiği saptanmıştır. Sonuç olarak, E. hirsutum'un ekstraktlarının antibakteriyel ve antifungal olarak ilaç, gıda ve diğer endüstriyel uygulamalar için kullanılabilir düzeyde bir etkiye sahip olduğu ifade edilebilir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Herbology |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | August 8, 2024 |
Submission Date | May 20, 2024 |
Acceptance Date | August 8, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 7 Issue: 1 |