Şarap, insanlık tarihi boyunca ilgi uyandıran bir
içecek olmuştur. Son yıllarda yapılan araştırmalarda; antioksidan,
antikanserojen, antibakteriyel ve kalp damar hastalıklarını engelleyici
etkilerinin ortaya çıkmasıyla; şaraba
olan ilgi daha da artmıştır. Şarap, polioller, fenoller,amino asitler, biyojen aminler,
şekerler, vitaminler, mineraller gibi yüzlerce etken madde bulunduran değerli
bir besin maddesidir. Bu etken maddeler üzerine, yapılan çalışmalar oldukça
fazladır. Özellikle kırmızı şarapta daha çok bulunan ve bir bitki antibiyotiği
olan fenol türevi resveratrol üzerine yoğunlaşıldığı görülmektedir. Resveratrol
üzerine yapılan çalışmalar genellikle, kanser, obezite, diabet, kalp damar
hastalıkları üzerine ve oksidatif DNA hasarını engelleyici etkilerinin araştırılması
ve aktivitesi üzerine teorik hesaplamalardır.
Wine is a beverage having great inretest throughout human history. In recent researches; because of having antioxidant, anticancer, antibacterial,
cardiovascular ilness inhibitive properties, the interest in wine has
increased even more. Wine is a valuable nutrient containing hundreds of
active substances such as polyols,
fenols, amino acids, biogen amins, sugars, vitamins, minerals. There are a lot of
studies on such active substances.
Especially, there are more reports on herbal
antibiotic resrevatrol which is a derivative of phenols and rich in red vine. The related researches on resveratrol focused on its
effect on cancer, obesity, diabetes diseases, cardiovascular diseases and oxidative
DNA damage and theoretical calculation
on its activity.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | April 15, 2011 |
Published in Issue | Year 2011 Issue: 024 |
HAZİRAN 2020'den itibaren Journal of Scientific Reports-A adı altında ingilizce olarak yayın hayatına devam edecektir.