It
is known that TCDD, one of the most toxic dioxin compounds, causes oxidative
damage by forming free radical in human and animal tissues. In this study, the
protective effect of PCA, an important phenolic compound, was examined in rat
kidney and liver tissues with TCDD-induced toxicity. For this purpose, 28
Wistar Albino rats (3-4 months old and weighing 280-310 g) were used. Rats were
randomly divided into 4 equal groups (control, TCDD, PCA and TCDD+PCA). TCDD
and PCA were dissolved in corn oil at doses of 2 µg/kg and 100 mg/kg,
respectively. Subsequently, the substances were administered to the rats by
oral gavage for 45 days. The test results showed that in both kidney and liver
tissues, TCDD increased the level of malondialdehyde (MDA) but inhibited the
level of glutathione (GSH) and the activities of superoxide dismutase (SOD),
catalase (CAT) and glutathione peroxidase (GSH-Px). PCA administration was
found to increase the enzyme activities and GSH levels, whereas it decreased
the TCDD and MDA levels. In conclusion, it was observed that PCA decreased the
TCDD-induced lipid peroxidation, increasing the antioxidant activity.
Therefore, it might be suggested that PCA is a potential reducing agent for the
toxicity caused by TCDD.
İnönü University
2011/A-15.
This research was supported by IUBAP (Scientific Research Fund of İnönü University) under grant 2011/A-15.
En toksik dioksin
bileşiklerinden biri olan TCDD'nin insan ve hayvan dokularında serbest radikal
oluşturarak oksidatif hasara neden olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada, TCDD
tarafından toksisite oluşturulan sıçan karaciğeri ve böbreğinde önemli bir
fenolik bileşik olan PCA’nın koruyucu etkileri araştırıldı. Bu amaçla 28 adet
Wistar Albino cinsi sıçanlar (3-4 aylık ve 280-310 g ağırlığında) kullanıldı.
Sıçanlar kontrol, TCDD, PCA ve TCDD + PCA olmak üzere rastgele 4 eşit gruba ayrıldı.
TCDD ve PCA mısır yağı içinde çözüldü ve sırasıyla 2 µg / kg ve 100 mg / kg dozunda
45 gün boyunca gavaj yolu ile sıçanlara uygulandı. Çalışmanın sonunda TCDD'nin
malondialdehit (MDA) seviyesini arttırdığı, ancak glutatyon (GSH) seviyesini ve
süperoksit dismutaz (SOD), katalaz (CAT) ve glutatyon peroksidaz (GSH Px) aktivitelerini
azalttığı gözlendi. PCA uygulamasının TCDD'nin aksine enzim aktivitelerini ve
GSH seviyelerini arttırdığı ve MDA seviyelerini düşürdüğü tespit edildi. Sonuç
olarak, PCA'nın TCDD'nin neden olduğu lipid peroksidasyonunu azalttığı ve
antioksidan aktivitesini desteklediği görülmüştür. Bu nedenle PCA’nın, TCDD'nin
neden olduğu toksisiteye karşı potansiyel bir indirgeyici madde olduğu öne
sürülebilir.
2011/A-15.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Project Number | 2011/A-15. |
Publication Date | January 31, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 8 Issue: 1 |