Green chemistry is the design of chemical products and processes used to reduce or eliminate the useage and production of hazardous substances. Green chemistry makes designs based on preventing the formation of waste, using all substances in the final product, using catalysts, not using reactants and choosing the least dangerous substances in production. It also makes designs that consumed small amounts of energy and used renewable raw materials. In green chemisty; less toxic chemical products is designed which is deteriorate at the end of products life. In the reactions, derivatives which may require additional reagents and may cause waste generation are avoided. Green chemistry uses analytical methods for real-time, in-process monitoring and control prior to the formation of hazardous substances, and finally, substances used in a chemical process are tried to be selected to minimize the risk of chemical accidents such as fire, explosion and leakage.
Yeşil Kimya, tehlikeli maddelerin kullanımını, üretimini azaltmak veya ortadan kaldırmak için kullanılan kimyasal ürün ve işlemlerin tasarımıdır. Yeşil kimya, atık oluşumunun engellenmesi, nihai ürünlerde reaksiyona giren tüm maddelerin kullanılması, katalizör kullanılması, üretimde yardımcı maddelerin kullanılmaması veya en az tehlikeli yardımcı maddelerin seçilmesi esasına dayalı tasarımlar yapmaktadır. Ayrıca, az miktarda enerji tüketen ve yenilenebilir hammaddeler kullanan tasarımlar yapar. Yeşil kimyada; kimyasal ürünler zehirliliği az olacak şekilde ve ürünlerin kullanım ömrü sona erdiğinde bozulmak üzere tasarlanmıştır. Reaksiyonlarda, ilave reaktifler gerektirebilecek ve atık oluşumuna neden olabilecek türevlerden kaçınılmaktadır. Tehlikeli maddelerin oluşumundan önce gerçek zamanlı, süreç içi izleme ve kontrol için analitik yöntemler kullanılır ve son olarak, kimyasal bir işlemde kullanılan maddeler yangın, patlama, sızıntı gibi kimyasal kaza riskini en aza indirecek şekilde seçilmeye çalışılır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | January 31, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 8 Issue: 1 |