Etik İlkeler ve Yayın Politikası

Ege Coğrafya Dergisi’nde yayınlanan çalışmaların tarafsız ve etik olması amacıyla editörler kurulu tarafından etik politikalar geliştirilmiştir.
Bu politikalar yazarlar, editörler ve hakemler ile ilgili süreçleri kapsamaktadır.

Ege Coğrafya Dergisi’nde yer alan etik görev ve sorumluluklar, ulusal ve uluslararası alanlarda taranan dergilerin yayın politikaları ile açık erişim olarak Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan rehberler ve politikalar dikkate alınarak hazırlanmıştır.

ETİK KURUL BELGESİ:

Etik kurul izni gerektiren makalelerin yayın başvurusu için, Etik kurul belgesinin sunulması zorunludur.
Etik Kurul izni gerektiren araştırmalar aşağıdaki gibidir.
1. Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar
2. İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması,
3. İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
4. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
5. Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar,


Ayrıca;
· Olgu sunumlarında “Aydınlatılmış onam formu”nun alındığının belirtilmesi,
· Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve belirtilmesi,
· Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğunun belirtilmesi

Yazarların Etik Sorumlulukları
1. Araştırmacıların gönderdikleri makaleler özgün olmalı; yöntem ve bulgular doğru bir şekilde bildirilmelidir.
2. Tüm yazarlar, araştırmanın sonuçlarını veya bilimsel değerlendirmeyi etkileyebilme potansiyeli olan finansal ilişkileri veya tüm finansal destekleri, çıkar çatışması ve çıkar rekabetini beyan etmelidirler.
3. Yazarlar, yazılarının hazırlanmasında, derginin yazım kurallarına uymalıdır.
3. Yazar(lar), yayınların içeriği açısından ortak sorumludurlar. Ancak, yazarlar araştırmanın sadece belirli yönleri için sorumluluk alırsa, bu yayında belirtilmelidir.
4. Çalışmanın içeriğine katkı sağlamayan kişiler, yazar olarak belirtilmemelidir. Yazarlık için yeterli ölçütleri karşılamayan ancak çalışmaya katkısı olan tüm bireyler “teşekkür/bilgiler” kısmında sıralanmalıdır.
5. Tüm yazarlar, yazar listesini, sıralamasını kabul etmek ve telif hakkı devri formunda imzalı olarak belirtmek zorundadırlar. 
6. Yazar listesindeki herhangi bir değişiklik, listeden çıkarılmış olanlar da dahil olmak üzere, tüm yazarlar tarafından onaylanmalıdır.
7. Sorumlu yazar, editör ile diğer yazarlar arasında bir iletişim noktası olarak hareket etmeli ve ortak yazarları bilgilendirmeli ve yayın hakkında önemli kararlara dahil etmelidir.
8. Yazar(lar)ın yararlandıkları bütün çalışmalara eksiksiz ve doğru bir biçimde atıfta bulunmaları ve/veya alıntı yapmaları gerekmektedir.
9. Yazarlar, alıntılanan çalışmayı okumadılarsa, diğer yayınlardan alıntılar kopyalamamalıdırlar.
10. Diğer araştırmacıların yayınlarından doğrudan alınan orijinal ifadeler, uygun alıntılarla birlikte tırnak işaretleri içinde görünmelidir.
11. Dergiye gönderilen yazılar başka yerde yayınlanmamış ve aynı anda sunulmamış olmalıdır.
12. Araştırmacılar sonuçlarını dürüst, sahtecilik veya uygunsuz veri manipülasyonu olmadan sunmalıdırlar.
13. Yazarlar, gönderilen eserin orijinal olması ve herhangi bir dilde başka bir yerde yayınlanmama koşullarına uymalıdır.
14. Telif hakkı materyali (örneğin tablolar, şekiller, fotoğraflar, haritalar veya kapsamlı alıntılar) yalnızca uygun izin ve onay ile kullanılmalıdır.
15. Görüntüler, dosyalar, şekiller ve tablolar, orijinal veya mevcut bulgulardan yanıltıcı bir şekilde değiştirilmemelidir.
16. Yazarlar, insan görüntüleri için ilgili kişilerden izin almalıdır. Bu izin, çalışmanın hangi dergide yayınlanacağını katılımcılara bildirmelidir.
17. Doğrudan ve dolaylı mali destek dahil olmak üzere tüm araştırma fonu kaynakları, ekipman veya materyal tedariki ve diğer destek açıklanmalıdır.
18. Yazar(lar) gönderilen, kabul edilen veya yayınlanan bir çalışmada bir hata bulmuşsa, editörü uyarmalıdır. Yazarlar düzeltmeler veya geri çekme konusunda gerektiğinde editörler ile işbirliği yapmalıdır.
19. Yazarlar hakemlerin yorumlarına profesyonel ve zamanında cevap vermelidir.
20. Yazarlar çalışmayı gözden geçirmek amacıyla geri çekerlerse ya da şartlı kabul aldıktan sonra hakem yorumlarına yanıt vermemeyi seçerse editöre bilgi vermelidir.

Editörlerin Etik Görev ve Sorumlulukları
1. Dergi editörleri, yayınlanmak üzere gönderilen her makaleyi tarafsız bir şekilde değerlendirmelidir.
2. Editörler, tüm makaleleri yazar(lar)ın ırkına, dinine, etnik kökenine , cinsiyetine, kıdemine veya kurumsal bağlantılarına bakmaksızın, objektif bir değerlendirme sürecini yürütmekle sorumludur.
3. Editörler adil ve tarafsız kararlar vermeli; adil ve uygun bir gözden geçirme süreci sağlamalıdır
4. Editörler; yazarlar, editörler ve hakemler arasında çıkar çatışmasına izin vermemelidir.
5. Editörler hakemlerin kimliklerini korumalıdır.
6. Editörler, yeterli uzmanlığa sahip kişileri seçerek ve çıkar çatışması olanlardan kaçınarak yayınlanmak üzere kabul edilen makaleler için uygun hakemler kullanmalıdır.
7. Editörler yalnızca akademik konularda karar vermeli ve kararları için tüm sorumluluğu üstlenmelidir.
8. Editörler Hakem atama konusunda tam yetkiye sahiptir ve Dergide yayınlanacak makalelerle ilgili nihai kararı vermekle yükümlüdür
9. Editörler, yayınlanmış tüm makalelerin kendi alanlarına önemli ölçüde yeni bir katkıda bulunduğundan emin olmak için çalışmalıdır.
10. Editörler, intihal yazılımı kullanarak intihal aramaları yapma hakkını saklı tutar.
11. Editörler, okuyucular, hakemler veya diğer editörler tarafından ortaya atılan her türlü iddia veya şüphe ya da yayın suistimali şüphesine cevap vermelidir.
12. Editörler gönderilen makalelerdeki İnsan görüntüleri için, yazarların yayın amacıyla açık bir şekilde onay almasını şart koşmalıdır. Bu izin, çalışmanın hangi dergide yayınlanacağını katılımcılara bildirmelidir.
13. Editörler tüm hakem yorumlarını bütünüyle iletmelidir. Bununla birlikte, istisnai durumlarda, örneğin, hakaret veya rahatsız edici ifadeler içeriyorsa, bir incelemenin bölümlerini hariç tutmak gerekli olabilir.     Ancak, bu tür editoryal takdir yetkisinin uygunsuz yorumları bastırmak için uygunsuz bir şekilde kullanılmaması önemlidir.
14. Editörler, derginin içeriğine veya yayın politikasına uygun olmayan bir makaleyi, hakem değerlendirme sürecine almadan reddedebilir. Bu karar adil ve tarafsız bir şekilde yapılmalıdır.
15. Uygun nedenlerle yazarlıkta değişiklikler olduğunda, editörler tüm yazarların (bir yazar listesinden isimleri çıkarılmış olanlar da dahil olmak üzere) bu değişimin yazılı olarak kabul edilmesini şart koşmalıdır.
16. Yayınlanmış çalışmalardaki hatalar, okuyucular, yazarlar veya editörler tarafından işaret edildiğinde, bir düzeltme mümkün olan en kısa zamanda yayınlanmalıdır. 
17. Editörlerden gelen yazışmalar genellikle ilgili yazar ile yapılır. Editörler Tüm yazarların yayından haberdar olmasını sağlamak ve yayının onaylanmasını sağlamak için ilk gönderimde ve son kabul aşamasında tüm yazarlarla iletişim kurar.
18. Dergi editörleri, kendilerinin dahil olduğu bir makalenin akran değerlendirmesini başka bir editör veya danışma kurulu üyesine devretmelidir.

Hakemlerin Etik Sorumlulukları
1. Hakemler, sadece uzmanlık alanı ile ilgili çalışmaları değerlendirmeyi kabul etmelidirler.
2. Makaleyi incelemek için kendisini yetersiz hisseden veya hızlı incelemesinin mümkün olmadığını düşünen bir hakem, editöre haber vermeli ve inceleme sürecinden izin almalıdır.
3. Hakemler, değerlendirme sürecini belirli bir zamanda tamamlamalıdırlar.
4. Hakemler, tarafsızlık ve gizlilik içerisinde değerlendirme yapmalıdırlar. İncelenmek üzere alınan tüm yazılar gizli belgeler olarak ele alınmalı, editör tarafından yetkilendirilmedikçe başkalarına gösterilmemeli veya başkalarıyla tartışılmamalıdır.
5. Hakemler dini inanç, ırk, cinsiyet, etnik köken, siyasi düşünce, kıdem vb.. faktörlerin değerlendirme sürecine kesinlikle etki etmemesi konusunda duyarlı davranmalıdır
6. İncelemeler objektif olarak yapılmalıdır. Hakemler görüşlerini destekleyici argümanlarla açık bir şekilde ifade etmeli, değerlendirmeyi yapıcı ve nazik dille yapmalıdır.
7. Hakemler, makaleyi akademik açıdan değerlendirmelidir ve değerlendirmeler makalenin içeriği ile ilgili olmalıdır.
8. Hakemler, makalelerle bağlantılı herhangi bir yazar, şirket veya kurumla rekabet, işbirliği veya diğer ilişki veya bağlantılardan kaynaklanan çıkar çatışmalarının olduğu makaleleri dikkate almamalıdır.

DEĞERLENDİRME SÜRECİ

1. Ege Coğrafya Dergisi’nde çift-kör hakem değerlendirme süreci benimsenmiştir; yazar ve hakem birbirlerinin kimliğinden habersizdir.
2. Ege Coğrafya Dergisi’ne gönderilen makaleler, makale konusu ve içeriğine bağlı olarak  2 hakeme gönderilir.
3. Hakem değerlendirmelerinde makale hakkında olumlu ve olumsuz görüşün eşitliği durumunda editörün veya 3. hakemin görüşü alınır.
4. Hakem değerlendirmelerinden birinin olumsuz, diğerinin majör revizyon talebi söz konusu olduğunda, editör makaleyi ve raporları tekrar inceleyerek reddetme hakkını kendinde saklı tutar.
5. Hakemler kendilerine gönderilen makaleyi değerlendirip değerlendirmeyeceğine 5 gün içerisinde karar verir.
6. 5 gün içerisinde hakem davete yanıt vermezse, hakemlik talebi iptal edilir ve davet başka hakeme yönlendirilir.
7. Hakemler değerlendirmeyi kabul ettiklerini beyan ettiklerinden sonra maksimum 3 hafta içerisinde değerlendirmelerini sisteme yüklerler. Bu süre hakemin talebiyle makul bir süre uzatılabilir.
8. Hakemler tarafından makale yayınlanması için kabul edildi ise makale yayın sürecine alınır.
9. Hakemler, makale için revizyon kararı verdiğinde,  yazarlara 30 günlük düzeltme süresi verilir.
10.Yazarların düzeltmelerini sisteme yüklemelerinden sonra, hakemlere 15 günlük bir değerlendirme süresi verilir. Hakemlerin talebiyle bu süre editör tarafından uzatılabilir.
11. Hakemlerden gelecek değerlendirmeye göre makale yayınlanır veya reddedilir.

Bazı durumlarda editörün kararıyla, ilgili hakemlerin makaleye ait yorumları aynı makaleyi yorumlayan diğer hakemlere gönderilerek hakemlerin bu süreçte aydınlatılması sağlanabilir.