Research Article
BibTex RIS Cite

Satışa Sunulan Bazı Su Ürünlerinin Biyojen Amin Düzeylerinin Araştırılması

Year 2016, Volume: 12 Issue: 2, 119 - 127, 01.11.2016
https://doi.org/10.22392/egirdir.285105

Abstract

Bu çalışmada satışa sunulan bazı su ürünlerinin biyojen amin düzeylerinin belirlenmesi amacıyla
donmuş hamsi, taze palamut, donmuş halka palamut, ton balığı konservesi, sardalya konservesi, konserve
limon soslu uskumru, sade uskumru konservesi, taze levrek, taze uskumru ve soslu çipura filetoları
materyal olarak seçilmiştir. Bu ürünler Isparta ilinde bulunan süper market ve taze olarak satış yapan
balıkçılardan temin edilmiştir. Örnekler, biyojen amin analizleri yapılmak üzere Çukurova Üniversitesi, Su
Ürünleri Fakültesi İşleme Teknolojisi ve Analitik Kimya laboratuvarlarına gönderilmiştir. Çalışmada elde
edilen sonuçlara göre taze balık örneklerinde biyojen amin oluşumu daha düşük seviyelerde iken konserve
balık türlerinde bu oranın daha yüksek olduğu belirlenmiştir. TMA değeri sade uskumru konservesinde
çok yüksek bulunmuştur. En yüksek histamin seviyesinin sardalya konservesinde (8.16±0.39 mg/100g)
bulunduğu görülmüştür. Amonyumun gruplar arasındaki değişimi önemli bulunmuştur (P<0.05).
Putresinin sardalya konservesinde en yüksek değere ulaştığı belirlenmiştir. Sonuç olarak tüm biyojen amin
değerlerinin gruplara göre değişimleri önemli (P<0,05) bulunmuştur. Belirlenen biyojen amin seviyelerine
bakıldığında örneklerin çoğunda insan sağlığı için risk oluşturabilecek bir seviyeye rastlanmamıştır.

References

  • Ababouch, L., H., Souibri, L., Rhaliby, K., Ouahdi,O., Battal M., Busta, F. 1996. Quality Changes in Sardines (Sardina pilchardus) Stored in Ice and at Ambient Temperature. Food Microbiology, 13, 123–132.
  • Alper, N., Temiz, A. 2001. Gıdalardaki Biyojen Aminler ve Önemi. Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi, 58(2), 71- 80.
  • Çaklı, Ş., Kışla, D., 2003. Su Ürünlerinde Mikrobiyal Kökenli Bozulmalar ve Önleme Yöntemleri, E.Ü. Su Ürünleri Dergisi, 20,(1-2), 239 – 245
  • Duyar,H.A., Ekici, K. 2011. Balık Konservelerinde Histamin ve pH Düzeylerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Çalışma. YYU Veteriner Fakultesi Dergisi, 22 (2), 71 – 74.
  • Hisar, A.Ş., Hisar O., Yanık, T. 2004. Balıklarda Mikrobiyolojik, Enzimatik ve Kimyasal Bozulmalar. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 35 (3-4), 261-265.
  • Köse, S. 1995. Su Ürünlerinden Kaynaklanan Histamin Zehirlenmesi ve Önemi, Doğu Anadolu Bölgesi II. Su Ürünleri Sempozyumu, Erzurum.
  • Mlcneryey, J.M.D., Sahgal-Punnet, M.D., Vogel-Mitchel, M.D., Rahn-Elsa, M.D., JonesErnesto, MD. 1996. Scombroid Poisoning. Annals of Emergency Medicine, 28(2), 235-238.
  • Oğur, S. 2015. Su Ürünleri Kalitesinin Değerlendirilmesinde Koku Algılama Sensörlerinin Geliştirilmesi ve Uygulamaları, Journal of Food and Health Science, 1(1), 1-11.
  • Öksüztepe, G., Beyazgül, P. 2015. Akıllı Ambalajlama Sistemleri ve Gıda Güvenliği. Fırat Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi, 29 (1), 67–74.
  • Ökten, B. 2007. İthal Edilen Ton Balıklarının Histamin, Ağır Metal İçerikleri ve Mikrobiyolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Rapor no: 0058374
  • Özoğul, F., Taylor, K.D.A., Quantick, P., Özoğul, Y. 2002. Biogenic Amines Formation In Atlantic Herring (Clupea harengus) Stored Under Modified Atmosphere Packaging Using A. Rapid HPLC Method. International Journal of Food Science and Technology, 37(5), 515–522.
  • Özoğul, F., Küley E., Özoğul Y. 2004. Balık ve Balık Ürünlerinde Oluşan Biyojenik Aminler, E.Ü. Su Ürünleri Dergisi, 21(3-4), 375-381.
  • Özoğul, Y., Özoğul, F., Küley, E., Öztürk, A.S., Gökbulut, C. Köse, S. 2006. Biochemical, Sensory and Microbiological Attributes of Wild Turbot (Scophthalmus maximus), from the Black Sea During Chilled Storage. Food Chemistry (99), 752-758.
  • Özoğul, F., Kuley,E., Kenar,M. 2011. Effects Of Rosemary And Sage Tea Extract on Biogenic Amines Formation of Sardine (Sardina pilchardus) Fillets. International Journal of Food Science & Technology. 46,761-766.
  • Serdaroğlu, M., Deniz, E. 2001. Balıklarda ve Bazı Su Ürünlerinde Trimetilamin (TMA) ve Dimetilamin (DMA) Oluşumunu Etkileyen Koşullar, E.U. Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 18(3-4), 575 – 581.
  • Stammen, K., Gerdes, D., Caporosa, F. 1990. Modified Atmosphere Packaging of Seafood. CRC Crit. Rev. Food. Sci. Nutr., 29, 301- 331.
  • Uylaşer, V., Konak, A. 2004. Gıdalardaki Biyojen Aminler ve İnsan Sağlığı Açısından Önemi, Gıda ve Yem Bilimi – Teknolojisi Dergisi, (6).
  • Varlık, C. 1994. Soğukta Depolanan Sardalyalarda Histamin Düzeyinin Belirlenmesi. Gıda Teknolojisi, 19, 2, 119- 124.
  • Vatansever, L. 2004. Et ve Et Ürünlerinde Biyojenik Aminler. Kafkas Üniversitesi, Veterinerlik Fakültesi Dergisi, 10(2), 203-208.
  • Zare, D., Muhammad, K., Bejo, M. H., Ghazali, H. M. 2015. Determination of Urocanic Acid, a Compound Implicated in Histamine Toxicity and Assessment of Biogenic Amines Relative to Urocanic Acid Content in Selected Fish and Fish Products. Journal of Food Composition and Analysis, 37, 95–103.
Year 2016, Volume: 12 Issue: 2, 119 - 127, 01.11.2016
https://doi.org/10.22392/egirdir.285105

Abstract

References

  • Ababouch, L., H., Souibri, L., Rhaliby, K., Ouahdi,O., Battal M., Busta, F. 1996. Quality Changes in Sardines (Sardina pilchardus) Stored in Ice and at Ambient Temperature. Food Microbiology, 13, 123–132.
  • Alper, N., Temiz, A. 2001. Gıdalardaki Biyojen Aminler ve Önemi. Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi, 58(2), 71- 80.
  • Çaklı, Ş., Kışla, D., 2003. Su Ürünlerinde Mikrobiyal Kökenli Bozulmalar ve Önleme Yöntemleri, E.Ü. Su Ürünleri Dergisi, 20,(1-2), 239 – 245
  • Duyar,H.A., Ekici, K. 2011. Balık Konservelerinde Histamin ve pH Düzeylerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Çalışma. YYU Veteriner Fakultesi Dergisi, 22 (2), 71 – 74.
  • Hisar, A.Ş., Hisar O., Yanık, T. 2004. Balıklarda Mikrobiyolojik, Enzimatik ve Kimyasal Bozulmalar. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 35 (3-4), 261-265.
  • Köse, S. 1995. Su Ürünlerinden Kaynaklanan Histamin Zehirlenmesi ve Önemi, Doğu Anadolu Bölgesi II. Su Ürünleri Sempozyumu, Erzurum.
  • Mlcneryey, J.M.D., Sahgal-Punnet, M.D., Vogel-Mitchel, M.D., Rahn-Elsa, M.D., JonesErnesto, MD. 1996. Scombroid Poisoning. Annals of Emergency Medicine, 28(2), 235-238.
  • Oğur, S. 2015. Su Ürünleri Kalitesinin Değerlendirilmesinde Koku Algılama Sensörlerinin Geliştirilmesi ve Uygulamaları, Journal of Food and Health Science, 1(1), 1-11.
  • Öksüztepe, G., Beyazgül, P. 2015. Akıllı Ambalajlama Sistemleri ve Gıda Güvenliği. Fırat Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi, 29 (1), 67–74.
  • Ökten, B. 2007. İthal Edilen Ton Balıklarının Histamin, Ağır Metal İçerikleri ve Mikrobiyolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Rapor no: 0058374
  • Özoğul, F., Taylor, K.D.A., Quantick, P., Özoğul, Y. 2002. Biogenic Amines Formation In Atlantic Herring (Clupea harengus) Stored Under Modified Atmosphere Packaging Using A. Rapid HPLC Method. International Journal of Food Science and Technology, 37(5), 515–522.
  • Özoğul, F., Küley E., Özoğul Y. 2004. Balık ve Balık Ürünlerinde Oluşan Biyojenik Aminler, E.Ü. Su Ürünleri Dergisi, 21(3-4), 375-381.
  • Özoğul, Y., Özoğul, F., Küley, E., Öztürk, A.S., Gökbulut, C. Köse, S. 2006. Biochemical, Sensory and Microbiological Attributes of Wild Turbot (Scophthalmus maximus), from the Black Sea During Chilled Storage. Food Chemistry (99), 752-758.
  • Özoğul, F., Kuley,E., Kenar,M. 2011. Effects Of Rosemary And Sage Tea Extract on Biogenic Amines Formation of Sardine (Sardina pilchardus) Fillets. International Journal of Food Science & Technology. 46,761-766.
  • Serdaroğlu, M., Deniz, E. 2001. Balıklarda ve Bazı Su Ürünlerinde Trimetilamin (TMA) ve Dimetilamin (DMA) Oluşumunu Etkileyen Koşullar, E.U. Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 18(3-4), 575 – 581.
  • Stammen, K., Gerdes, D., Caporosa, F. 1990. Modified Atmosphere Packaging of Seafood. CRC Crit. Rev. Food. Sci. Nutr., 29, 301- 331.
  • Uylaşer, V., Konak, A. 2004. Gıdalardaki Biyojen Aminler ve İnsan Sağlığı Açısından Önemi, Gıda ve Yem Bilimi – Teknolojisi Dergisi, (6).
  • Varlık, C. 1994. Soğukta Depolanan Sardalyalarda Histamin Düzeyinin Belirlenmesi. Gıda Teknolojisi, 19, 2, 119- 124.
  • Vatansever, L. 2004. Et ve Et Ürünlerinde Biyojenik Aminler. Kafkas Üniversitesi, Veterinerlik Fakültesi Dergisi, 10(2), 203-208.
  • Zare, D., Muhammad, K., Bejo, M. H., Ghazali, H. M. 2015. Determination of Urocanic Acid, a Compound Implicated in Histamine Toxicity and Assessment of Biogenic Amines Relative to Urocanic Acid Content in Selected Fish and Fish Products. Journal of Food Composition and Analysis, 37, 95–103.
There are 20 citations in total.

Details

Subjects Hydrobiology
Journal Section Articles
Authors

Aynur Karsandı This is me

Şengül Bilgin

Publication Date November 1, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 12 Issue: 2

Cite

APA Karsandı, A., & Bilgin, Ş. (2016). Satışa Sunulan Bazı Su Ürünlerinin Biyojen Amin Düzeylerinin Araştırılması. Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 12(2), 119-127. https://doi.org/10.22392/egirdir.285105
AMA Karsandı A, Bilgin Ş. Satışa Sunulan Bazı Su Ürünlerinin Biyojen Amin Düzeylerinin Araştırılması. JEFF. November 2016;12(2):119-127. doi:10.22392/egirdir.285105
Chicago Karsandı, Aynur, and Şengül Bilgin. “Satışa Sunulan Bazı Su Ürünlerinin Biyojen Amin Düzeylerinin Araştırılması”. Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi 12, no. 2 (November 2016): 119-27. https://doi.org/10.22392/egirdir.285105.
EndNote Karsandı A, Bilgin Ş (November 1, 2016) Satışa Sunulan Bazı Su Ürünlerinin Biyojen Amin Düzeylerinin Araştırılması. Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi 12 2 119–127.
IEEE A. Karsandı and Ş. Bilgin, “Satışa Sunulan Bazı Su Ürünlerinin Biyojen Amin Düzeylerinin Araştırılması”, JEFF, vol. 12, no. 2, pp. 119–127, 2016, doi: 10.22392/egirdir.285105.
ISNAD Karsandı, Aynur - Bilgin, Şengül. “Satışa Sunulan Bazı Su Ürünlerinin Biyojen Amin Düzeylerinin Araştırılması”. Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi 12/2 (November 2016), 119-127. https://doi.org/10.22392/egirdir.285105.
JAMA Karsandı A, Bilgin Ş. Satışa Sunulan Bazı Su Ürünlerinin Biyojen Amin Düzeylerinin Araştırılması. JEFF. 2016;12:119–127.
MLA Karsandı, Aynur and Şengül Bilgin. “Satışa Sunulan Bazı Su Ürünlerinin Biyojen Amin Düzeylerinin Araştırılması”. Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, vol. 12, no. 2, 2016, pp. 119-27, doi:10.22392/egirdir.285105.
Vancouver Karsandı A, Bilgin Ş. Satışa Sunulan Bazı Su Ürünlerinin Biyojen Amin Düzeylerinin Araştırılması. JEFF. 2016;12(2):119-27.

Cited By

Su Ürünlerinde Histamin Oluşumu ve Önemi
Kırklareli Üniversitesi Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi
https://doi.org/10.34186/klujes.1384746