Review
BibTex RIS Cite

Türkiye Denizlerinde Avlanan Barbun Balıklarının Besinsel İçerik Yönünden Karşılaştırılması

Year 2017, Volume: 13 Issue: 2, 220 - 230, 01.11.2017
https://doi.org/10.22392/egirdir.282025

Abstract

Bu çalışmada, ülkemiz denizlerinde
avcılığı yapılan barbun balıkarının besinsel içeriği ile ilgili çalışmalar
incelenmiş ve elde edilen besin değerlerinin karşılaştırmaları yapılmıştır.

References

  • Aydın, M. (2004). Sağlığımız ve omega-3 yağ asitleri. Sağlıkta ve Hastalıkta Beslenme Sempozyumu Dizisi, İstanbul, Türkiye.
  • Bilecenoğlu, M., Kaya, M., Cihangir, B., Çiçek, E. (2014). An updated checklist of the marine fishes of Turkey. Turkish Journal of Zoology, 38, 901-929. doi:10.3906/zoo-1405-60.
  • Çaklı, Ş. (2007). Su Ürünleri İşleme Teknolojisi. Ege Üniversitesi Yayınları, 696s, ISBN: 978-975-483-761-2, İzmir.
  • Çelik, M., Yanar, Y., Gerek, A. (1999). Akdeniz’de avlanan üç barbun türünün (Mullus barbatus, Mullus surmuletus, Upeneus moluccensis) besin bileşenleri yönünden karşılaştırılması. X. Ulusal Su Ürünleri Sempozyumu, Adana, Türkiye.
  • Çelik, Ö., Torcu, H. (2000). Ege Denizi, Edremit Körfezi barbunya balığı (Mullus barbatus, Linnaeus 1758)’nın biyolojisi üzerine araştırmalar. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences, 24, 287-295.
  • Ersoy, B. (2006). Kuzeydoğu Akdeniz (Adana/Karataş) Bölgesinde avlanma mevsiminde tüketilen balıkların besin kompozisyonu ve ağır metal. Doktora Tezi, Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 142s, Adana.
  • Gülyavuz, H., Ünlüsayın, M. (1999). Su Ürünleri İşleme Teknolojisi. Şahin Matbaası, 366s, ISBN:975-96897-0-7, Ankara.
  • Gümüş, B., İkiz, R., Ünlüsayın, M. (2009). Barbun balığı (Mullus barbatus)’nın sıcak dumanlama sonrası besin bileşenlerindeki değişimler. İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 24, 15-24.
  • Güner, S., Dinçer, B., Alemdağ, Nigar., Çolak, A., Tüfekçi, M. (1998). Proximate composition and selected mineral content of commercially important fish species from the Black Sea. Journal of the Science of Food and Agriculture, 78(3), 337-342. doi: 10.1002/(SICI)1097-0010(199811)78:3<337::AID-JSFA122>3.0.CO;2-A.
  • Golani, D. (1998). Impact of Red Sea fish migrants through the Suez Canal on the aquatic environment of the Eastern Mediterranean. Bulletin of Yale School of Forestry and Environmental Studies, 103: 375-387.
  • Keskin, E. (2007). Türkiye ihtiyofaunasındaki mullidae ailesindeki türlerin filogenetik yakınlarının morfolojik ve genetik farklarla korelasyonu. Ankara Üniversitesi, Biyoteknoloji Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 82s, Ankara.
  • Kuzu, S. (2005). Farklı avlanma mevsimlerinin İskenderun Körfezi’nde avlanan keserbaş barbun (Mullus barbatus L., 1758)’un amino asit ve yağ asitleri kompozisyonuna etkileri. Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 39s, Adana.
  • Mete, T. (2006). Mersin Körfezi’nde dağılım gösteren barbunya balığının (Mullus barbatus L. 1758) bazı büyüme özelliklerinin incelenmesi. Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 48s, Ankara.
  • Şimşek, A., Kırmızı, S., Manaşırlı, M., Özyurt, G. (2009). Keserbaş (Mullus Barbatus) ve çizgili barbun (Upeneus moluccensis)’un mineral ve vitamin İçerikleri. XV. Ulusal Su Ürünleri Sempozyumu, Rize.
  • Öksüz, A., Özyılmaz, A., Küver, Ş. (2011). Fatty acid composition and mineral content of Upeneus moluccensis and Mullus surmuletus. Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 11, 69-75.
  • Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (2014). Avcılık Parametreleri. http://www.tarim.gov.tr/BSGM/Sayfalar/Detay.aspx?OgeId=3&Liste=KutuMenu (Erişim Tarihi: 23.10.2014).
  • Özoğul, Y., Polat, A., Uçak, İ., Özoğul, F. (2011). Seasonal fat and fatty acids variations of seven marine fish species from the Mediterranean Sea. European Journal of Lipid Science and Technology, 113(12), 1491–1498. doi: 10.1002/ejlt.201000554.

An Overviev of the Nutritional Content of Mullet Fishing in Turkey’s Seas

Year 2017, Volume: 13 Issue: 2, 220 - 230, 01.11.2017
https://doi.org/10.22392/egirdir.282025

Abstract

The studies related to mullet fish which are fishing in our country’s seas were reviewed in terms of
nutritional content and these data are summarized in this study. Four mullet species are fishing in our
country’s seas. These are red mullet (Mullus barbatus), surmullet (Mullus surmuletus), goldband goatfish
(Upeneus moluccensis) and por’s goatfish (Upeneus pori). Mullet fish is very rich in protein content, essential
amino acids and fatty acids. Knowledge of nutritional content of food and its seasonal variation are important
for a balanced diet. In this respect, the studies are not at a sufficient level and continuation of this kind of
studies will be beneficial.

References

  • Aydın, M. (2004). Sağlığımız ve omega-3 yağ asitleri. Sağlıkta ve Hastalıkta Beslenme Sempozyumu Dizisi, İstanbul, Türkiye.
  • Bilecenoğlu, M., Kaya, M., Cihangir, B., Çiçek, E. (2014). An updated checklist of the marine fishes of Turkey. Turkish Journal of Zoology, 38, 901-929. doi:10.3906/zoo-1405-60.
  • Çaklı, Ş. (2007). Su Ürünleri İşleme Teknolojisi. Ege Üniversitesi Yayınları, 696s, ISBN: 978-975-483-761-2, İzmir.
  • Çelik, M., Yanar, Y., Gerek, A. (1999). Akdeniz’de avlanan üç barbun türünün (Mullus barbatus, Mullus surmuletus, Upeneus moluccensis) besin bileşenleri yönünden karşılaştırılması. X. Ulusal Su Ürünleri Sempozyumu, Adana, Türkiye.
  • Çelik, Ö., Torcu, H. (2000). Ege Denizi, Edremit Körfezi barbunya balığı (Mullus barbatus, Linnaeus 1758)’nın biyolojisi üzerine araştırmalar. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences, 24, 287-295.
  • Ersoy, B. (2006). Kuzeydoğu Akdeniz (Adana/Karataş) Bölgesinde avlanma mevsiminde tüketilen balıkların besin kompozisyonu ve ağır metal. Doktora Tezi, Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 142s, Adana.
  • Gülyavuz, H., Ünlüsayın, M. (1999). Su Ürünleri İşleme Teknolojisi. Şahin Matbaası, 366s, ISBN:975-96897-0-7, Ankara.
  • Gümüş, B., İkiz, R., Ünlüsayın, M. (2009). Barbun balığı (Mullus barbatus)’nın sıcak dumanlama sonrası besin bileşenlerindeki değişimler. İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 24, 15-24.
  • Güner, S., Dinçer, B., Alemdağ, Nigar., Çolak, A., Tüfekçi, M. (1998). Proximate composition and selected mineral content of commercially important fish species from the Black Sea. Journal of the Science of Food and Agriculture, 78(3), 337-342. doi: 10.1002/(SICI)1097-0010(199811)78:3<337::AID-JSFA122>3.0.CO;2-A.
  • Golani, D. (1998). Impact of Red Sea fish migrants through the Suez Canal on the aquatic environment of the Eastern Mediterranean. Bulletin of Yale School of Forestry and Environmental Studies, 103: 375-387.
  • Keskin, E. (2007). Türkiye ihtiyofaunasındaki mullidae ailesindeki türlerin filogenetik yakınlarının morfolojik ve genetik farklarla korelasyonu. Ankara Üniversitesi, Biyoteknoloji Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 82s, Ankara.
  • Kuzu, S. (2005). Farklı avlanma mevsimlerinin İskenderun Körfezi’nde avlanan keserbaş barbun (Mullus barbatus L., 1758)’un amino asit ve yağ asitleri kompozisyonuna etkileri. Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 39s, Adana.
  • Mete, T. (2006). Mersin Körfezi’nde dağılım gösteren barbunya balığının (Mullus barbatus L. 1758) bazı büyüme özelliklerinin incelenmesi. Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 48s, Ankara.
  • Şimşek, A., Kırmızı, S., Manaşırlı, M., Özyurt, G. (2009). Keserbaş (Mullus Barbatus) ve çizgili barbun (Upeneus moluccensis)’un mineral ve vitamin İçerikleri. XV. Ulusal Su Ürünleri Sempozyumu, Rize.
  • Öksüz, A., Özyılmaz, A., Küver, Ş. (2011). Fatty acid composition and mineral content of Upeneus moluccensis and Mullus surmuletus. Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 11, 69-75.
  • Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (2014). Avcılık Parametreleri. http://www.tarim.gov.tr/BSGM/Sayfalar/Detay.aspx?OgeId=3&Liste=KutuMenu (Erişim Tarihi: 23.10.2014).
  • Özoğul, Y., Polat, A., Uçak, İ., Özoğul, F. (2011). Seasonal fat and fatty acids variations of seven marine fish species from the Mediterranean Sea. European Journal of Lipid Science and Technology, 113(12), 1491–1498. doi: 10.1002/ejlt.201000554.
There are 17 citations in total.

Details

Subjects Hydrobiology
Journal Section Articles
Authors

Güntekin Doğan

Ömer Osman Ertan

Levent İzci

Şengül Bilgin

Publication Date November 1, 2017
Published in Issue Year 2017 Volume: 13 Issue: 2

Cite

APA Doğan, G., Ertan, Ö. O., İzci, L., Bilgin, Ş. (2017). Türkiye Denizlerinde Avlanan Barbun Balıklarının Besinsel İçerik Yönünden Karşılaştırılması. Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 13(2), 220-230. https://doi.org/10.22392/egirdir.282025
AMA Doğan G, Ertan ÖO, İzci L, Bilgin Ş. Türkiye Denizlerinde Avlanan Barbun Balıklarının Besinsel İçerik Yönünden Karşılaştırılması. JEFF. November 2017;13(2):220-230. doi:10.22392/egirdir.282025
Chicago Doğan, Güntekin, Ömer Osman Ertan, Levent İzci, and Şengül Bilgin. “Türkiye Denizlerinde Avlanan Barbun Balıklarının Besinsel İçerik Yönünden Karşılaştırılması”. Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi 13, no. 2 (November 2017): 220-30. https://doi.org/10.22392/egirdir.282025.
EndNote Doğan G, Ertan ÖO, İzci L, Bilgin Ş (November 1, 2017) Türkiye Denizlerinde Avlanan Barbun Balıklarının Besinsel İçerik Yönünden Karşılaştırılması. Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi 13 2 220–230.
IEEE G. Doğan, Ö. O. Ertan, L. İzci, and Ş. Bilgin, “Türkiye Denizlerinde Avlanan Barbun Balıklarının Besinsel İçerik Yönünden Karşılaştırılması”, JEFF, vol. 13, no. 2, pp. 220–230, 2017, doi: 10.22392/egirdir.282025.
ISNAD Doğan, Güntekin et al. “Türkiye Denizlerinde Avlanan Barbun Balıklarının Besinsel İçerik Yönünden Karşılaştırılması”. Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi 13/2 (November 2017), 220-230. https://doi.org/10.22392/egirdir.282025.
JAMA Doğan G, Ertan ÖO, İzci L, Bilgin Ş. Türkiye Denizlerinde Avlanan Barbun Balıklarının Besinsel İçerik Yönünden Karşılaştırılması. JEFF. 2017;13:220–230.
MLA Doğan, Güntekin et al. “Türkiye Denizlerinde Avlanan Barbun Balıklarının Besinsel İçerik Yönünden Karşılaştırılması”. Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, vol. 13, no. 2, 2017, pp. 220-3, doi:10.22392/egirdir.282025.
Vancouver Doğan G, Ertan ÖO, İzci L, Bilgin Ş. Türkiye Denizlerinde Avlanan Barbun Balıklarının Besinsel İçerik Yönünden Karşılaştırılması. JEFF. 2017;13(2):220-3.