In this study, it was aimed to determine
habits of fish consumption in the province of Konya. The survey was conducted
between September 2015 and October 2016 with a face to face question and answer
format with 424 individuals, 128 of whom were randomly selected and 296 were
men. It was determined that the individuals participating in the survey were
most in the 19-24 age group (27%). It was determined that 40% of the
individuals participating in the survey were students, and 53 % of them were
university and 26 % were high school graduates. It was seen that 51 % of the
participants consumed seafood once a month and 97 % preferred fresh seafood. It
has been determined that 60% of the customers prefer to cook fish by frying.
While 4 % of the respondents consume all types of meat, 27% consume red meat,
13% chickens and 12% prefer fish meat. It was determined that 49% of consumer
prefer sea fish. The consumption rate of fish was anchovy (Engraulis encrasicolus), seabass (Dicentrarchus labrax) and seabream (Sparus auratus) respectively.
Bu araştırmada Konya ili su ürünleri tüketim
alışkanlıklarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Anket, Eylül 2015-Ekim 2016
tarihleri arasında, önceden belirlenen sorular tesadüfi
olarak seçilen 128’i kadın ve 296’sı erkek olmak üzere 424 bireye yüz
yüze ve soru cevap şeklinde uygulanmıştır.
Ankete katılan bireylerin 19-24 (%27) yaş grubu ile en fazla oranda olduğu
tespit edilmiştir. Araştırmaya katılan bireylerin % 40’ının öğrenci olduğu ve
onların da % 53’ünün üniversite, % 26’sının lise mezunu olduğu saptanmıştır.
Katılımcıların %51’inin ayda bir defa su ürünleri tükettiği ve %97’sinin taze
ürünleri tercih ettiği görülmüştür. Katılımcıların su ürünlerini pişirme şekli
%60 oranda kızartma olarak belirlenmiştir.
Ankete katılan bireylerin % 47’si bütün et çeşitlerini tüketirken,
%27’sinin kırmızı eti severek tükettikleri, %13’lük bir oranın tavuk etini ve
%12’sinin de balık etini tercih ettiği görülmüş ve tüketicilerin %49 oranla
deniz balıklarını tercih ettiği tespit edilmiştir. Balık tüketim oranlarına
göre en çok tüketilen balıkların hamsi (Engraulis
encrasicolus), levrek (Dicentrarchus
labrax) ve çipura (Sparus auratus)
olduğu belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | September 1, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 14 Issue: 3 |