Bu çalışmada tarım alanında yaygın olarak kullanılan bir fungisit olan Bellis’in Cyprinus carpio’da plazma total antioksidan seviye (TAS), total oksidan seviye (TOS) ve total sialik asit (TSA) seviyelerine etkisinin araştırılması amaçlandı. Her grupta 10 adet olmak üzere toplam 30 adet (250-300g) C. carpio kullanıldı. Balıklar kontrol grubu, Bellis I grubu (0.025 mg/L Bellis) ve Bellis II grubu (0.050 mgl/L Bellis) olarak 3 gruba ayrıldı. Bellis gruplarına 14 günlük fungisit uygulamasının ardından balıklardan kan örnekleri alınarak, plazmaları elde edildi. Elde edilen plazma örneklerinde TAS, TOS ve TSA seviyeleri ölçüldü. Çalışmada elde edilen bulgulara göre kontrol grubunda TAS seviyesinin Bellis-I ve Bellis-II grubuna göre istatistiki olarak anlamlı derecede (p<0.001) yüksek olduğu tespit edildi. Benzer şekilde kontrol grubunda TOS ve TSA seviyelerinin Bellis uygulanan (Bellis I ve Bellis II) gruplara göre istatistiki olarak önemli derecede (p<0.05) düşük olduğu tespit edildi. Elde edilen bu sonuçlara göre son yıllarda tarım alanlarında kullanımı yaygınlaşan Bellis’in artan doza bağlı olarak balıklarda antioksidan/oksidan dengeyi oksidanlar lehine bozabileceği sonucuna varıldı. Bu nedenle besin zincirinin önemli bir halkası olan balıkların besin olarak tüketiminde, zirai ilaçlarının yoğun kullanıldığı tarım alanlarına yakın sucul ortamlardan yakalanıp yakalanmadığına dikkat edilmesi toplum sağlığı açısından önemlidir.
In this study, it was aimed to investigate the effect of Bellis, a fungicide widely used in agriculture, on plasma total antioxidant level (TAS), total oxidant level (TOS) and total sialic acid (TSA) levels in Cyprinus carpio. A total of 30 (250-300 g) C. carpio were used, 10 in each group. Fish were divided into 3 groups as control group, Bellis I group (0.025 mg/L Bellis) and Bellis II group (0.050 mgl/L Bellis). After 14 days of fungicide application to Belllis groups, blood samples were taken from the fish and their plasmas were obtained. TAS, TOS and TSA levels were measured in the obtained plasma samples. According to the findings obtained in the study, the TAS level in the control group was found to be statistically significantly higher (p<0.001) compared to the Bellis-I and Bellis-II groups. Similarly, TOS and TSA levels in the control group were found to be statistically significantly lower (p<0.05) compared to the Bellis-administered (Bellis I and Bellis II) groups. According to these results, it was concluded that Bellis, which has become widespread in agricultural areas in recent years, may disrupt the antioxidant/oxidant balance in fish in favor of oxidants, depending on the increasing dose. For this reason, it is important for public health to pay attention to the consumption of fish, which is an important link of the food chain, from aquatic environments close to agricultural areas where pesticides are used intensively.
Bellis Cyprinus carpio Bellis Cyprinus carpio Total sialic acid Total oxidant/antioxidant level
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Structural Biology |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | December 28, 2022 |
Acceptance Date | May 20, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 5 Issue: 2 |