Problem Durumu: Otomotiv sektörü Avrupa ekonomisi ve işgücü piyasası için çok önemli bir sektördür. Bu sektör içerisinde küresel ölçekte bir rekabet söz konusudur. Dolayısıyla teknik ve beşeri yönden sürekli yenilenme bir zorunluluktur. Sektörde yer alan işgücünün becerilerinin sürekli olarak güncellenmesi gerekmektedir. Ayrıca sınır ötesinden işgücü satın alımı da yaşanan bir realitedir. Ülkelerin mesleki eğitim sistemleri arasındaki farklılıklar öğrenci ve çalışanların ülkeler arası hareketliliklerini zorlaştıran bir unsurdur. İşgücü piyasası ve Avrupa otomotiv sektöründeki rekabet, çalışanların niteliklerin ve hareketliliklerinin kıyaslanması ihtiyacını doğurmaktadır.
Araştırmanın Amacı: Bu araştırma Almanya, Türkiye ve İtalya için Otomotiv Elektromekanik Teknisyenliği yeterliliklerinin, European Credit system for Vocational Education and Training (ECVET) ve European Qualifications Framework (EQF) sistemlerine uyumunun değerlendirilmesi için yapılmıştır. Bu araçlar şeffaflığın sağlanması, ülke içi ve Avrupa mesleki eğitim sistemleri içinde sektörler ve seviyeler arasında becerilerin transfer ve farkındalığının sağlanması için işlevsel araçlardır. Bu çalışma Almanya, Türkiye ve İtalya’daki elektromekanik teknisyenliği yeterliliklerinin ECVET kapsamında uygulanmasını sağlayacak bir yeterlilik modeli geliştirmeyi amaçlamaktadır.
Mustafa OZCAN - Turan Tolga VURANOK - Claudia BALL
Eurasian Journal of Educational Research 71 (2017) 79-96
95
Araştırmanın Yöntemi: Araştırmada görüşme tekniğine dayalı nitel metot kullanılmıştır. Tam olarak yapılandırılmış görüşme formaları kullanılarak katılımcılarla bire bir görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Çalışma grubunu amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme yolu ile belirlenmiş toplam 34 otomobil servisi çalışanı oluşturmuştur.
Araştırmanın Bulguları: Araştırma bulgularına göre tüm katılımcılar kendilerine sunulan maddelere büyük oranda katıldıklarını ifade etmişlerdir.
Araştırmanın Sonuçları ve Önerileri: Hareketlilik ve yaşam boyu öğrenme faaliyetlerinin desteklenmesi ve bu kapsamda elde edilen öğrenme çıktılarının tanınırlığının sağlanması amacıyla Avrupa Komisyonu tarafından EQF ile eşgüdümlü olarak ECVET geliştirilmiştir. Bu çalışmalarının bir ürünü olarak gerçekleştirilen “Mobility in Automotive Sector through ECVET” projesi kapsamında “otomotiv elektromekanik teknisyenliği” yeterliliklerinin belirlenmesinde çeşitli aşamalardan oluşan bir yöntem ortaya koyulmuştur. Bu yöntemin yeterliliklerin belirlenmesinde etkin olduğu görülmüştür.
Araştırma sonuçlarına göre elektromekanik teknisyenliği iş süreçlerin yerine getirilmesi için ihtiyaç duyulduğu belirlenen yeterlilikler ile bu yeterlilikleri gerektirdiği bilgi, beceri ve yetkinlikler büyük oranda servis çalışanlarınca da onaylanmaktadır. Türkiye’nin iş süreçlerinin işgücünün hareketliliği ve kredilendirilmesi konularında diğer AB ülkeleriyle uyum içinde olduğu görülmüştür.
Purpose: This study explores the applicability and transferability of tools developed for the realization of comparability and transparency of qualifications across Europe. It relates to the implementation of the European Credit System for Vocational Education and Training (ECVET) and the European Qualifications Framework (EQF) in the automotive sector.
Research Methods: This study was carried out according to the case-study model in order to investigate further operationalization and transferability of the previously developed VQTS matrix in Automotive Electro-mechanics to different national contexts. The working group of this study consists of 34 car service employees from Germany, Turkey and Italy. Findings: The data analysis indicated that the participants were moderately motivated to learn English as a foreign language (M=92.62). There was not a significant gender-related difference in students’ motivational orientations. Furthermore, female students’ self-efficacy scores were significantly higher than those of the male students. Lastly, a positive correlation was found between students’ motivational orientations and self-efficacy beliefs.
Implications for Research and Practice: According to the findings of the study, the qualifications required for the work processes of the automotive electro-mechanic technician profession and the knowledge, skills and competencies required by these qualifications were confirmed by the service employees to a great extent.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | September 20, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 17 Issue: 71 |