Plant root development and architecture are experiencing a period of increased interest due to climate change and increasing drought stress pressure. It is known that root has a 3-dimensional and complex developmental system, just like above-ground organs. Determination of abiotic stress factors affecting root architecture and development in forage legume species is essential for developing abiotic stress-tolerant cultivars and sustainable agricultural production. In this study, it was aimed to investigate the effect of 0- to 300 mM salt (NaCl) doses on early root development, root architecture, and endosperm usage ratios in two different common grasspea cultivars (Lathyrus sativus L.) with known basic developmental differences. As a result of the study performed with the modified cigar-roll technique, it was observed that in general, 100 to 150 mM and above doses inhibit root growth. The number and length of roots are affected parallel to each other. It was observed that the genotypic differences between the cultivars for the measured parameters related to root development were also reflected in the results. Different cultivars had different levels of tolerance, and the total number and length of roots affect the salt stress inhibition. As a result of the stress encountered in the seedling stage, it was observed that the seed endosperm usage ratio decreased up to 4-fold. It has been observed that evaluation of salt stress tolerance at the seedling stage may shed light on genotypic differences for germination and early development speed, and maybe important for earliness.
The author is grateful to Semih Acikbas for his help with experiments and measurements
Bitki kök gelişimi ve mimarisi iklim değişimi ve artan kuraklık baskısı nedeniyle artan bir ilgi ve önem dönemi yaşamaktadır. Kök gelişiminin aynı toprak üstü organların gelişiminde olduğu gibi, 3 boyutlu ve kompleks bir gelişim sistemi olduğu bilinmektedir. Baklagil yem bitkisi türlerinde kök mimarisi ve gelişimini etkileyen abiyotik stress elementlerinin belirlenmesi, abiyotik strese tolerant çeşit geliştirilmesi ve sürdürülebilir tarımsal üretim açısından elzemdir. Bu çalışmada temel gelişimsel farklılıkları bilinen iki farklı mürdümük (Lathyrus sativus L.) çesidinde 0-300 mM arası tuz (NaCl) uygulamasının erken dönem kök gelişimi ve kök mimarisine etkisi ve endosperm kullanım oranının incelenmesi amaçlanmıştır. Modifiye cigar- roll tekniği ile yapılan çalışma sonucunda, genel olarak 100-150 mM ve üstü dozlarının kök gelişimini inhibe ettiği, kök sayı ve uzunluklarının birbirine paralel düzeyde etkilendiği görülmüştür. Kök gelişimi ile ilgili ölçülen parametreler açısından çeşitler arası genotipik farklılıkların, sonuçlara da yansıdığı görülmüştür. Farklı çeşitlerin, farklı düzeylerde toleranslarının olduğu, toplam kök sayısı ve uzunluğunun tuz stresinin etkisini belirgin bir şekilde yansıttığı anlaşılmıştır. Erken dönemde karşılaşılan stress sonucunda tohum endosperm kullanım oranının 4 kata kadar düştüğü görülmüştür. Fide aşamasında tuz stresi toleransı gözleminin çimlenme ve gelişme hızı açısından genotipik farklılıklara ışık tutabileceği ve erkencilik açısından önemli olduğu gözlemlenmiştir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | April 30, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Issue: 23 |