Bu çalışma, üniversite mezunlarının 21. yüzyıl yeterlik ve becerilerini sektör temsilcileri ve akademisyenlerin bakış açısıyla incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma grubu, 5’i (4 erkek, 1 kadın) akademisyen 5’i (3 erkek, 2 kadın) İnsan Kaynakları departmanlarında yönetici olan toplam 10 katılımcıdan oluşmaktadır. Veriler derinlemesine görüşmeler yoluyla toplanmıştır. Verilerin çözümlenmesinde tümevarımcı içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Analiz sonuçları, mezunların niteliklerinin ve sektörlerin ihtiyaç duyduğu özelliklerin bir tema ve dört alt tema altında gruplandırılabileceğini göstermektedir. Sonuçlara göre, yeterlilik teması bilgi, beceri, kişilik özellikleri ve mesleki kimlik alt temalarını kapsayan tek bir tema olarak ortaya çıkmaktadır. Bulgular, üniversitelerin öğrencilerine alanla ilgili bilgi, beceri ve farkındalık kazandırmasının tek başına yeterli olmadığını, aynı zamanda öğrencilerinin üniversite-sanayi iş birliği kapsamında alanlarıyla ilgili sektörlerle etkileşebilecekleri erken deneyimlerinin de önemli olduğunu işaret etmektedir. Sonuçlar ilgili literatür ışığında tartışılmakta ve bazı öneriler verilmektedir.
This study aims to explore the 21st-century competencies and skills of university graduates from the perspectives of sector representatives and academicians. The study group consists of 10 participants, 5 (4 male, 1 female) academician and 5 (3 male, 2 female) managers in the Human Resources departments. Data were collected through in-depth interviews. Inductive content analysis method was used to analyze the data. The results of the analysis show that the qualifications of graduates and the features required by the sectors can be grouped under one theme and four sub-themes. According to the results, the theme of competence emerges as a single theme covering the sub-themes of knowledge, skill, personality traits, and vocational identity. Findings show that students' early experiences with which they can interact with sectors relevant to their fields are important. The results are discussed in light of the relevant literature and some suggestions are given.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | October 27, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 8 Issue: 4 |