Review
BibTex RIS Cite

Water Safety

Year 2019, , 141 - 146, 08.08.2019
https://doi.org/10.32707/ercivet.595612

Abstract

Rapid
population growth, change of consumption habits and industrial developments
until the day-to-day arrival of the last half of the century has caused
significant water problems at global, regional and local scale, which has
increased the importance of "water management and safety" issues.
Water is a vital source of sustainable development and the need for quality
water for reasons such as population growth, industrialization and global
warming is constantly increasing. Fast consumption does not have sustainable
features to provide equal opportunities and benefits to beneficiaries. As a
result, the water crisis has become inevitable all over the world. The rapid
growth of the world population, the over-development of industry and
technology, as well as the inability of the environment conscious to settle
sufficiently, are leading to a gradual decline in the amount of potable water
in the world. Moreover, the irresponsible pollution of potable water resources
paves the way for problems that cannot be recycled. For this reason, it is
necessary to protect water resources and manage the use of water resources.
Ecological restoration in the management of water resources, raising of water
quality, re-regulation of water consumption according to industry, agriculture
and nature needs are suggested.

References

  • 1- Akdağ R. Kentsel su sunumunda bir yönetim aracı olarak su talep tahmini. Niğde Üniversitesi İİBF Derg 2015; 8:69-81.
  • 2- Aksever F, Davraz A, Afşin M. Sandıklı (Afyonkarahisar) Havzası içme suyu kaynaklarının insan sağlığı açısından değerlendirilmesi. İkinci Tıbbi Jeoloji Çalıştayı. Aralık, 4-6, 2013; Antalya-Türkiye.
  • 3- Aküzüm T, Çakmak B, Gökalp Z. Türkiye’de su kaynakları yönetiminin değerlendirilmesi. Tarım Bilimleri Derg 2010; 3:67-74.
  • 4-Alam MGM, Snow ET, Tanaka A. Arsenic and heavy metal contamination of rice, pulses and vegetables grown in Santa village Bangladesh. Proceedings of the fifth international Conference on arsenic exposure and health effects, July, 14-18, 2002, San Diego-California.
  • 5-Birleşmiş Milletler Dünya Su Gelişim Raporu Özeti, 2015, http://www.greenfacts.org/tr/water-resources/water-resources-foldout-tr.pdf. Erişim Tarihi: 10.02.2016.
  • 6- Irmak H. Sularla ilgili hastalıklar. http://www.sularlailiskilihastaliklar.pdf, Erişim Tarihi: 10.02.2016.
  • 7-İnşaat Mühendisleri Odası Su Çalışma Grubu: Su Hakkı Raporu, 2009, http://www.imo.org.tr/resimler/dosya_ekler/03f0de3afe0fba3_ek.pdf?dergi=144
  • 8-Jawahar P, Ringler C. Water quality and food safety: a review and discussion of risks. Water Policy 2009; 11: 680-95.
  • 9- Jay MT, Cooley M, Carychao D, Wıscomb GW, Sweitzer RA, Crawford-Miksza L, Farrar JA, Lau DK, O'connell J, Millington . Escherichia coli O157:H7 in feral swine near spinach fields and cattle, central California coast. Emerging Infect Disease J 2007; 13: 1908-11.
  • 10-Küçükçongar S, Sevimli MF. Organik madde konsantrasyonunun Trihalometan bileşiklerinin oluşumuna etkisi. Selçuk Üniv MMF Derg 2009; 24(2):1-8.
  • 11-Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü Mevzuat Bilgi Sistemi, 17.12.2011, Gıda Hijyeni Yönetmeliği, http://www.resmigazete.gov.tr/2011/12/20111217-5.htm. ErişimTarihi: 20.05.2016.
  • 12-Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü Mevzuat Bilgi Sistemi, 31.12.2004, Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği, http://mevzuat.basbakanlik.gov.tr. Erişim Tarihi: 20.05.2016.
  • 13-Muluk ÇB, Kurt B, Turak A, Türker A, Çalışkan MA, Balkız Ö, Zeydanlı U. Türkiye’de Suyun Durumu ve Su Yönetiminde Yeni Yaklaşımlar: Çevresel Perspektif. Golden Medya Matbaacılık, İstanbul, 2013.
  • 14-Orman ve Su İşleri Bakanlığı, 2014, 2014 yılı Faaliyet raporu, http://www.dsi.gov.tr/docs/stratejik-plan/dsi-2014-faaliyet-raporu. Erişim Tarihi: 13.04.2016.
  • 15-Özer E, Kesenkaş H, Kınık Ö. Süt endüstrisinde su kalitesi ve önemi. Gıda ve Yem Bilimi-Teknolojisi Derg 2014; 14:38-41.
  • 16-Sarımehmetoğlu B, Pamukçu T, Küplülü, Ö. Kızılırmak havzası yüzey sularında koliform ve fekal koliform grubu mikroorganizmalar. DOĞA, Türk Vet Hay Derg 1996; 20:257-260.
  • 17-Sarımehmetoğlu B, Küplülü Ö, Çelik TH, Akgün S, Özalp E. Ankara’da tüketime sunulan pastörize sütlerin hijyen indeksi bazı mikroorganizmalar yönünden incelenmesi. Gıda 1996; 21(6):443-449.
  • 18-Sarımehmetoğlu B, Küplülü Ö, Kaymaz Ş. Ankara’da tüketime sunulan pastörize sütlerden hareketli Aeromonas türlerinin izolasyon ve identifikasyonu. Gıda 1998; 23 (2): 41-5.
  • 19-Sümer V. EU water policy and Turkey: a theoretic approach to harmonization process. Ortadoğu Analiz Derg 2013; 5:25-35.
  • 20-Şener Ş, Şener E, Davraz A. İçme suyu kaynakları için evsel atık etkisi: Eğirdir gölü havzası örnek çalışma. İkinci Tıbbi Jeoloji Çalıştayı. Aralık, 4-6, 2013; Antalya-Türkiye.
  • 21-Taban B. Su kalitesinin gıda güvenliği ve insan sağlığına etkisi. Gıda Güvenliği Derg 2010; 4(1):50-2.
  • 22-Türkiye Cumhuriyeti Kalkınma Bakanlığı Özel İhtisas Komisyonu Raporları, 2014, Su kaynakları yönetimi ve güvenliği özel ihtisas komisyonu raporu No: 2886 – 730, http://www.kalkinma.gov.tr/Pages/OzelIhtisasKomisyonuRaporlari.aspx . Erişim tarihi:20.05.2016
  • 23-World Health Organization. Guidelines for the safe use of wastewater, excreta and greywater. 2006; Vol. 2, pp. 93-101.

Su Güvenliği

Year 2019, , 141 - 146, 08.08.2019
https://doi.org/10.32707/ercivet.595612

Abstract

Yüzyılın
son yarısından günümüze gelinceye kadar hızlı nüfus artışı, tüketim
alışkanlıklarının değişmesi ve endüstriyel gelişmeler; küresel, bölgesel ve
yerel ölçekte önemli su sorunlarının ortaya çıkmasına neden olmuş, bu durum “su yönetimi ve güvenliği”  konularının önemini arttırmıştır.

Su, sürdürülebilir kalkınmada önemli yaşamsal kaynaklardan biridir ve nüfus
artışı, sanayileşme, küresel ısınma gibi nedenlerle kaliteli suya olan
gereksinim sürekli artmaktadır.
Hızlı tüketim, kaynaklardan yararlananlara eşit fırsatlar ve yararlar
sağlayacak şekilde sürdürülebilir özelliklere sahip değildir. Bunun sonucu
olarak tüm dünyada su krizi kaçınılmaz
olmuştur. Dünya nüfusunun çok hızlı artışı, sanayi ve teknolojinin aşırı
gelişmesi, ayrıca çevre bilincinin yeterince yaygınlaşamaması gibi nedenler
dünyada içilebilir su miktarının giderek azalmasına sebep olmaktadır. Ayrıca,
içilebilir su kaynaklarının sorumsuzca kirletilmesi, geri dönüşümü olanaksız
sorunların yaşanmasına zemin hazırlamaktadır. Bu nedenle
su kaynaklarını
korumak ve su kaynaklarının kullanımını yönetmek gerekmektedir. Su
kaynaklarının yönetiminde ekolojik restorasyon, su kalitesinin yükseltilmesi,
su tüketiminin sanayi, tarım ve doğa ihtiyaçlarına göre yeniden düzenlenmesi
önerilmektedir.

References

  • 1- Akdağ R. Kentsel su sunumunda bir yönetim aracı olarak su talep tahmini. Niğde Üniversitesi İİBF Derg 2015; 8:69-81.
  • 2- Aksever F, Davraz A, Afşin M. Sandıklı (Afyonkarahisar) Havzası içme suyu kaynaklarının insan sağlığı açısından değerlendirilmesi. İkinci Tıbbi Jeoloji Çalıştayı. Aralık, 4-6, 2013; Antalya-Türkiye.
  • 3- Aküzüm T, Çakmak B, Gökalp Z. Türkiye’de su kaynakları yönetiminin değerlendirilmesi. Tarım Bilimleri Derg 2010; 3:67-74.
  • 4-Alam MGM, Snow ET, Tanaka A. Arsenic and heavy metal contamination of rice, pulses and vegetables grown in Santa village Bangladesh. Proceedings of the fifth international Conference on arsenic exposure and health effects, July, 14-18, 2002, San Diego-California.
  • 5-Birleşmiş Milletler Dünya Su Gelişim Raporu Özeti, 2015, http://www.greenfacts.org/tr/water-resources/water-resources-foldout-tr.pdf. Erişim Tarihi: 10.02.2016.
  • 6- Irmak H. Sularla ilgili hastalıklar. http://www.sularlailiskilihastaliklar.pdf, Erişim Tarihi: 10.02.2016.
  • 7-İnşaat Mühendisleri Odası Su Çalışma Grubu: Su Hakkı Raporu, 2009, http://www.imo.org.tr/resimler/dosya_ekler/03f0de3afe0fba3_ek.pdf?dergi=144
  • 8-Jawahar P, Ringler C. Water quality and food safety: a review and discussion of risks. Water Policy 2009; 11: 680-95.
  • 9- Jay MT, Cooley M, Carychao D, Wıscomb GW, Sweitzer RA, Crawford-Miksza L, Farrar JA, Lau DK, O'connell J, Millington . Escherichia coli O157:H7 in feral swine near spinach fields and cattle, central California coast. Emerging Infect Disease J 2007; 13: 1908-11.
  • 10-Küçükçongar S, Sevimli MF. Organik madde konsantrasyonunun Trihalometan bileşiklerinin oluşumuna etkisi. Selçuk Üniv MMF Derg 2009; 24(2):1-8.
  • 11-Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü Mevzuat Bilgi Sistemi, 17.12.2011, Gıda Hijyeni Yönetmeliği, http://www.resmigazete.gov.tr/2011/12/20111217-5.htm. ErişimTarihi: 20.05.2016.
  • 12-Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü Mevzuat Bilgi Sistemi, 31.12.2004, Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği, http://mevzuat.basbakanlik.gov.tr. Erişim Tarihi: 20.05.2016.
  • 13-Muluk ÇB, Kurt B, Turak A, Türker A, Çalışkan MA, Balkız Ö, Zeydanlı U. Türkiye’de Suyun Durumu ve Su Yönetiminde Yeni Yaklaşımlar: Çevresel Perspektif. Golden Medya Matbaacılık, İstanbul, 2013.
  • 14-Orman ve Su İşleri Bakanlığı, 2014, 2014 yılı Faaliyet raporu, http://www.dsi.gov.tr/docs/stratejik-plan/dsi-2014-faaliyet-raporu. Erişim Tarihi: 13.04.2016.
  • 15-Özer E, Kesenkaş H, Kınık Ö. Süt endüstrisinde su kalitesi ve önemi. Gıda ve Yem Bilimi-Teknolojisi Derg 2014; 14:38-41.
  • 16-Sarımehmetoğlu B, Pamukçu T, Küplülü, Ö. Kızılırmak havzası yüzey sularında koliform ve fekal koliform grubu mikroorganizmalar. DOĞA, Türk Vet Hay Derg 1996; 20:257-260.
  • 17-Sarımehmetoğlu B, Küplülü Ö, Çelik TH, Akgün S, Özalp E. Ankara’da tüketime sunulan pastörize sütlerin hijyen indeksi bazı mikroorganizmalar yönünden incelenmesi. Gıda 1996; 21(6):443-449.
  • 18-Sarımehmetoğlu B, Küplülü Ö, Kaymaz Ş. Ankara’da tüketime sunulan pastörize sütlerden hareketli Aeromonas türlerinin izolasyon ve identifikasyonu. Gıda 1998; 23 (2): 41-5.
  • 19-Sümer V. EU water policy and Turkey: a theoretic approach to harmonization process. Ortadoğu Analiz Derg 2013; 5:25-35.
  • 20-Şener Ş, Şener E, Davraz A. İçme suyu kaynakları için evsel atık etkisi: Eğirdir gölü havzası örnek çalışma. İkinci Tıbbi Jeoloji Çalıştayı. Aralık, 4-6, 2013; Antalya-Türkiye.
  • 21-Taban B. Su kalitesinin gıda güvenliği ve insan sağlığına etkisi. Gıda Güvenliği Derg 2010; 4(1):50-2.
  • 22-Türkiye Cumhuriyeti Kalkınma Bakanlığı Özel İhtisas Komisyonu Raporları, 2014, Su kaynakları yönetimi ve güvenliği özel ihtisas komisyonu raporu No: 2886 – 730, http://www.kalkinma.gov.tr/Pages/OzelIhtisasKomisyonuRaporlari.aspx . Erişim tarihi:20.05.2016
  • 23-World Health Organization. Guidelines for the safe use of wastewater, excreta and greywater. 2006; Vol. 2, pp. 93-101.
There are 23 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Belgin Sarımehmetoğlu This is me 0000-0002-0007-235X

Publication Date August 8, 2019
Submission Date January 30, 2018
Acceptance Date May 11, 2018
Published in Issue Year 2019

Cite

APA Sarımehmetoğlu, B. (2019). Su Güvenliği. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 16(2), 141-146. https://doi.org/10.32707/ercivet.595612
AMA Sarımehmetoğlu B. Su Güvenliği. Erciyes Üniv Vet Fak Derg. August 2019;16(2):141-146. doi:10.32707/ercivet.595612
Chicago Sarımehmetoğlu, Belgin. “Su Güvenliği”. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 16, no. 2 (August 2019): 141-46. https://doi.org/10.32707/ercivet.595612.
EndNote Sarımehmetoğlu B (August 1, 2019) Su Güvenliği. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 16 2 141–146.
IEEE B. Sarımehmetoğlu, “Su Güvenliği”, Erciyes Üniv Vet Fak Derg, vol. 16, no. 2, pp. 141–146, 2019, doi: 10.32707/ercivet.595612.
ISNAD Sarımehmetoğlu, Belgin. “Su Güvenliği”. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 16/2 (August 2019), 141-146. https://doi.org/10.32707/ercivet.595612.
JAMA Sarımehmetoğlu B. Su Güvenliği. Erciyes Üniv Vet Fak Derg. 2019;16:141–146.
MLA Sarımehmetoğlu, Belgin. “Su Güvenliği”. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol. 16, no. 2, 2019, pp. 141-6, doi:10.32707/ercivet.595612.
Vancouver Sarımehmetoğlu B. Su Güvenliği. Erciyes Üniv Vet Fak Derg. 2019;16(2):141-6.