Propolis is an organic material including resinous substances and plant secretions collected by bees (Apis mellifera) from plant, making the biochemical changes by bee’s enzymes and also including some wax. It has been used in medicine, dentistry, cosmetics and pharmaceutical industry due having a number of biological activate such as antibacterial, antiviral, antifungal, antioxidant, antitumor, anti-inflammatory, analgesic, and immune modulator. Due to these positive effects, there has been an increase in the number of studies using propolis and the phenolic acids of its active compounds as additives in ruminant feeding. In these studies, it was reported that propolis and phenolic acids could reduce the amount of methane (CH) and ammonia (NH-N) producted in the rumen. In addition, it has the potential to have positive impacts on the feed efficiency and growth in lambs and calves; live weight, daily live weight gain, feed efficiency and carcass weight in beef cattle. Moreover, propolis and phenolic acids of its active compounds have potential to enhance the quality of the animal products by increasing the antioxidant capacity, the level of conjugated fatty acids and monounsaturated fatty acids and reducing the saturated fatty acids and n-6/n-3 fatty acid ratio of milk in dairy cows and increasing the level of linoleic acid (C18:2 n-6) of meat in beef cattle. It can be concluded that propolis and phenolic acids of its active compounds, can be used as an alternative and natural feed additive to increase performance in ruminants, and the quality and shelf life of ruminant products (milk and meat). It was also noted they may be an effective strategy to prevent global warming by reducing the methane production. However, it can be suggested that more detailed studies on this subject are needed.
Propolis, bal arılarının (Apis mellifera) bitkilerden topladığı reçinemsi maddeleri ve bitki salgılarını, enzimleriyle biyokimyasal değişikliğe uğratıp bir miktar bal mumu karıştırarak oluşturdukları organik bir maddedir. Antibakteriyel, antiviral, antifungal, antioksidan, antitümör, antiinflamatuar, immun modülatör ve analjezik etki gibi çok sayıda biyolojik aktiviteye sahip olması nedeniyle tıpta, diş hekimliğinde, kozmetikte ve ilaç sanayinde kullanım alanı bulmuştur. Bu belirtilen olumlu etkileriyle propolis ve propolisin aktif bileşiklerinden olan fenolik asitlerin ruminant yemlerinde katkı maddesi olarak kullanımıyla ilgili çalışmalar artmıştır. Bu çalışmalarda propolis ve fenolik asitler belirgin olarak rumendeki metan (CH) üretimini ve amonyak (NH-N) miktarını azaltmıştır. Bunun yanında özellikle kuzu ve buzağılarda yemden yararlanma ve büyümeyi; besi sığırlarında canlı ağırlık, günlük canlı ağırlık kazancı, yemden yararlanma ve karkas ağırlığını olumlu yönde etkileyecek potansiyele sahip olduğu belirtilmiştir. Ayrıca süt sığırlarında sütün antioksidan kapasitesini arttırmasının yanında konjuge yağ asiti ve tekli doymamış yağ asiti düzeyini yükselttiği, doymuş yağ asiti ile n-6/n-3 yağ asiti oranını düşürdüğü; besi sığırlarında ise etteki linoleik asit (C18:2 n-6) düzeyini yükselttiği böylece hayvansal ürünlerin kalitesinin arttırılmasında önemli bir potansiyele sahip olduğu ifade edilmektedir. Sonuç olarak, yapılan çalışmalarda propolis ve aktif bileşiklerinin ruminantlarda performans, hayvansal ürünlerin kalitesini ve raf ömrünü arttırmak amaçlı alternatif ve doğal bir yem katkı maddesi olarak kullanılabilirliği ile metan üretimini azaltarak küresel ısınmayı önlemedeki etkinliği bakımından önemi ortaya koyulmuştur. Ancak, bu konuda daha ayrıntılı çalışmalara da ihtiyaç olduğu kanaatine varılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | March 1, 2014 |
Submission Date | June 24, 2014 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 11 Issue: 1 |
https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/20610
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.