Amaç: Bu in vitro çalışma, minimal invaziv kök kanal şekillendirilmesi sonrası beş farklı obturasyon tekniği ile doldurulmuş oval şekilli kök kanallarındaki doldurulmamış alanların hacimlerini konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) kullanılarak karşılaştırmayı amaçlamıştır.
Gereç ve Yöntemler: Oval şekilli kanala sahip 50 adet çekilmiş alt küçük azı dişi kullanılmıştır. Kök kanalları 30.04’e kadar K3 eğeler (Kerr, USA) ile şekillendirilmiştir. Daha sonra örnekler rastgele 5 gruba dağıtılmış ve beş farklı teknikle doldurulmuştur; AH Plus ile tek kon tekniği (Grup A), BIO-C® SEALER ile tek kon tekniği (Grup B), AH Plus ile modifiye lateral kondansasyon tekniği 0.4 taper master güta kulanılarak (Grup C), AH Plus ile lateral kondansasyon tekniği (Grup D) ve AH Plus ile devamlı ısı ile kompaksiyon tekniği (Grup E). Obturasyon öncesi ve sonrası tüm dişler KIBT ile görüntülenmiştir. 3D Doctors yazılımı ile kanalın her bir üçlüsündeki boşlukların hacmi hesaplanmıştır. Kruskal-Wallis ve post hoc Dunn testleri istatistik için kullanılmıştır (p<0.05).
Bulgular: Koronal üçlü, orta üçlü ve toplam olmak üzere, Grup E en az ortalama boşluk hacmi yüzdesini gösterirken Grup A ise en yüksek ortalama boşluk hacmi yüzdesini göstermiştir. Ancak, orta ve apikal üçlüde gruplar arasında ortalama boşluk hacmi yüzdesi açısından istatistiksel olarak anlamlı bir faklılık yoktur (p>0.05).
Sonuç: Obturasyon tekniği, oval şekilli kök kanallarının orta ve apikal üçlüsündeki obturasyon kalitesini minimum etkilemiştir. Tek kon teknikleri, devamlı ısı ile kompaksiyon tekniğine göre daha fazla boşluk hacim yüzdesine sahiptir.
Obturasyon teknikleri Oval şekilli Konik ışınlı bilgisayarlı tomografi Hacimsel değerlendirme
Objectives: This in vitro study aimed to compare the volumes of unfilled areas in oval-shaped root canals filled with five different obturation techniques after minimally invasive root canal shaping using cone beam computed tomography (CBCT).
Materials and Methods: 50 extracted mandibular premolars with oval-shaped root canals were used. Root canals were instrumented with K3 files (Kerr, USA) to size #30.04. Then, the samples were randomly distributed into five groups and obturated with different techniques; single cone technique with AH plus (Group A), single cone technique with BIO-C® SEALER (Group B), modified lateral condensation technique with AH Plus using 0.04 GP (Group C), conventional lateral condensation technique with AH Plus (Group D) and continuous warm compaction with AH plus (Group E). All teeth were scanned using CBCT before and after obturation. Volume of voids was calculated in each third of the root canal using 3D Doctors software. Kruskal-Wallis and post hoc Dunn tests were used for statistics (p<0.05).
Results: Group E showed the least mean volume percentage of voids, whereas Group A showed the highest mean volume percentage of voids in the coronal third, the middle third and overall. However, in the middle and apical thirds, there was no statistically significant difference between the groups regarding the mean volume percentage of voids (p>0.05).
Conclusion: The obturation technique effected the quality of obturation minimally in the middle and apical thirds of oval-shaped root canals. The single cone techniques had a higher percentage volume of voids than the continuous wave compaction technique.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Dentistry |
Journal Section | Original Articles |
Authors | |
Publication Date | April 30, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 7 Issue: 1 |