Honey is one of the important honey bee products and varies total phenolic
and flavonoid contents depending on mainly its floral source. In this study,
the total phenolic-flavonoid content and pollen composition of fifteen honey
samples were investigated from Ordu in Turkey. According to
melissopalynological (qualitative) analysis, eleven honey samples were
unifloral (Castanea sativa (9); Rosaceae (1) and Onobrychis spp.(1)), while four samples were multifloral. The
forty-two pollen types from the samples were identified. The
melissopalynological (quantitative) analysis based on Maurizio’s Class
demonstrated that one in Class II, three in Class III, one in Class IV and ten
in Class V. Total phenolic and
total flavonoid amunts in these honeys varied from 32.5-171.05 mg GAE (gallic
acid equivalent)/100g, 1.65-38.75 mg CAE (catechin equivalent)/100g, respectively. According to this study
the highest flavonoid levels obtained from Sample 9 (multifloral) and the
highest phenolic contents were shown in sample 1 (C. sativa). This study contributes to literature about Ordu honeys.
Bal, en önemli arı
ürünlerinden biridir ve total fenol ve flavonoid miktarı floral kaynağına göre
değişkenlik gösterir. Bu çalışmada Türkiye’nin Ordu ilinden alınan 15 bal
örneğinin toplam fenol, toplam flavonoid ve polen dağılımı incelenmiştir.
Melissopalinolojik (qualitatif) analizlere göre 11 bal unifloral (Castanea sativa (9); Rosaceae (1) and Onobrychis spp.(1)), dört örnek
multifloraldır. Örneklerden 42 polen tipi tanımlanmıştır. Maurizio’s
Sınıflandırmasına dayanarak yapılan mellissopalinolojik (quantitatif)
analizler 1 tane Class II, 3 tane Class
III, 1 tane Class IV ve 10 tane Class V olduğunu göstermiştir. Bu ballardaki
toplam fenol ve flavonoid içerikleri sırasıyla 32.5-171.05 mg GAE/100g,
1.65-38.75 mg CAE/100g aralığında değişmektedir. Bu çalışmaya göre en yüksek
flavonoid seviyesi örnek 9 (multifloral)’dan elde edilmiştir ve en yüksek fenol
içeriği örnek 1 (C. sativa)’de
gözlenmiştir. Bu çalışma literature Ordu balları hakkında katkı sağlamaktadır.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 12 Issue: 3 |