BibTex RIS Cite

DAVRANIŞTAN BECERİYE TÜRKÇE ÖĞRETİMİNDE YENİ YAKLAŞIMLAR

Year 2015, 2015: TÜRKÇE ÖĞRETİMİ ÖZEL SAYISI, 1 - 14, 29.12.2015

Abstract

Dil dünyayı değiştiren en önemli güçtür. Bu güce ulaşmak için çoğu gelişmiş ülkelerde yeni yaklaşım ve yöntemler uygulanmaktadır. Bunlar genel olarak “yapılandırıcı, etkinlik ve beceri yaklaşımı” gibi sıralanmaktadır. Beceri yaklaşımının hareket noktası “beceri” kavramıdır. Bu yaklaşımda öğrencilerin dil, zihinsel, sosyal ve duygusal becerilerini geliştirme amaçlanmaktadır. Beceri bireyin sahip olduğu bütün kavram, bilgi, yöntem, teknik, süreç gibi zihinsel kaynaklarını harekete geçirerek uygulamaya aktarmasıdır.  Beceri, bilme, harekete geçme ve işi/görevi yapma (uygulama) bileşenlerinden oluşmaktadır. Beceri yaklaşımına göre öğrencilere okullarda kazandırılacak beceriler iki grupta toplanmaktadır. Bunlar genel ve özel ya da aktarılan ve alan becerileri olmaktadır. Alan becerileri  bir disiplinle ilgili öğrenilmesi zorunlu olan becerilerdir. Yani dil, matematik, fen, sosyal gibi alanlara ilişkin becerilerdir. Aktarılan beceriler çeşitli alanlarda ve günlük yaşamda kullanılan araştırma, sorgulama, öğrenme, karar verme, sorun çözme, işbirliği yapma gibi becerilerdir. Beceri öğretimi bilgi ve davranış öğretiminden farklıdır. Bu yaklaşımda öğrencilere önce geliştirilecek beceri hakkında bilgiler verilmekte, gerekli açıklamalar yapılmakta, ardından beceriyi geliştirecek yöntem ve teknikler öğretilmektedir. Bu yaklaşıma göre öğrencilerin işbirliği içinde çeşitli etkinlik ve görevleri yapmaları dil ve zihinsel becerileri geliştirici olmaktadır. Bu nedenle eğitim sürecinde öğrencilere düzeylerine uygun çeşitli görev ve etkinliklerin verilmesi öngörülmektedir. Beceri yaklaşımı ülkemizde yapılandırıcı yaklaşımla hazırlanan yeni Türkçe öğretim programlarında da görülmektedir. Türkçe öğretiminde öğrencilerin dil becerileriyle birlikte zihinsel, duygusal ve sosyal becerilerinin de geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Bu becerilerin geliştirilmesi için öğrencilere çeşitli etkinlik, görev ve projeler verilmektedir. 

FROM BEHAVOIRS TO SKILLS NEW APPROACHES IN TURKISH TEACHING

Year 2015, 2015: TÜRKÇE ÖĞRETİMİ ÖZEL SAYISI, 1 - 14, 29.12.2015

Abstract

The language is the most important power to change the World. In order to reach this power, new approaches and strategies are used in developed countries. Generally, they are ordered as “constructivist, activity and skill approach”. The movement point of skill approach is the concept of “skill”. In this approach, it is aimed to improve the skills of language, mental, social and emotional. The skill is the individuals’ transferring their mental sources such as concept, strategy, technique and process to the application. The skill is composed of knowing, moving and doing (applying) task. In the skill approach, the skills to be acquired by the students in the schools are separated into two groups. They are general and particular or being transferred and subject skills. Subject skills are the skills that must be learned related to a discipline; that is, skills about the subjects such as language, mathematics, science and social. The skills which are transferred are the skills of exploring, questioning, learning, deciding, problem solving, cooperating used in various subjects and real life. Teaching skill is different from teaching knowledge and behavior. In this approach, information and necessary explanation about the skill which will be improved are provided to the students, and then strategy and techniques developing the skill are taught. According to this approach, the cooperation of the students to make the activities and the tasks improves the language and mental skills. Hence, the students should be provided by various activities and tasks appropriate for them based on their levels in education process. The skill approach appears in new Turkish teaching program designed based on constructivist approach. In Turkish teaching, it is aimed to improve the students’ mental, emotional and social skills in addition to their language skills. In order to improve these skills, the students are supported by various activities, tasks and projects.

There are 0 citations in total.

Details

Journal Section Articles
Authors

Firdevs Güneş

Publication Date December 29, 2015
Submission Date December 29, 2015
Published in Issue Year 2015 2015: TÜRKÇE ÖĞRETİMİ ÖZEL SAYISI

Cite

APA Güneş, F. (2015). DAVRANIŞTAN BECERİYE TÜRKÇE ÖĞRETİMİNDE YENİ YAKLAŞIMLAR. Erzincan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 9(2), 1-14.