Research Article
BibTex RIS Cite

SOCIAL AUDIT PROCESS, MODELS AND REPORTING APPROACHES

Year 2006, Autumn, 27 - 68, 21.09.2006

Abstract

In today’s business world, firms’ financial reports alone are not enough for stakeholders in terms of evaluation mean. Meanwhile, firms’ efforts and successes in discharcing their obligations in response to the stakeholders are crucial. Social audit is a procceess of gathering, analyzing, evaluating and reporting the data that are related to the firms’ effectiveness on their social, environmental and economic goals achievement. It includes some principles that constitute the framework of quality seeking attempt. The outcomes that traditional audit bring about represent just some part of the firm performance. The other coplementary part of the firm performance is social audit results. This paper aims to introduce the social audit practices with social audit models and reporting approaches.

SOSYAL DENETİM SÜRECİ, MODELLERİ VE RAPORLAMA YAKLAŞIMLARI

Year 2006, Autumn, 27 - 68, 21.09.2006

Abstract

Çağımız iş dünyasında işletmelerin finansal tabloları çıkar sahipleri için yeterli bir değerlendirme aracı olmayıp, işletmelerin içsel ve dışsal çıkar sahiplerine karşı olan yükümlülüklerini yerine getirmedeki gayret ve başarısı da önem arz etmektedir. Sosyal denetim; işletmelerin sosyal, çevresel ve ekonomik amaçlarına ulaşmadaki etkinliğine ilişkin verilerin toplaması, analiz edilmesi ve değerlendirerek performansın raporlanması süreci olup barındırdığı ilkeler bakımından kalite arayışına yönelik bir girişimin çatısını oluşturmaktadır. Geleneksel denetimin ortaya koyduğu sonuçlar işletme performansının ancak bir kısmını ifade etmektedir. Performansın geri kalan tamamlayıcı unsuru ise sosyal denetim sonuçlarıdır. Bu çalışma sosyal denetim uygulamalarını; sosyal denetim modelleri ve raporlama yaklaşımları ile ortaya koymayı amaçlamaktadır.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Economics
Journal Section Articles
Authors

Hasan Abdioğlu This is me

Cebrail Meydan

Publication Date September 21, 2006
Published in Issue Year 2006 Autumn

Cite

APA Abdioğlu, H., & Meydan, C. (2006). SOSYAL DENETİM SÜRECİ, MODELLERİ VE RAPORLAMA YAKLAŞIMLARI. Ekonomik Ve Sosyal Araştırmalar Dergisi27-68.

İletişim Adresi: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi 14030 Gölköy-BOLU

Tel: 0 374 254 10 00 / 14 86 Faks: 0 374 253 45 21 E-posta: iibfdergi@ibu.edu.tr

ISSN (Basılı) : 1306-2174 ISSN (Elektronik) : 1306-3553