BibTex RIS Cite

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN HAYVANSAL ÜRÜN TÜKETİM YAPISI VE ALIŞKANLIKLARI

Year 2007, Volume: 16 Issue: 3, 171 - 179, 01.12.2007

Abstract

Bu çalışma, Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğrencilerinin gelir düzeyi ve cinsiyete göre et, süt, yumurta gibi başlıca hayvansal ürünlerin yanı sıra, et ve süt mamullerine ait tüketim yapısını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma, 20062007 eğitim-öğretim yılında 102 gönüllü öğrenci ile yüz yüze görüşülerek uygulanan anket çalışması şeklinde gerçekleştirilmiştir. Öğrencilerin kırmızı et olarak sığır-dana etini, et mamullerinden ise sucuğu daha fazla tükettikleri belirlenmiştir. Öğrencilerin yaklaşık %20’sinin süt tüketim alışkanlığına sahip olmadığı ancak, peynir ve yoğurt tüketimi konusunda belirli bir alışkanlığın olduğu anlaşılmıştır. Sonuç olarak; öğrencilerde hayvansal kaynaklı gıdaların tüketimi yönünden gelir ve/veya tüketim alışkanlıklarına bağlı olarak yetersizlikler olduğu kanısına varılmıştır. Bu yetersizliğin giderilebilmesi için öncelikle ülkemizde hayvansal ürün üretim maliyetlerinin düşürülmesine ve tüketicilerin gelir düzeyinin artırılmasına yönelik tedbirlerin alınması önerilmiştir

References

  • Göğüş AK. Et Teknolojisi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları. Yayın No: 991, Ankara 1986, ss 243.
  • Kara MK, Eyduran E, Özdemir T, Zer C. Van’da et ve ürünleri tüketim alışkanlıkları üzerine bir araştırma. 4. Ulusal Zootekni Bi- lim Kongresi Bildiri Kitabı, Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta 01-03 Eylül 2004, ss 661- 664.
  • FAO. Food consumption, dietary protein consumption and animal products share in total dietary protein consumption 2007, www.fao.org/es/ess/faostat/foodsecurity/Files/ DietAnimalProductsProtein_en.xls Erişim Tarihi: 14.08.2007
  • Şengül S. Türkiye’de gelir gruplarına göre gıda talebi. ODTÜ Gelişme Dergisi, 2004, 31: 115-148.
  • Atay O, Gökdal Ö, Aygün T, Ülker H. Aydın ili Çine ilçesinde kırmızı et tüketim alışkanlıkları, 4. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi Bildiri Ki- tabı, Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta 01-03 Eylül 2004, ss 348-354.
  • Durmaz H, Sağun E, Tarakçı Z. Yüksekokul öğrencilerinin içme sütü tüketim alışkanlıkla- rı. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakülte- si Dergisi 2002, 13 (2): 69-73.
  • Tarakçı Z, Selçuk Ş, Şahin K, Coşkun, H. Üni- versite öğrencilerinin içme sütü tüketim alış- kanlıkları üzerine bir araştırma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi 2003, 13 (1): 15-21.
  • Demirci M, Kurultay Ş, Öksüz Ö. Tekirdağ ilinde içme sütü tüketim alışkanlıkları ve bu alışkanlıkları etkileyen faktörlerin belirlenme- si üzerine bir araştırma. İçme Sütü Sempozyu- mu Tebliğler Kitabı, Trakya Üniversitesi, Te- kirdağ 21-22 Mayıs 1998, ss 149-157.

The Consumption Situation and Habits of Livestock Products among the Students of Erciyes University Veterinary Faculty

Year 2007, Volume: 16 Issue: 3, 171 - 179, 01.12.2007

Abstract

This study aims to determine consumption status of meat and milk products beside meat, milk and egg of Erciyes University Veterinary Faculty students according to their income level and sex. The study was performed in the academic year of 2006-2007, based on surveys applied to 102 students.The results showed that, students consumed more beef-veal than other red meats and sausage than other meat products.Twenty percent of the students stated that, they were not on the habit of consuming milk. However it was understood they consumed a certain amount of cheese and yoghurt. As a result, it was understood that, students consumed animal products inadequately for financial and habitrelated reasons. For this inadequacy to be put right the production costs of livestock products have to decrease and the income level of consumers need to increased

References

  • Göğüş AK. Et Teknolojisi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları. Yayın No: 991, Ankara 1986, ss 243.
  • Kara MK, Eyduran E, Özdemir T, Zer C. Van’da et ve ürünleri tüketim alışkanlıkları üzerine bir araştırma. 4. Ulusal Zootekni Bi- lim Kongresi Bildiri Kitabı, Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta 01-03 Eylül 2004, ss 661- 664.
  • FAO. Food consumption, dietary protein consumption and animal products share in total dietary protein consumption 2007, www.fao.org/es/ess/faostat/foodsecurity/Files/ DietAnimalProductsProtein_en.xls Erişim Tarihi: 14.08.2007
  • Şengül S. Türkiye’de gelir gruplarına göre gıda talebi. ODTÜ Gelişme Dergisi, 2004, 31: 115-148.
  • Atay O, Gökdal Ö, Aygün T, Ülker H. Aydın ili Çine ilçesinde kırmızı et tüketim alışkanlıkları, 4. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi Bildiri Ki- tabı, Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta 01-03 Eylül 2004, ss 348-354.
  • Durmaz H, Sağun E, Tarakçı Z. Yüksekokul öğrencilerinin içme sütü tüketim alışkanlıkla- rı. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakülte- si Dergisi 2002, 13 (2): 69-73.
  • Tarakçı Z, Selçuk Ş, Şahin K, Coşkun, H. Üni- versite öğrencilerinin içme sütü tüketim alış- kanlıkları üzerine bir araştırma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi 2003, 13 (1): 15-21.
  • Demirci M, Kurultay Ş, Öksüz Ö. Tekirdağ ilinde içme sütü tüketim alışkanlıkları ve bu alışkanlıkları etkileyen faktörlerin belirlenme- si üzerine bir araştırma. İçme Sütü Sempozyu- mu Tebliğler Kitabı, Trakya Üniversitesi, Te- kirdağ 21-22 Mayıs 1998, ss 149-157.
There are 8 citations in total.

Details

Other ID JA27ZV36BJ
Journal Section Research Article
Authors

Savaş Sarıözkan This is me

Yavuz Cevger This is me

Pınar Demir This is me

Yılmaz Aral This is me

Publication Date December 1, 2007
Submission Date December 1, 2007
Published in Issue Year 2007 Volume: 16 Issue: 3

Cite

APA Sarıözkan, S., Cevger, Y., Demir, P., Aral, Y. (2007). ERCİYES ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN HAYVANSAL ÜRÜN TÜKETİM YAPISI VE ALIŞKANLIKLARI. Sağlık Bilimleri Dergisi, 16(3), 171-179.
AMA Sarıözkan S, Cevger Y, Demir P, Aral Y. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN HAYVANSAL ÜRÜN TÜKETİM YAPISI VE ALIŞKANLIKLARI. JHS. December 2007;16(3):171-179.
Chicago Sarıözkan, Savaş, Yavuz Cevger, Pınar Demir, and Yılmaz Aral. “ERCİYES ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN HAYVANSAL ÜRÜN TÜKETİM YAPISI VE ALIŞKANLIKLARI”. Sağlık Bilimleri Dergisi 16, no. 3 (December 2007): 171-79.
EndNote Sarıözkan S, Cevger Y, Demir P, Aral Y (December 1, 2007) ERCİYES ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN HAYVANSAL ÜRÜN TÜKETİM YAPISI VE ALIŞKANLIKLARI. Sağlık Bilimleri Dergisi 16 3 171–179.
IEEE S. Sarıözkan, Y. Cevger, P. Demir, and Y. Aral, “ERCİYES ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN HAYVANSAL ÜRÜN TÜKETİM YAPISI VE ALIŞKANLIKLARI”, JHS, vol. 16, no. 3, pp. 171–179, 2007.
ISNAD Sarıözkan, Savaş et al. “ERCİYES ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN HAYVANSAL ÜRÜN TÜKETİM YAPISI VE ALIŞKANLIKLARI”. Sağlık Bilimleri Dergisi 16/3 (December 2007), 171-179.
JAMA Sarıözkan S, Cevger Y, Demir P, Aral Y. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN HAYVANSAL ÜRÜN TÜKETİM YAPISI VE ALIŞKANLIKLARI. JHS. 2007;16:171–179.
MLA Sarıözkan, Savaş et al. “ERCİYES ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN HAYVANSAL ÜRÜN TÜKETİM YAPISI VE ALIŞKANLIKLARI”. Sağlık Bilimleri Dergisi, vol. 16, no. 3, 2007, pp. 171-9.
Vancouver Sarıözkan S, Cevger Y, Demir P, Aral Y. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN HAYVANSAL ÜRÜN TÜKETİM YAPISI VE ALIŞKANLIKLARI. JHS. 2007;16(3):171-9.