This paper aims at providing information on what body language is and to state the importance of it in intercultural communications. People can have serious problems when interpreting body movements and gestures of people who belong to different cultures as they might not be aware of the fact that they have different meanings in intercultural situations. What one action means and reflects in a certain culture might be totally different or even offensive in another culture; therefore problems are likely to occur in these intercultural situations. Proximics is also important in non-verbal communications in relation to intercultural communications as it refers to the distance between the communicators which also should be mentioned when talking about body language. Gabriel and Raam (2007) state that the distance between two people communicates the type of relationship they have and this distance reflects different meanings in different cultures. Some of the main body movements and gestures include smiling, hands, pointing, looking, listening, head movements and feet and these are the ones that play a great role in intercultural communications. Therefore, the present paper includes examples to indicate the importance of these body movements and how they might lead to serious misunderstandings in intercultural communications.
Body language gestures intercultural communications sociolinguistics non-verbal communication
Bu çalışma vucut dilinin ne olduğunu ve kültürlerarası iletişimde olan önemini belirtmeyi amaçlar. İnsanlar kültürlerarası iletişimde değişik kültürlere ait olan insanların vucut dilini ve vucut hareketlerini yorumlarken ciddi problemler yaşayabilirler ve bunun sebebi bu vucut hareketlerinin değişik kültürlerde farklı anlamlarının olduğunu bilmemelerinden kaynaklanır. Bir kültürde belirli bir hareketin anlamı ve yansıması başka bir kültürde tamamen farklı ve hatta hoş olmayan nitelikte olabilir bu sebepten dolayı, bu kültürlerarası iletişim durumlarında problemlerin ortaya çıkması muhtemeldir. Kültürlerarası iletişime bağlı olarak, sözsüz iletişimde konuşma uzaklığı bilgisi de çok önemlidir. Konuşma uzaklığı bilgisi, iletişim halindeki iki kişi arasındaki uzaklığa hitap eder ve vucut dilinden bahsederken bundan da bahsedilmesi gerekir. Gabriel ve Raam (2007) iki kişi arasındaki uzaklığın, bu kişilerin arasındaki ilişkiyi yansıttığını vurguluyorlar ve bu uzaklığın farklı kültürlerde farklı anlamlar taşıdığını savunuyorlar. Temel vucut hareketlerinden bazıları el, baş ve ayak hareketlerini; ayrıca gülümseme, işaret etme, bakma, dinleme gibi unsurları da içerir ve bunlar kültürlerarası iletişimde büyük rol oynarlar. Bundan dolayı mevcut olan çalışma bu vucut hareketlerinin önemini vurgulamak ve bunların kültürlerarası iletişimlerde nasıl ciddi yanlış anlaşılmalara yol açtığını göstermek için örnekler içermektedir.
Vücut dili vücut hareketleri kültürlerarası iletişim toplum dilbilim sözsüz iletişim.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ağustos 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 4 Sayı: 2 |
Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Sosyal Bilimler Dergisi haziran ve aralık aylarında olmak üzere yılda iki defa yayınlanan iki hakemli bir dergidir. Derginin yelpazesi toplum bilimlerinin tüm disiplinlerini ve dallarını kapsamaktadır. LAÜ Sosyal Bilimler Dergisi yalnızca Türkçe ve İngilizce makaleleri kabul etmektedir. http://euljss.eul.edu.tr/euljss/