BibTex RIS Cite

KEBAN BARAJ GÖLÜ’NDE KÜLTÜR BALIKÇILIĞI

Year 2015, Volume: 25 Issue: 1, 1 - 8, 31.01.2016
https://doi.org/10.18069/fusbed.62407

Abstract

Dünya gıda üretimi, hızla artan dünya nüfusuna bağlı olarak çeşitli yöntemlerle artırılmaya çalışılmaktadır. Bu bağlamda, su ürünleri üretiminde artış görülmektedir. Su ürünleri dünyanın her ülkesinde yaygın olarak tüketilen, protein değeri yüksek bir besin kaynağıdır. Günümüzde su ürünleri üretimi, deniz ve okyanusların yanı sıra iç sularda avcılık ve kültür yöntemleriyle yaygın olarak yapılmaktadır. Türkiye’de de 1990’lardan beri kültür balıkçılığı hızlı bir gelişme göstermektedir. Keban Barajı ülkemizin önemli bir hidroelektrik barajı olmasının yanı sıra, özellikle 2000 yılından sonra, önemli bir “iç su” balık üretim alanı haline gelmiştir. Üretim kapasitesi 2014 yılında 40.000 ton/yıla ulaşmıştır. Üretilen balıklar ülke genelinde tüketildiği gibi, ihraç da edilmektedir. Keban Barajı’nda sürdürülen balıkçılık faaliyeti Elazığ, Tunceli ve Erzincan illerinde yeni bir istihdam alanı oluşturmuştur.

References

  • Başruh, E.,(2013), Akdeniz Genel Balıkçılık Komisyon Toplantısı, Muğla Kültür Balıkçılığı Derneği, Muğla
  • Celayir, Y., Pala, M. Yüksel, F., (2006), “Keban Baraj Gölü Balıkçılığı”, 1.Balıklandırma ve Rezervuar Yönetimi Sempozyumu (07-09 Şubat) Bildiriler Kitabı, Antalya
  • Özdemir, M.A., Özgen, N., (2004), “Keban Barajı’ndan Su Kaçakları ve Sunduğu Doğal Potansiyel”, AKÜ, Sosyal Bil. Enst. Dergisi, Cilt VI / Sayı: 1, Afyon
  • Öztürk, E., (2011) Keban Baraj Gölü’nde Kafeste Alabalık Yetiştiriciliği İşletmelerin Ekonomik Analizi, Selçuk Ünv., Fen Bilimleri Enst., Yüksek Lisans Tezi, Konya
  • Paker, S., (2011) Elazığ’da Tatlı Su Balıkçılığı ve Gelişimi, Fırat Ünv., Sosyal Bil. Enst., Yüksek Lisans Tezi Elazığ
  • Elazığ Tarım İl Müdürlüğü Verileri (2014)
  • Tunceli Tarım İl Müdürlüğü Verileri (2014)
  • Erzincan Tarım İl Müdürlüğü Verileri (2014) İnternet Erişimleri
  • Bayram, S., Altunçiçek, H., (2008), “Balık Yetiştiriciliğinden Kaynaklanan Kirliliğin Çevreye Etkisi ve Çözüm Yolları Üzerine Bir Araştırma”
  • http://www.akuademi.net/ke/2008/b09.pdf s.2 (21.07.2014 tarihli erişim)
  • Yavuzcan, H., Pulatsü, S., Demir, N.,Kırkağaç, M., Bekcan, S., Topçu, A.,Doğankaya, L., Başçınar, N., (2010), “Türkiye’de Sürdürülebilir Su Ürünleri Yetiştiriciliği” http://www.zmo.org.tr/resimler/ekler/ 1a94cef23357f68_ek.pdf ,s.2(21.07.2014 tarihli erişim)
  • TUİK::http://rapor.tuik.gov.tr/reports/rwservlet?hayvancilik=&report=BALRAPOR33.RDF&p_yil1=20 13&p_mad1=101&p_kod=1&desformat=html&p_dil=1&ENVID=hayvancilikkurumsalEnv
  • URL1:ftp://ftp.fao.org/FI/STAT/summary/a-0a.pdf(26.07.2014 tarihli erişim)
  • URL2:https://openknowledge.worldbank.org/bitstream/handle/10986/17579/831770WP0P11260ES003 000Fish0to02030.pdf?sequence=1 s. XV(18.07.2014 tarihli erişim)
  • URL3:http://www.tarim.gov.tr/sgb/Belgeler/SagMenuVeriler/BSGM.pdfl(18.07.2014tarihli erişim)
  • URL4:http://www.fao.org/figis/servlet/SQServlet?ds=Capture&k1=COUNTRY&k1v=1&k1s=223&out type=html(26.07.2014 tarihli erişim)
  • URL5:http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2009/07/20090716-5.htm(18.07.2014 tarihli erişim)
Year 2015, Volume: 25 Issue: 1, 1 - 8, 31.01.2016
https://doi.org/10.18069/fusbed.62407

Abstract

References

  • Başruh, E.,(2013), Akdeniz Genel Balıkçılık Komisyon Toplantısı, Muğla Kültür Balıkçılığı Derneği, Muğla
  • Celayir, Y., Pala, M. Yüksel, F., (2006), “Keban Baraj Gölü Balıkçılığı”, 1.Balıklandırma ve Rezervuar Yönetimi Sempozyumu (07-09 Şubat) Bildiriler Kitabı, Antalya
  • Özdemir, M.A., Özgen, N., (2004), “Keban Barajı’ndan Su Kaçakları ve Sunduğu Doğal Potansiyel”, AKÜ, Sosyal Bil. Enst. Dergisi, Cilt VI / Sayı: 1, Afyon
  • Öztürk, E., (2011) Keban Baraj Gölü’nde Kafeste Alabalık Yetiştiriciliği İşletmelerin Ekonomik Analizi, Selçuk Ünv., Fen Bilimleri Enst., Yüksek Lisans Tezi, Konya
  • Paker, S., (2011) Elazığ’da Tatlı Su Balıkçılığı ve Gelişimi, Fırat Ünv., Sosyal Bil. Enst., Yüksek Lisans Tezi Elazığ
  • Elazığ Tarım İl Müdürlüğü Verileri (2014)
  • Tunceli Tarım İl Müdürlüğü Verileri (2014)
  • Erzincan Tarım İl Müdürlüğü Verileri (2014) İnternet Erişimleri
  • Bayram, S., Altunçiçek, H., (2008), “Balık Yetiştiriciliğinden Kaynaklanan Kirliliğin Çevreye Etkisi ve Çözüm Yolları Üzerine Bir Araştırma”
  • http://www.akuademi.net/ke/2008/b09.pdf s.2 (21.07.2014 tarihli erişim)
  • Yavuzcan, H., Pulatsü, S., Demir, N.,Kırkağaç, M., Bekcan, S., Topçu, A.,Doğankaya, L., Başçınar, N., (2010), “Türkiye’de Sürdürülebilir Su Ürünleri Yetiştiriciliği” http://www.zmo.org.tr/resimler/ekler/ 1a94cef23357f68_ek.pdf ,s.2(21.07.2014 tarihli erişim)
  • TUİK::http://rapor.tuik.gov.tr/reports/rwservlet?hayvancilik=&report=BALRAPOR33.RDF&p_yil1=20 13&p_mad1=101&p_kod=1&desformat=html&p_dil=1&ENVID=hayvancilikkurumsalEnv
  • URL1:ftp://ftp.fao.org/FI/STAT/summary/a-0a.pdf(26.07.2014 tarihli erişim)
  • URL2:https://openknowledge.worldbank.org/bitstream/handle/10986/17579/831770WP0P11260ES003 000Fish0to02030.pdf?sequence=1 s. XV(18.07.2014 tarihli erişim)
  • URL3:http://www.tarim.gov.tr/sgb/Belgeler/SagMenuVeriler/BSGM.pdfl(18.07.2014tarihli erişim)
  • URL4:http://www.fao.org/figis/servlet/SQServlet?ds=Capture&k1=COUNTRY&k1v=1&k1s=223&out type=html(26.07.2014 tarihli erişim)
  • URL5:http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2009/07/20090716-5.htm(18.07.2014 tarihli erişim)
There are 17 citations in total.

Details

Primary Language English
Journal Section Issue
Authors

Bülent Güner

Publication Date January 31, 2016
Submission Date January 31, 2016
Published in Issue Year 2015 Volume: 25 Issue: 1

Cite

APA Güner, B. (2016). KEBAN BARAJ GÖLÜ’NDE KÜLTÜR BALIKÇILIĞI. Firat University Journal of Social Sciences, 25(1), 1-8. https://doi.org/10.18069/fusbed.62407