Bu çalışma, atık kahve tozu (hizmet ömrünü tamamlamış), karbonat ve beyaz sirke karışımlarından hazırlanmış (çözelti 1: karışım kaynatılmamış ve çözelti 2: karışım kaynatılmış) olan çözeltilerin karakavak (Populus nigra L.) ahşabında renk değiştirici olarak kullanılması üzerine yapılmıştır. Bu amaçla bir kontrol grubu ile uygulanmış olan 2 farklı çözeltiye sahip deney örnekleri üzerinde renk parametreleri [L*, C*, b*, a* ve ho], parlaklık değerleri [(20°, 60° ve 85°) ve (dik: ⊥ ve paralel: ║)] ve beyazlık indeksi (WI*) (dik: ⊥ ve paralel: ║), değerleri kıyaslanmıştır. Sonuçlara göre, bütün testler üzerinde varyans analizleri anlamlı olarak tespit edilmiştir. Bütün parlaklık (derece ve yönlerde) değerleri, L* değerleri ve WI* değerleri (her iki yönde) azalmış olunup en yüksek değerler bu test sonuçları kontrol deney grubu örnekleri üzerinde bulunmuştur. Buna ek olarak, C*, b*, a* ve ho değerlerinin arttığı belirlenmiş, en düşük sonuçlar ise bu testler üzerinde yine kontrol örneklerinde tespit edilmiştir. Her iki uygulamalar ile ∆E* değerleri çözelti 1 için 20.86 ve çözelti 2 için 26.00 olarak belirlenmiştir. Hazırlanmış olan karışımın kaynatılması ile daha yüksek toplam renk farkının elde edildiği belirlenmiştir. Ahşap malzeme yüzeylerine uygulanan çözeltilerin renk değiştirici etkide bulunduğu görülmüştür.
This study investigates the use of solutions prepared from waste coffee ground (service life ended), baking soda, and white vinegar mixtures (solution 1: mixture not boiled and solution 2: mixture boiled) as color changers in black poplar (Populus nigra L.) wood. For this purpose, color parameters L*, C*, b*, a*, and ho], glossiness values [(20°, 60°, and 85°) and (perpendicular: ⊥ and parallel: ║)], and whiteness index (WI*) (perpendicular: ⊥ and parallel: ║) values of experimental samples with two different solutions were compared with a control group. The variance analyses conducted on all tests were found to be significant. All glossiness (in degrees and directions) values, L* values, and WI* values (in both directions) decreased, with the highest values found in the control group samples. Additionally, it was determined that the C*, b*, a*, and ho values increased, with the lowest results observed again in the control samples. The ∆E* values for both applications were determined to be 20.86 for solution 1 and 26.00 for solution 2. It was determined that boiling the prepared mixture resulted in a higher total color difference. The application of these solutions on the wood material surfaces was observed to have a color-changing effect.
| Primary Language | Turkish |
|---|---|
| Subjects | Food Sustainability |
| Journal Section | Research Articles |
| Authors | |
| Publication Date | September 30, 2024 |
| Submission Date | June 6, 2024 |
| Acceptance Date | September 22, 2024 |
| Published in Issue | Year 2024 Volume: 3 Issue: 2 |
Content of this journal is licensed under a Creative Commons Attribution NonCommercial 4.0 International License