This study investigates the use of solutions prepared from waste coffee ground (service life ended), baking soda, and white vinegar mixtures (solution 1: mixture not boiled and solution 2: mixture boiled) as color changers in black poplar (Populus nigra L.) wood. For this purpose, color parameters L*, C*, b*, a*, and ho], glossiness values [(20°, 60°, and 85°) and (perpendicular: ⊥ and parallel: ║)], and whiteness index (WI*) (perpendicular: ⊥ and parallel: ║) values of experimental samples with two different solutions were compared with a control group. The variance analyses conducted on all tests were found to be significant. All glossiness (in degrees and directions) values, L* values, and WI* values (in both directions) decreased, with the highest values found in the control group samples. Additionally, it was determined that the C*, b*, a*, and ho values increased, with the lowest results observed again in the control samples. The ∆E* values for both applications were determined to be 20.86 for solution 1 and 26.00 for solution 2. It was determined that boiling the prepared mixture resulted in a higher total color difference. The application of these solutions on the wood material surfaces was observed to have a color-changing effect.
Bu çalışma, atık kahve tozu (hizmet ömrünü tamamlamış), karbonat ve beyaz sirke karışımlarından hazırlanmış (çözelti 1: karışım kaynatılmamış ve çözelti 2: karışım kaynatılmış) olan çözeltilerin karakavak (Populus nigra L.) ahşabında renk değiştirici olarak kullanılması üzerine yapılmıştır. Bu amaçla bir kontrol grubu ile uygulanmış olan 2 farklı çözeltiye sahip deney örnekleri üzerinde renk parametreleri [L*, C*, b*, a* ve ho], parlaklık değerleri [(20°, 60° ve 85°) ve (dik: ⊥ ve paralel: ║)] ve beyazlık indeksi (WI*) (dik: ⊥ ve paralel: ║), değerleri kıyaslanmıştır. Sonuçlara göre, bütün testler üzerinde varyans analizleri anlamlı olarak tespit edilmiştir. Bütün parlaklık (derece ve yönlerde) değerleri, L* değerleri ve WI* değerleri (her iki yönde) azalmış olunup en yüksek değerler bu test sonuçları kontrol deney grubu örnekleri üzerinde bulunmuştur. Buna ek olarak, C*, b*, a* ve ho değerlerinin arttığı belirlenmiş, en düşük sonuçlar ise bu testler üzerinde yine kontrol örneklerinde tespit edilmiştir. Her iki uygulamalar ile ∆E* değerleri çözelti 1 için 20.86 ve çözelti 2 için 26.00 olarak belirlenmiştir. Hazırlanmış olan karışımın kaynatılması ile daha yüksek toplam renk farkının elde edildiği belirlenmiştir. Ahşap malzeme yüzeylerine uygulanan çözeltilerin renk değiştirici etkide bulunduğu görülmüştür.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Sustainability |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | September 30, 2024 |
Submission Date | June 6, 2024 |
Acceptance Date | September 22, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 3 Issue: 2 |
Content of this journal is licensed under a Creative Commons Attribution NonCommercial 4.0 International License