Research Article
BibTex RIS Cite

A RESEARCH ON THE COMPLIANCE OF GEOGRAPHICAL MARKED ORTAKLAR ÇÖP SHISH KEBAB WITH PRODUCTION STANDARDS

Year 2022, , 199 - 230, 01.04.2022
https://doi.org/10.32958/gastoria.1033840

Abstract

In the field of food, it is important to produce products registered by geographical marking in accordance with the standard prescription. Especially the enterprises that have registered dishes on their menus have a great responsibility in this regard. In this study, it is aimed to determine the compliance of the Ortaklar çöp shish kebab that receives geographical marking registration with production standards. In September 2021, face-to-face interviews were held with eight çöp shish restaurant cooks in Ortaklar with the semi-structured interview form prepared after the literature review on the subject. In addition, the data was collected by telephone with the official in Germencik Municipality, which manages the registration process. The data obtained were analyzed and transferred to the manuscript by content analysis method. As a result of the interviews, it was determined that each restaurant complied with the standards in no more than one or two matters. Ortaklar there are no audits yet on the production of çöp shish kebab in accordance with the standards. In order to accurately transfer the registered regional flavor, Ortaklar çöp shish kebab, to future generations, both enterprises and related institutions should make the necessary arrangements on the subject and ensure that the production in accordance with the standards is carried out.

References

  • Akıncı Ekiztepe, B. (2019). Aydın: Bolama. M. Yıldırım Saçılık ve Çevik S. (Ed.), Bir yerin tabaktaki kimliği. (80-84). Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Arıkan, R. (2017). Araştırma yöntem ve teknikleri. Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık.
  • Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. Tarihçe. Erişim tarihi: 04.06.2021. https://aydin.ktb.gov.tr/TR-64356/tarihce.html.
  • Beyaz, D., Demirpençe, H. ve Savaşan, S. (2019). Aydın ilinde tüketime sunulan Çöp şişlerin mikrobiyolojik kalitesinin incelenmesi. Etlik Vet Mikrobiyol Dergisi, 30(1), 20-26. DOI: https://doi.org/10.35864/evmd.586544.
  • Bucak, T. (2019). Yiyecek içecek işletmeciliği. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Çalışkan, V. ve Koç, H . (2012). Türkiye’de coğrafi işaretlerin dağılış özelliklerinin ve coğrafi işaret potansiyelinin değerlendirilmesi. Doğu Coğrafya Dergisi, 17(28), 193-214. Retrieved from https://dergipark.org.tr/en/pub/ataunidcd/issue/2456/31291
  • Çalışkan, V. (2015). An evaluation of the potantial of Selçuk (İzmir) for alternative tourism and suggestions for tourism planning. H. Aslan, M. İcbay ve S. M. Stanciu (Ed.), Contemporary Studies in Humanities (ss. 3-17). Germany: Ehrmann Verlag.
  • Demir Özer, E. ve Esen, M. K. (2019). Coğrafi işaret alma sürecinde, Avanos-Nevşehir Testi Kebabına ait standart reçetenin oluşturulması. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 7(2), 805-817. DOI: 10.21325/jotags.2019.393.
  • Gill, P., Stewart, K., Treasure E. and Chadwick, B. (2008). Methods of data collection in qualitative research: interviews and focus groups. British Dental Journal, 204(6), 291-295.
  • Gönen Kaya, M. (2019). Aydın ilinde yabani ot, sebze, meyve ve mantar yemekleri üzerine bir araştırma. (Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi). Selçuk Üniversitesi, Konya.
  • Gönül, E. ve Kalkan, A. (2018). Aşağı Büyük Menderes havzası’nda, kargı kamışı (arundo donax l.) örücülüğünün turistik ürüne dönüştürülmesi. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 11(57), 297-310. DOI: http://dx.doi.org/10.17719/jisr.2018.2448.
  • Güleç, E. ve Şimşek, A. (2020). Coğrafi işaretli gastronomik bir ürün: Elazığ Oriciği. Aydın Gastronomy, 4(2), 73-81. Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/aydingas/issue/56175/703550.
  • Güngör, A. ve Kök, A. (2021). Coğrafi işaretli ürünlerin sürdürülebilir gastronomi turizmi açısından önemi: Akçakoca-Melengücceği Tatlısı örneği. Gastroia: Journal of Gastronomy and Travel Research, 5(1), 61-74.
  • Gürcün, D. (2011). Aydın ili turizm potansiyelinin analizi. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Aydın.
  • Joshi, B. K., Gauchan, D. Bhandari B. and Jarvis, D. eds. (2020). Good Practices for Agrobiodiversity Management. NAGRC, LI-BIRD and Alliance of Bioversity International and CIAT, Kathmandu, Nepal.
  • Kan, M. ve Gülçubuk, B. (2008). Kırsal ekonominin canlanmasında ve yerel sahiplenmede coğrafi işaretler. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 22(2), 57-66. Retrieved from https://dergipark.org.tr/en/pub/ziraatuludag/issue/16752/174166
  • Kantarcı Savaş, S. (2017). Türkiye’de coğrafi işaret kavramına genel bakış. Kırklareli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 6(5), 203-210. Retrieved from https://dergipark.org.tr/en/pub/klujfeas/issue/32183/365719
  • Kantaroğlu, M. ve Demirbaş, N. (2018, Nisan). Türkiye’de coğrafi işaretli gıda ürünleri üretim potansiyelinin değerlendirilmesi. VIII. IBANESS Kongreler Serisi’nde sunulmuş bildiri. Plovdiv, Bulgaristan.
  • Kaya, S. Y. ve Şahin, E . (2018). Tescilden uygulamaya coğrafi işaretler: Adana kebabı üzerine bir inceleme . Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 2(Ek Sayı 1), 189-199. Retrieved from https://dergipark.org.tr/en/pub/guntad/issue/38617/447948.
  • Nurhayat Talay. (2019). ‘‘Yol üstünde lezzet öyküsü: Çöp şiş’’. BirGün Gazetesi (04.12.2019). Erişim tarihi: 28.04.2021. https://www.birgun.net/haber/yol-ustu-lezzet-oykusu-cop-sis-278727.
  • Sezgin, A. ve Sezgin, E. K. (2019, Eylül). Gastronomi turizminde yöresel yemeklerin rolü: Aydın ili bolama aşı örneği. 4. Uluslararası Gastronomi Turizmi Çalışmaları Kongresi’nde sunulmuş bildiri. Nevşehir Üniversitesi, Nevşehir.
  • Sezgin, E. K. (2017). Potansiyel ve efektif ziyaretçilerin gastronomi davranışları: Aydın ili mutfak kültürü örneği. (Yayımlanmış Doktora Tezi). Adnan Menderes Üniversitesi, Aydın.
  • T.C. Aydın Valiliği. (2012). Aydın kültür envanteri II. Ankara: İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayınları.
  • Taşdan, K., Albayrak, M. ve Albayrak, K. (2014, Eylül). Coğrafi işaret tescilli geleneksel ürünlerde izlenebilirlik: Ankara ili örneği. XI. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi’nde sunulmuş bildiri. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü, Samsun.
  • Tekin, H. H. (2006). Nitel bir araştırma yönteminin bir veri toplama tekniği olarak derinlemesine görüşme. İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Dergisi, 3(13), 101-116.
  • Türk Patent ve Marka Kurumu. (2021). Coğrafi İşaret Nedir?. Erişim tarihi: 01.06.2021. https://ci.turkpatent.gov.tr/sayfa/co%C4%9Frafi-i%C5%9Faret-nedir.
  • Türk Patent ve Marka Kurumu. (2021). Ortaklar Çöp Şiş, Coğrafi İşaret Sicil Belgesi. Erişim tarihi: 11.06.2021. https://ci.turkpatent.gov.tr/Files/GeographicalSigns/7866e05f-bc57-443d-8439-1aa394c1ef8d.pdf.
  • Türk Patent ve Marka Kurumu. (2021). Türkiye’nin Coğrafi İşaretleri. Erişim tarihi: 04.06.2021. https://ci.turkpatent.gov.tr/.
  • Türkiye Kültür Portalı. (24 Haziran 2013). ÇÖP ŞİŞ- İzmir. Erişim tarihi: 27.07.2021. https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/izmir/neyenir/cop-ss.
  • Türnüklü, A. (2000). Eğitimbilim araştırmalarında etkin olarak kullanılabilecek nitel bir araştırma tekniği: Görüşme. Kuram ve uygulamada eğitim yönetimi, 24(24), 543-559.
  • Uzgören, N. (2012). Bilimsel araştırmalarda kullanılan temel istatistiksel yöntemler ve SPSS uygulamaları (Genişletilmiş ikinci baskı). Bursa: Ekin Yayınevi.
  • Vats, N. K. (2016). Geographical indication- the factors of rural development and strengthening economy. Journal of Intellectuaal Property Rights, 21(?), 347-354.

COĞRAFİ İŞARETLİ ORTAKLAR ÇÖP ŞİŞ KEBABININ ÜRETİM STANDARTLARINA UYGUNLUĞU ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Year 2022, , 199 - 230, 01.04.2022
https://doi.org/10.32958/gastoria.1033840

Abstract

Gıda alanında, coğrafi işaret ile tescillenmiş ürünlerin standart reçetesine uygun olarak üretilmesi önem arz etmektedir. Özellikle menülerinde tescilli yemekler bulunduran işletmelerin bu konuda üzerine büyük sorumluluk düşmektedir. Bu çalışmada, coğrafi işaret tescili alan Ortaklar çöp şiş kebabının üretim standartlarına uygunluğunun tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Konuyla ilgili olarak yapılan literatür incelemesinden sonra yarı yapılandırılmış görüşme formu hazırlanarak Ortaklar’da bulunan sekiz çöp şiş restoranının aşçıbaşı veya kasap ustası ile 2021 yılının Eylül ayında yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Ayrıca tescil sürecini yöneten Germencik Belediyesi’ndeki yetkili ile telefon vasıtasıyla görüşülerek veriler toplanmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle çözümlenerek yazıya aktarılmıştır. Yapılan görüşmeler sonucunda her restoranın en fazla bir ya da iki konuda standartlara uyumsuzluk gösterdiği tespit edilmiştir. Ortaklar çöp şiş kebabının standartlara uygun üretiminin yapılması konusunda henüz denetimler de yapılmamaktadır. Tescil almış yöresel bir lezzet olan Ortaklar çöp şiş kebabının gelecek nesillere doğru bir şekilde aktarılması için hem işletmelerin hem de ilgili kurumların konuyla ilgili gerekli düzenlemeleri yaparak standartlara uygun üretimin gerçekleştirilmesi sağlanmalıdır.

References

  • Akıncı Ekiztepe, B. (2019). Aydın: Bolama. M. Yıldırım Saçılık ve Çevik S. (Ed.), Bir yerin tabaktaki kimliği. (80-84). Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Arıkan, R. (2017). Araştırma yöntem ve teknikleri. Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık.
  • Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. Tarihçe. Erişim tarihi: 04.06.2021. https://aydin.ktb.gov.tr/TR-64356/tarihce.html.
  • Beyaz, D., Demirpençe, H. ve Savaşan, S. (2019). Aydın ilinde tüketime sunulan Çöp şişlerin mikrobiyolojik kalitesinin incelenmesi. Etlik Vet Mikrobiyol Dergisi, 30(1), 20-26. DOI: https://doi.org/10.35864/evmd.586544.
  • Bucak, T. (2019). Yiyecek içecek işletmeciliği. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Çalışkan, V. ve Koç, H . (2012). Türkiye’de coğrafi işaretlerin dağılış özelliklerinin ve coğrafi işaret potansiyelinin değerlendirilmesi. Doğu Coğrafya Dergisi, 17(28), 193-214. Retrieved from https://dergipark.org.tr/en/pub/ataunidcd/issue/2456/31291
  • Çalışkan, V. (2015). An evaluation of the potantial of Selçuk (İzmir) for alternative tourism and suggestions for tourism planning. H. Aslan, M. İcbay ve S. M. Stanciu (Ed.), Contemporary Studies in Humanities (ss. 3-17). Germany: Ehrmann Verlag.
  • Demir Özer, E. ve Esen, M. K. (2019). Coğrafi işaret alma sürecinde, Avanos-Nevşehir Testi Kebabına ait standart reçetenin oluşturulması. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 7(2), 805-817. DOI: 10.21325/jotags.2019.393.
  • Gill, P., Stewart, K., Treasure E. and Chadwick, B. (2008). Methods of data collection in qualitative research: interviews and focus groups. British Dental Journal, 204(6), 291-295.
  • Gönen Kaya, M. (2019). Aydın ilinde yabani ot, sebze, meyve ve mantar yemekleri üzerine bir araştırma. (Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi). Selçuk Üniversitesi, Konya.
  • Gönül, E. ve Kalkan, A. (2018). Aşağı Büyük Menderes havzası’nda, kargı kamışı (arundo donax l.) örücülüğünün turistik ürüne dönüştürülmesi. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 11(57), 297-310. DOI: http://dx.doi.org/10.17719/jisr.2018.2448.
  • Güleç, E. ve Şimşek, A. (2020). Coğrafi işaretli gastronomik bir ürün: Elazığ Oriciği. Aydın Gastronomy, 4(2), 73-81. Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/aydingas/issue/56175/703550.
  • Güngör, A. ve Kök, A. (2021). Coğrafi işaretli ürünlerin sürdürülebilir gastronomi turizmi açısından önemi: Akçakoca-Melengücceği Tatlısı örneği. Gastroia: Journal of Gastronomy and Travel Research, 5(1), 61-74.
  • Gürcün, D. (2011). Aydın ili turizm potansiyelinin analizi. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Aydın.
  • Joshi, B. K., Gauchan, D. Bhandari B. and Jarvis, D. eds. (2020). Good Practices for Agrobiodiversity Management. NAGRC, LI-BIRD and Alliance of Bioversity International and CIAT, Kathmandu, Nepal.
  • Kan, M. ve Gülçubuk, B. (2008). Kırsal ekonominin canlanmasında ve yerel sahiplenmede coğrafi işaretler. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 22(2), 57-66. Retrieved from https://dergipark.org.tr/en/pub/ziraatuludag/issue/16752/174166
  • Kantarcı Savaş, S. (2017). Türkiye’de coğrafi işaret kavramına genel bakış. Kırklareli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 6(5), 203-210. Retrieved from https://dergipark.org.tr/en/pub/klujfeas/issue/32183/365719
  • Kantaroğlu, M. ve Demirbaş, N. (2018, Nisan). Türkiye’de coğrafi işaretli gıda ürünleri üretim potansiyelinin değerlendirilmesi. VIII. IBANESS Kongreler Serisi’nde sunulmuş bildiri. Plovdiv, Bulgaristan.
  • Kaya, S. Y. ve Şahin, E . (2018). Tescilden uygulamaya coğrafi işaretler: Adana kebabı üzerine bir inceleme . Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 2(Ek Sayı 1), 189-199. Retrieved from https://dergipark.org.tr/en/pub/guntad/issue/38617/447948.
  • Nurhayat Talay. (2019). ‘‘Yol üstünde lezzet öyküsü: Çöp şiş’’. BirGün Gazetesi (04.12.2019). Erişim tarihi: 28.04.2021. https://www.birgun.net/haber/yol-ustu-lezzet-oykusu-cop-sis-278727.
  • Sezgin, A. ve Sezgin, E. K. (2019, Eylül). Gastronomi turizminde yöresel yemeklerin rolü: Aydın ili bolama aşı örneği. 4. Uluslararası Gastronomi Turizmi Çalışmaları Kongresi’nde sunulmuş bildiri. Nevşehir Üniversitesi, Nevşehir.
  • Sezgin, E. K. (2017). Potansiyel ve efektif ziyaretçilerin gastronomi davranışları: Aydın ili mutfak kültürü örneği. (Yayımlanmış Doktora Tezi). Adnan Menderes Üniversitesi, Aydın.
  • T.C. Aydın Valiliği. (2012). Aydın kültür envanteri II. Ankara: İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayınları.
  • Taşdan, K., Albayrak, M. ve Albayrak, K. (2014, Eylül). Coğrafi işaret tescilli geleneksel ürünlerde izlenebilirlik: Ankara ili örneği. XI. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi’nde sunulmuş bildiri. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü, Samsun.
  • Tekin, H. H. (2006). Nitel bir araştırma yönteminin bir veri toplama tekniği olarak derinlemesine görüşme. İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Dergisi, 3(13), 101-116.
  • Türk Patent ve Marka Kurumu. (2021). Coğrafi İşaret Nedir?. Erişim tarihi: 01.06.2021. https://ci.turkpatent.gov.tr/sayfa/co%C4%9Frafi-i%C5%9Faret-nedir.
  • Türk Patent ve Marka Kurumu. (2021). Ortaklar Çöp Şiş, Coğrafi İşaret Sicil Belgesi. Erişim tarihi: 11.06.2021. https://ci.turkpatent.gov.tr/Files/GeographicalSigns/7866e05f-bc57-443d-8439-1aa394c1ef8d.pdf.
  • Türk Patent ve Marka Kurumu. (2021). Türkiye’nin Coğrafi İşaretleri. Erişim tarihi: 04.06.2021. https://ci.turkpatent.gov.tr/.
  • Türkiye Kültür Portalı. (24 Haziran 2013). ÇÖP ŞİŞ- İzmir. Erişim tarihi: 27.07.2021. https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/izmir/neyenir/cop-ss.
  • Türnüklü, A. (2000). Eğitimbilim araştırmalarında etkin olarak kullanılabilecek nitel bir araştırma tekniği: Görüşme. Kuram ve uygulamada eğitim yönetimi, 24(24), 543-559.
  • Uzgören, N. (2012). Bilimsel araştırmalarda kullanılan temel istatistiksel yöntemler ve SPSS uygulamaları (Genişletilmiş ikinci baskı). Bursa: Ekin Yayınevi.
  • Vats, N. K. (2016). Geographical indication- the factors of rural development and strengthening economy. Journal of Intellectuaal Property Rights, 21(?), 347-354.
There are 32 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Tourism (Other)
Journal Section Articles
Authors

Aleyna Gün 0000-0001-6566-1342

Turgay Bucak 0000-0002-4901-2673

Publication Date April 1, 2022
Submission Date December 7, 2021
Acceptance Date April 1, 2022
Published in Issue Year 2022

Cite

APA Gün, A., & Bucak, T. (2022). COĞRAFİ İŞARETLİ ORTAKLAR ÇÖP ŞİŞ KEBABININ ÜRETİM STANDARTLARINA UYGUNLUĞU ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research, 6(1), 199-230. https://doi.org/10.32958/gastoria.1033840