Research Article

ARİSTO’NUN RETORİK ADLI ESERİ BAĞLAMINDA KÖL TİGİN YAZITI

Number: 35 December 30, 2024
TR EN

ARİSTO’NUN RETORİK ADLI ESERİ BAĞLAMINDA KÖL TİGİN YAZITI

Abstract

En genel tanımıyla retorik, herhangi bir konuyla ilgili bütün inandırma veya ikna yöntemlerini bulma yetisidir. Özünde manipülasyon potansiyeli barındırmasının yanı sıra devleti ayakta tutma, çevreyi kontrol etme, toplum ve toplumu oluşturan bireylerle sosyal ve politik grupların çıkarları doğrultusunda başkalarının eylemlerini etkileme şeklinde doğal bir içgüdüye kadar uzanmaktadır. Öte yandan ulusal kültürümüzün temel taşlarından olan Orhun Yazıtları dil, edebiyat, tarih, sosyoloji gibi pek çok disiplinin odak noktası olmasına karşın retorik/belagat yönünden detaylı bir şekilde incelenmemiştir. İlgili duruma istinaden bu çalışmada Aristo’nun Retorik adlı eseri esasında Köl Tigin Yazıtı retorik özellikleri bakımından incelenecektir. Çalışmanın amacı, art zamanlı bakış açısı ile Köl Tigin Yazıtının retoriksel özelliklerini ortaya koymak ve ilgili yazıtı Aristo’nun oluşturduğu retorik kriterleri bakımından etraflıca değerlendirmektir. Çalışmanın giriş bölümünde yazının amacı, içeriği ve kapsamı hakkında bilgiler verilecek, ardından birinci bölümde retorik kavramı tanımlanacak, ikinci bölümde Aristo’nun retorik anlayışı üzerinde durulacak, üçüncü bölüm olan Bulgu ve Yorum kısmında ise Aristo’nun düşünceleri etrafında Köl Tigin Yazıtı uygulamalı olarak incelenecek ve sonuç kısmında da ulaştığımız önermeler belirtilecektir.

Keywords

References

  1. ALTINÖRS, A. (2011). “Platon ile Aristoteles’in Retorik Anlayışlarının Karşılaştırılması”. Ekec Akademi Dergisi, 49: 91-92.
  2. ARİSTOTELES. (2021). Retorik (çev. Ari Çokona). İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.
  3. BABA, C. (2017). Retorik ve Kanıtlama, İkna Etme, İnandırma İlişkisi. (Yayımlanmamış doktora tezi). Süleyman Demir Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstisüsü.
  4. BAĞCI, O. (2013). Aristoteles Retoriği ve Siyasî Konuşmalardan Örnek Metinler. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Atatürk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  5. BAHÇECİOĞLU, E. H. (2021). “Retoriğin Temel Unsurları Olan Ethos-Pathos-Logos Perspektifinden İkna Sanatının Kullanılışı: Müge Anlı Örneği”. Aksaray İletişim Dergisi, 3/1: 16-42.
  6. BENJAMİN, J. (1997). Principles, Elements and Types of Persuasion. Pennsylvania: Wadsworth Publishing.
  7. BIÇAKÇI, A. B. (2012). “İkna Edici İletişim ve Retorik Analiz”. İletişim Bilimlerinde Araştırma Yöntemleri Yazılı Metin Çözümleme (ed. Özlem Güllüoğlu). Ankara: Ütopya Yayınevi, 334-361.
  8. BERGER, A. A. (2000). Media ve Communication Research Methods. London: Sage.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Linguistic Performance Science

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 30, 2024

Submission Date

March 19, 2024

Acceptance Date

October 23, 2024

Published in Issue

Year 2024 Number: 35

APA
Fener, K. (2024). ARİSTO’NUN RETORİK ADLI ESERİ BAĞLAMINDA KÖL TİGİN YAZITI. Gazi Türkiyat, 35, 163-180. https://izlik.org/JA67SR63PG
AMA
1.Fener K. ARİSTO’NUN RETORİK ADLI ESERİ BAĞLAMINDA KÖL TİGİN YAZITI. Gazi Türkiyat. 2024;(35):163-180. https://izlik.org/JA67SR63PG
Chicago
Fener, Kubilay. 2024. “ARİSTO’NUN RETORİK ADLI ESERİ BAĞLAMINDA KÖL TİGİN YAZITI”. Gazi Türkiyat, nos. 35: 163-80. https://izlik.org/JA67SR63PG.
EndNote
Fener K (December 1, 2024) ARİSTO’NUN RETORİK ADLI ESERİ BAĞLAMINDA KÖL TİGİN YAZITI. Gazi Türkiyat 35 163–180.
IEEE
[1]K. Fener, “ARİSTO’NUN RETORİK ADLI ESERİ BAĞLAMINDA KÖL TİGİN YAZITI”, Gazi Türkiyat, no. 35, pp. 163–180, Dec. 2024, [Online]. Available: https://izlik.org/JA67SR63PG
ISNAD
Fener, Kubilay. “ARİSTO’NUN RETORİK ADLI ESERİ BAĞLAMINDA KÖL TİGİN YAZITI”. Gazi Türkiyat. 35 (December 1, 2024): 163-180. https://izlik.org/JA67SR63PG.
JAMA
1.Fener K. ARİSTO’NUN RETORİK ADLI ESERİ BAĞLAMINDA KÖL TİGİN YAZITI. Gazi Türkiyat. 2024;:163–180.
MLA
Fener, Kubilay. “ARİSTO’NUN RETORİK ADLI ESERİ BAĞLAMINDA KÖL TİGİN YAZITI”. Gazi Türkiyat, no. 35, Dec. 2024, pp. 163-80, https://izlik.org/JA67SR63PG.
Vancouver
1.Kubilay Fener. ARİSTO’NUN RETORİK ADLI ESERİ BAĞLAMINDA KÖL TİGİN YAZITI. Gazi Türkiyat [Internet]. 2024 Dec. 1;(35):163-80. Available from: https://izlik.org/JA67SR63PG