Research Article
BibTex RIS Cite

Çok Raflı Güneş Enerjili Kurutucu ile Elma Kurutma İşlemi Üzerine Kurutma Koşulların Etkisi

Year 2020, Volume: 9 Issue: 1, 27 - 36, 15.05.2020

Abstract

Gıda ürünlerinin güneş altında serilerek kurutulması
bilinen en eski ve en yaygın geleneksel gıda muhafaza yöntemlerindendir. Ancak
bu yöntemle ürünün kuruması fazla vakit almakta ve dışarıdan gelebilecek
safsızlıklarla ürün kalitesi düşmektedir. Bu sorunları gidermek için farklı
kurutucular geliştirilmiştir. Kurutucularla kurutma güneşte sererek kurutmaya
göre enerji giderlerinden dolayı ekonomik değildir. Ancak güneş enerjili
kurutucuların herhangi bir yakıta ya da elektriğe ihtiyaç olmadan yalnız güneş
enerjisini kullanması nedeniyle diğer kurutuculara göre daha ekonomiktir. Bu
çalışmada uzaklaştırılması gereken nem içeriği ve kuruma sıcaklığı yüksek olan
elma dilimleri doğal konveksiyonla çok raflı güneş enerjili kurutucuda
kurutulmuştur. Elma dilimleri, çok raflı güneş enerjili kurutucuyla, doğrudan
güneş altında ve gölgede kurutulmuştur. Kurutma koşulları, rafa yüklenen madde
miktarı, dilim kalınlığı, kuruma süresi, kurutma kabini içindeki havanın
koşulları ve raf konumu olarak seçilmiştir. Bu kurutma koşullarının elma
kurutması üzerine etkisi nem kaybı, kurutma hızı ve büzülme oranları ile
belirlenmiştir. Elma dilimlerinin çok raflı güneş enerjili kurutucu ile
kurutulması doğrudan güneşe serilerek ve gölgede kurutulmaya göre daha hızlı
olmuştur. Kurutucu içerisindeki hava sıcaklığının artması, elma dilim
kalınlığının azalması, kuruma süresinin artması ve yüklenen madde miktarının
artışıyla kuruma artmıştır.

References

  • Aboud A. 2013. Drying Characteristic of Apple Slices Undertaken the Effect of Passive Shelf Solar Dryer and Open Sun Drying. Pakistan Journal of Nutrition 12 (3), 250-254.
  • Anonim 2017. Akdeniz İthalatçı Birlikleri Genel Sekreterliği Yaş Meyve ve Sebze Sektörü Türkiye Geneli Değerlendirme Raporu 2017/Ocak-Nisan Dönemi.
  • Anonim b. 2017. Gıdada Kayıp ve Atıklara Karşı Gıda Hareketi Başladı.Gıda Hattı Dergisi
  • Bingöl G, Devres YO. 2010. Gıda İşlemede Kurutma Teknolojilerinin Temel İlkeleri.
  • Ceylan İ, Aktaş M, Doğan H. 2006. Güneş Enerjili Kurutma Fırınında Elma Kurutulması. Politeknik Dergisi 9 (4), 289- 294.
  • Darıcı S, Şen S. 2012. Kivi Meyvesinin Kurutulmasında Kurutma Havası Hızının Kurumaya Etkisinin İncelenmesi. Tesisat Mühendisliği Dergisi, 20 (130): 51- 58.
  • Demiray E, Tülek Y. 2012. Kurutma İşleminin Kırmızı Biberdeki Renk Maddelerine Etkisi. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi 7 (3), 1-10.
  • Ertekin C, Yaldız O. 1998. Bazı Sebze, Meyve ve Baharatlı Bitkilerin Kurutulma Yöntemleri ve Kullanılan Güneş Enerjili Kurutucular. Tarımsal Mekanizasyon 18. Ulusal Kongresi, Tekirdağ,17- 18 Eylül, s. 673-693.
  • Ertekin C, Yaldız O. 1998. Gelişen Ülkelerde Tarımsal Ürünlerin Kurutulmasında Güneş Enerjisi Kullanımının Rolü, Tarımsal Mekanizasyon 18. Ulusal Kongresi, Tekirdağ, 17- 18 Eylül, s. 694- 701.
  • Gökayaz L, Yıldız Z. 2017. Gıda Ürünlerinin Kurutulmasında Güneş Enerjili Kurutucuların Kullanımı. 2. Uluslararası Akdeniz Bilim ve Mühendislik Kongresi, Adana, 25-27 Ekim, s. 1079- 1085.
  • Ochoa-Martínez LA, García-Quintero M, Morales-Castro J, Gallegos-Infante J, Martínez-Sánchez CE, Herman-Lara E. 2006. Effect of CaCl2 and convective osmotic drying on texture and preference of apple. Journal of Food Quality 29, 583–595.
  • Onin M. 2012. Bazı Meyve ve Sebzelerin İnfrared Kurutucuda Kurutulmasının Deneysel ve Teorik İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, İnönü Üniversitesi, Malatya
  • Öztürk H. 2008. Yenilenebilir Enerji Kaynakları ve Kullanımı. Teknik Yayınevi Mühendislik, Mimarlık Yayınları, Ankara. ISBN 9789755230429.
  • Tüfekçi S. 2014. Ultrases Ön İşleminin Bamya ve Elma Örneklerinin Kurutma Performansları Üzerine Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Pamukkale Üniversitesi, Denizli
Year 2020, Volume: 9 Issue: 1, 27 - 36, 15.05.2020

Abstract

References

  • Aboud A. 2013. Drying Characteristic of Apple Slices Undertaken the Effect of Passive Shelf Solar Dryer and Open Sun Drying. Pakistan Journal of Nutrition 12 (3), 250-254.
  • Anonim 2017. Akdeniz İthalatçı Birlikleri Genel Sekreterliği Yaş Meyve ve Sebze Sektörü Türkiye Geneli Değerlendirme Raporu 2017/Ocak-Nisan Dönemi.
  • Anonim b. 2017. Gıdada Kayıp ve Atıklara Karşı Gıda Hareketi Başladı.Gıda Hattı Dergisi
  • Bingöl G, Devres YO. 2010. Gıda İşlemede Kurutma Teknolojilerinin Temel İlkeleri.
  • Ceylan İ, Aktaş M, Doğan H. 2006. Güneş Enerjili Kurutma Fırınında Elma Kurutulması. Politeknik Dergisi 9 (4), 289- 294.
  • Darıcı S, Şen S. 2012. Kivi Meyvesinin Kurutulmasında Kurutma Havası Hızının Kurumaya Etkisinin İncelenmesi. Tesisat Mühendisliği Dergisi, 20 (130): 51- 58.
  • Demiray E, Tülek Y. 2012. Kurutma İşleminin Kırmızı Biberdeki Renk Maddelerine Etkisi. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi 7 (3), 1-10.
  • Ertekin C, Yaldız O. 1998. Bazı Sebze, Meyve ve Baharatlı Bitkilerin Kurutulma Yöntemleri ve Kullanılan Güneş Enerjili Kurutucular. Tarımsal Mekanizasyon 18. Ulusal Kongresi, Tekirdağ,17- 18 Eylül, s. 673-693.
  • Ertekin C, Yaldız O. 1998. Gelişen Ülkelerde Tarımsal Ürünlerin Kurutulmasında Güneş Enerjisi Kullanımının Rolü, Tarımsal Mekanizasyon 18. Ulusal Kongresi, Tekirdağ, 17- 18 Eylül, s. 694- 701.
  • Gökayaz L, Yıldız Z. 2017. Gıda Ürünlerinin Kurutulmasında Güneş Enerjili Kurutucuların Kullanımı. 2. Uluslararası Akdeniz Bilim ve Mühendislik Kongresi, Adana, 25-27 Ekim, s. 1079- 1085.
  • Ochoa-Martínez LA, García-Quintero M, Morales-Castro J, Gallegos-Infante J, Martínez-Sánchez CE, Herman-Lara E. 2006. Effect of CaCl2 and convective osmotic drying on texture and preference of apple. Journal of Food Quality 29, 583–595.
  • Onin M. 2012. Bazı Meyve ve Sebzelerin İnfrared Kurutucuda Kurutulmasının Deneysel ve Teorik İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, İnönü Üniversitesi, Malatya
  • Öztürk H. 2008. Yenilenebilir Enerji Kaynakları ve Kullanımı. Teknik Yayınevi Mühendislik, Mimarlık Yayınları, Ankara. ISBN 9789755230429.
  • Tüfekçi S. 2014. Ultrases Ön İşleminin Bamya ve Elma Örneklerinin Kurutma Performansları Üzerine Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Pamukkale Üniversitesi, Denizli
There are 14 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Engineering
Journal Section Araştırma Makaleleri
Authors

Zehra Yıldız

Leyla Gökayaz This is me

Publication Date May 15, 2020
Published in Issue Year 2020 Volume: 9 Issue: 1

Cite

APA Yıldız, Z., & Gökayaz, L. (2020). Çok Raflı Güneş Enerjili Kurutucu ile Elma Kurutma İşlemi Üzerine Kurutma Koşulların Etkisi. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 9(1), 27-36.
AMA Yıldız Z, Gökayaz L. Çok Raflı Güneş Enerjili Kurutucu ile Elma Kurutma İşlemi Üzerine Kurutma Koşulların Etkisi. GBAD. May 2020;9(1):27-36.
Chicago Yıldız, Zehra, and Leyla Gökayaz. “Çok Raflı Güneş Enerjili Kurutucu Ile Elma Kurutma İşlemi Üzerine Kurutma Koşulların Etkisi”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 9, no. 1 (May 2020): 27-36.
EndNote Yıldız Z, Gökayaz L (May 1, 2020) Çok Raflı Güneş Enerjili Kurutucu ile Elma Kurutma İşlemi Üzerine Kurutma Koşulların Etkisi. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 9 1 27–36.
IEEE Z. Yıldız and L. Gökayaz, “Çok Raflı Güneş Enerjili Kurutucu ile Elma Kurutma İşlemi Üzerine Kurutma Koşulların Etkisi”, GBAD, vol. 9, no. 1, pp. 27–36, 2020.
ISNAD Yıldız, Zehra - Gökayaz, Leyla. “Çok Raflı Güneş Enerjili Kurutucu Ile Elma Kurutma İşlemi Üzerine Kurutma Koşulların Etkisi”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 9/1 (May 2020), 27-36.
JAMA Yıldız Z, Gökayaz L. Çok Raflı Güneş Enerjili Kurutucu ile Elma Kurutma İşlemi Üzerine Kurutma Koşulların Etkisi. GBAD. 2020;9:27–36.
MLA Yıldız, Zehra and Leyla Gökayaz. “Çok Raflı Güneş Enerjili Kurutucu Ile Elma Kurutma İşlemi Üzerine Kurutma Koşulların Etkisi”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, vol. 9, no. 1, 2020, pp. 27-36.
Vancouver Yıldız Z, Gökayaz L. Çok Raflı Güneş Enerjili Kurutucu ile Elma Kurutma İşlemi Üzerine Kurutma Koşulların Etkisi. GBAD. 2020;9(1):27-36.