Research Article
BibTex RIS Cite

Çorum-İskilip Şartlarında Bazı Ekmeklik Buğday (Triticum aestivum L.) Çeşitlerinin Bazı Verim ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi

Year 2022, Volume: 11 Issue: 2, 83 - 97, 11.11.2022

Abstract

Çalışma Çorum-İskilip koşullarında 22 adet ekmeklik buğday çeşidinin verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla 2019-2020 yetiştirme döneminde yürütülmüştür. Deneme, tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak kurulmuştur. Araştırmada başaklanma süresi, olgunlaşma süresi, bitki boyu, metrekarede başak sayısı, başak uzunluğu, başakta tane sayısı, tek başak verimi, bin tane ağırlığı, hektolitre ağırlığı, tane verimi, toplam verim, hasat indeksi, protein oranı, Zeleny sedimantasyon değeri, yaş gluten ve kuru gluten oranı parametreleri incelenmiştir. Bir yıllık sonuçlar doğrultusunda hektolitre ağırlığı hariç çeşitler arasında incelenen özellikler bakımından önemli farklılıklar bulunmuş, tane verimi 200.7 ile 288.4 kg/da arasında değişim göstermiştir. Araştırmada, başak uzunluğu, başakta tane sayısı ve tek başak verimi bakımından Harmankaya-99 çeşidi, tane verimi bakımından Krasunia Odeska çeşidi, protein oranı bakımından Karahan-99 çeşidi, Zeleny sedimantasyon bakımından Syrena Odeska, Bağcı-2002 ve Krasunia Odeska çeşitleri, yaş gluten ve kuru gluten oranları bakımından ise Harmankaya-99 ve Karahan-99 çeşitleri öne çıkmıştır. Çorum İskilip şartlarında gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına göre; yüksek tane verimi ve istenen kalite özelliklerine sahip Krasunia Odeska ve Harmankaya-99 çeşitlerinin başarıyla yetiştirilebileceği belirlenmiştir.

References

  • Liu, Q., Zhang, W., Zhang, B., Du, C., Wei, N., Liang, D., Sun, K., Tu, K., Peng, J., Pan, L., 2022. Determination of Total Protein and Wet Gluten in Wheat Flour by Fourier Transform Infrared Photoacoustic Spectroscopy With Multivariate Analysis. Journal of Food Composition and Analysis, 106, 1-9.
  • Maraş, S., Çayır, R.M., 2020. Ekmeklik Buğdaylarda Hasat Döneminde Gerçekleşen Yağışların Kalite Parametlerine Etkisi. TURAN-SAM Uluslararası Bilimsel Hakemli Dergisi, 12 (46), 48-55.
  • Mut, Z. Erbaş Köse, Ö.D., Akay, H. 2017. Bazı Ekmeklik Buğday (Triticum aestivum L.) Çeşitlerinin Tane Verimi ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 32 (1), 85-95.
Year 2022, Volume: 11 Issue: 2, 83 - 97, 11.11.2022

Abstract

References

  • Liu, Q., Zhang, W., Zhang, B., Du, C., Wei, N., Liang, D., Sun, K., Tu, K., Peng, J., Pan, L., 2022. Determination of Total Protein and Wet Gluten in Wheat Flour by Fourier Transform Infrared Photoacoustic Spectroscopy With Multivariate Analysis. Journal of Food Composition and Analysis, 106, 1-9.
  • Maraş, S., Çayır, R.M., 2020. Ekmeklik Buğdaylarda Hasat Döneminde Gerçekleşen Yağışların Kalite Parametlerine Etkisi. TURAN-SAM Uluslararası Bilimsel Hakemli Dergisi, 12 (46), 48-55.
  • Mut, Z. Erbaş Köse, Ö.D., Akay, H. 2017. Bazı Ekmeklik Buğday (Triticum aestivum L.) Çeşitlerinin Tane Verimi ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 32 (1), 85-95.
There are 3 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural, Veterinary and Food Sciences
Journal Section Araştırma Makaleleri
Authors

Mehmet Ali Sakin 0000-0002-9774-2478

Şeyma Akbalık

Kübra Özdemir Dirik 0000-0002-6901-561X

Early Pub Date October 31, 2022
Publication Date November 11, 2022
Published in Issue Year 2022 Volume: 11 Issue: 2

Cite

APA Sakin, M. A., Akbalık, Ş., & Özdemir Dirik, K. (2022). Çorum-İskilip Şartlarında Bazı Ekmeklik Buğday (Triticum aestivum L.) Çeşitlerinin Bazı Verim ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 11(2), 83-97.
AMA Sakin MA, Akbalık Ş, Özdemir Dirik K. Çorum-İskilip Şartlarında Bazı Ekmeklik Buğday (Triticum aestivum L.) Çeşitlerinin Bazı Verim ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. GBAD. November 2022;11(2):83-97.
Chicago Sakin, Mehmet Ali, Şeyma Akbalık, and Kübra Özdemir Dirik. “Çorum-İskilip Şartlarında Bazı Ekmeklik Buğday (Triticum Aestivum L.) Çeşitlerinin Bazı Verim Ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 11, no. 2 (November 2022): 83-97.
EndNote Sakin MA, Akbalık Ş, Özdemir Dirik K (November 1, 2022) Çorum-İskilip Şartlarında Bazı Ekmeklik Buğday (Triticum aestivum L.) Çeşitlerinin Bazı Verim ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 11 2 83–97.
IEEE M. A. Sakin, Ş. Akbalık, and K. Özdemir Dirik, “Çorum-İskilip Şartlarında Bazı Ekmeklik Buğday (Triticum aestivum L.) Çeşitlerinin Bazı Verim ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi”, GBAD, vol. 11, no. 2, pp. 83–97, 2022.
ISNAD Sakin, Mehmet Ali et al. “Çorum-İskilip Şartlarında Bazı Ekmeklik Buğday (Triticum Aestivum L.) Çeşitlerinin Bazı Verim Ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 11/2 (November 2022), 83-97.
JAMA Sakin MA, Akbalık Ş, Özdemir Dirik K. Çorum-İskilip Şartlarında Bazı Ekmeklik Buğday (Triticum aestivum L.) Çeşitlerinin Bazı Verim ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. GBAD. 2022;11:83–97.
MLA Sakin, Mehmet Ali et al. “Çorum-İskilip Şartlarında Bazı Ekmeklik Buğday (Triticum Aestivum L.) Çeşitlerinin Bazı Verim Ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, vol. 11, no. 2, 2022, pp. 83-97.
Vancouver Sakin MA, Akbalık Ş, Özdemir Dirik K. Çorum-İskilip Şartlarında Bazı Ekmeklik Buğday (Triticum aestivum L.) Çeşitlerinin Bazı Verim ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. GBAD. 2022;11(2):83-97.