BibTex RIS Cite

ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRENME STİLLERİNİN FARKLI DEĞİŞKENLERLE İNCELENMESİ

Year 2016, Volume: 2 Issue: 1, 51 - 68, 01.03.2016

Abstract

Bu çalışmada, gelişimci araştırma yaklaşımı kapsamında enlemesine araştırma yöntemi kullanılarak öğrencilerin sahip oldukları öğrenme stilleri farklı değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Çorum İsmail Kakaç Ortaokulu, İstanbul Malazgirt Ortaokulu, Tokat Gazi Osman Paşa Ortaokulu 5., 6., 7. ve 8.sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmada öğrencilerin öğrenme stillerini belirlemek amacıyla “Grasha‐Riechmann Öğrenme Stilleri Ölçeği” ve “Kişisel Bilgi Formu” kullanılmıştır. Verilerin analizinde frekans, yüzde, t testi ve ki‐kare    kullanılmıştır. Verilerden öğrencilerin en fazla %29,8 oranla İşbirlikçi ve %27,6 oranla bağımlı öğrenme stiline sahip oldukları görülmüştür. Ayrıca öğrencilerin öğrenme stilleri ile anne eğitimi, baba eğitimi ve dershaneye gitme gitmeme durumu arasında anlamlı bir ilişki olmadığı görülmüştür. Ama öğrencilerin öğrenme stilleri ile sınıf seviyesi, yaşanılan şehir, cinsiyet ve akademik başarı arasında anlamlı ilişki olduğu görülmüştür.

INVESTIGATION OF DIFFERENT VARIABLES OF SECONDARY SCHOOL STUDENTS’ LEARNING STYLES

Year 2016, Volume: 2 Issue: 1, 51 - 68, 01.03.2016

Abstract

In  this  study,  it  is  aimed  to  investigate  the  learning  styles  of  the  students  related  to  the different variables by using cross‐sectional method in phenomenographic research approach. The sample  group  of  the  study  consists  of  students  attending  to  the  5thÇorum  İsmail  Kakaç,  Istanbul  Malazgirt  and  Tokat  Gazi  Osman  Paşa  Secondry  Schools.  In  the research,  'Grasha‐Riechmann  Learning  Styles  Scale'  and  'Demographic  Knowledge  Form'  were used to determine the learning styles of the students. For the analyzing of the data, frequencies and percentages of the data were taken and t‐test and chi‐square test were used. It was figured out from the data that at least %29.8 of the students has collaborative and %27.6 of them has dependent learning styles. Furthermore, it was observed that there was no meaningful relation between  the  learning  styles  of  the  students  and  their  parents'  education  levels,  whether  they were  attending  to  the  private  course  or  not.  On  the  contrary,  there  was  a  meaningful  relation between the learning styles of the students and their class levels, the city where they live, gender, and their academic successes.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA56JP53UG
Journal Section Educational Sciences and Field Education Studies
Authors

Orhan Karamustafaoğlu This is me

Şenay Şeker This is me

Hatice Şahin This is me

Zeynep Denizli This is me

Publication Date March 1, 2016
Submission Date March 1, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 2 Issue: 1

Cite

APA Karamustafaoğlu, O., Şeker, Ş., Şahin, H., Denizli, Z. (2016). ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRENME STİLLERİNİN FARKLI DEĞİŞKENLERLE İNCELENMESİ. Gazi Eğitim Bilimleri Dergisi, 2(1), 51-68.