Türkiye fındık üretim ve ihracatında dünya lideridir.
Fındığın tarımı ve işlenmesi sırasında büyük miktarda kabuk, zuruf ve dal gibi
atıklar açığa çıkmaktadır. Bu atıkların çevre dostu bir teknoloji ile işlenmesi
ve önemli ürünlerin üretilmesi katma değer sağlayabilir. Bu çalışmada, fındık
atıklarının farklı sıcaklık (150-200°C) ve sürelerde (0-45 dk) kritik altı su ekstraksiyonu
ile elde edilen likörlerinin toplam fenolik madde içeriği (TFİ) ve toplam
antioksidan aktiviteleri (TAA) incelenmiştir. Genel olarak, kritik altı su
ekstraksiyonu ile aseton ve metanol ekstraksiyonuna göre daha yüksek verim elde
edilmiştir. Sıcaklık arttıkça fındık kabuğundan elde edilen TFİ ve TAA
artmıştır. Süre artışı 180°C’de
istatistiksel olarak önemli bir fark yaratmazken, 190°C’de
TFİ süre arttıkça yükselmiştir (P
<0.05). Bu iki koşulun fındık kabuğu üzerine etkisi şiddet faktörünün
logaritmik değeri (log Ro)
hesaplanarak tek bir parametrede de incelenmiştir. log Ro arttıkça TFİ (905.3-2115.7 mg GAE/100 g kabuk) ve TAA
(8163.9-12261.5 mg TE/100 g kabuk) değerleri yükselmiştir.
Turkey is the world leader in
hazelnut production and export. Large amount of wastes such as shell, husk and
prunings are produced during the agriculture and processing of hazelnuts.
Treatment of hazelnut wastes using an eco-friendly technology and production of
valuable products can add value to those. In this study, total phenolic content
(TPC) and total antioxidant activity (TAA) in the liquors of hazelnut wastes
from subcritical water extraction at different temperature (150-200°C) and time (0-45 min.) values were analyzed. Generally, higher yields were obtained by subcritical
water extraction compared to solvent extraction. As temperature increased, TPC and TAA
obtained from shells increased. Increase in time did not have a statistically
significant effect at 180°C; however, TPC increased
significantly with time at 190°C (P <0.05). The combined effect of
temperature and time on hazelnut shells was examined in a single variable by
calculating logarithmic value of severity factor (log Ro). TPC (905.3-2115.7 mg GAE/100 g
shell) and TAA (8163.9-12261.5 mg TE/100 g shell) increased with log Ro.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Other ID | GD17104 |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | February 20, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 43 Issue: 2 |