In this study, it was aimed that
production of plain and fruity honey powder with vacuum drying method by
protecting of bioactive components of honey and conversion of honey powders to
honey powder beverage mixture to prepare the cold beverage. Some physical,
chemical and sensory analyses were performed. The tapped bulk density and
volume mean diameter particle size of honey powder samples were between 0.60-0.85
g/cm3 and 79.99-198.88 μm, respectively and the solubility of
samples was higher than 90%. The moisture content and activity of samples
ranged between 2.77-4.30% and 0.27-0.33, respectively. The diastase numbers of
honey and plain honey powder sample were 10.51 and 9.58, respectively.
According to sensory analysis results, it was determined that overall
evaluation parameter got more than 3 points on the 5-point hedonic scale and
the honey powder with strawberry juice was more preferred.
Araştırmada; vakum kurutma yöntemi ile balın biyoaktif
bileşenlerini koruyarak sade ve meyveli bal tozu (karadut, çilek ve portakal)
üretimi ve üretilen bal tozlarının soğuk içecek hazırlamak için bal tozu
karışımlarına dönüştürülmesi amaçlanmıştır. Bal tozu örneklerine; fiziksel,
kimyasal ve duyusal analizler yapılmıştır. Bal tozu örneklerinin sıkıştırılmış
yığın yoğunluğu ve hacim ağırlıklı ortalama partikül boyutu değerlerinin
sırasıyla 0.60-0.85 g/cm3 ve 79.99-198.88 µm ve çözünürlüklerin ise
%90 değerinin üzerinde olduğu belirlenmiştir. Bal tozu örneklerinin nem içeriği
ve su aktivitesi değerlerinin sırasıyla %2.77-4.30 ve 0.27-0.33 olduğu tespit
edilmiştir. Üretimde kullanılan balın ve sade bal tozunun diastaz sayılarının
sırasıyla 10.51 ve 9.58 olduğu belirlenmiştir. Duyusal analiz sonucunda, genel
beğeni parametresinin 5 puanlık hedonik skala üzerinden 3 değerinin üzerinde
puan aldığı ve çilek suyu içeren örneklerin daha çok beğenildiği
belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Other ID | GD17113 |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | April 9, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 43 Issue: 3 |