In this study, a questionnaire to
400 students studying at Faculty of Education, Faculty of Arts and Sciences,
Faculty of Economics and Administrative Sciences, Faculty of Engineering and
faculty of Health Sciences in Erzincan University in 2016-2017 academic year
was applied and the students' milk consumption habits and behaviors were
investigated through the obtained data.
Students participating in the study were identified by a single,
unclustered random probability sampling method based on population ratios. The
data obtained through the questionnaire are given in tables. It was determined
that 67% of the students in the survey liked milk, consumed about 1.3 liters of
milk per week, which is not enough compared to developed countries. It has been
seen that students prefer to supermarkets instead of groceries and shops when
buying milk and pay attention to brand, price, production and expiry date. It
has been determined that other students, except for the students of the Faculty
of Health Sciences, generally do not have enough knowledge about milk-borne
diseases. We determined that the first reason of milk consumption is the
students were aware of milk having nutritional function and did not encounter
any problems in milk consumption in general.
Bu araştırmada, 2016-2017 eğitim-öğretim yılında
Erzincan Üniversitesi’nin Eğitim Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi, İktisadi ve
İdari Bilimler Fakültesi, Mühendislik Fakültesi ve Sağlık Bilimleri
Fakültesinde öğrenim gören 400 öğrenciye anket uygulanarak elde edilen
verilerin kullanılmasıyla öğrencilerin süt tüketim alışkanlıkları ve
davranışları incelenmiştir. Araştırmaya katılan öğrenciler ana kitle oranlarına
dayalı kümelendirilmemiş tek aşamalı tesadüfi olasılık örnekleme yöntemi ile
belirlenmiştir. Anket sonucunda elde edilen veriler tablolar halinde
verilmiştir. Araştırmada öğrencilerin %67’sinin sütü sevdiği, haftalık kişi
başına yaklaşık 1.3 litre süt tükettiği, bunun gelişmiş ülkelere oranla yeterli
olmadığı belirlenmiştir. Öğrencilerin süt satın alırken bakkal ve pazarların
yerine genellikle marketleri tercih ettiği ve markaya, fiyata, üretim ve son
kullanma tarihine dikkat ettiği görülmüştür. Sağlık Bilimleri Fakültesi
öğrencileri haricinde diğer öğrencilerin genellikle süt ile bulaşan hastalıklar
konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığı belirlenmiştir. Öğrencilerin süt
tüketmede ilk sebep olarak sütün besleyici özelliğini ön plana çıkardığı, genel
olarak süt tüketiminde herhangi bir sorunla karşılaşmadığı görülmüştür.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | February 15, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 44 Issue: 1 |