İkinci nesil biyoyakıtların önemi her geçen gün
artmaktadır. Yer fıstığı ülkemizde bol miktarda yetişen bir tarım ürünüdür.
Lignoselülozik bir tarımsal atık olan yer fıstığı kabuğu ikinci nesil biyoyakıt
üretiminde biyokütle olarak kullanılabilmektedir. Yapılan deneylerde, üretilen
biyoetanolü optimize etmek amacıyla farklı kabuk konsantrasyonları, hidroliz
koşulları, Accellerase 1500 enzim kullanımı, inkübasyon koşulları, inokülasyon
oranı ve farklı azot kaynakları denenmiştir. Denemeler sonucunda, enzimatik
hidrolizle %10 kabuk ve 1 g/L soya unu ile hazırlanan besiyerlerinde, 12
saatte, aerobik koşullarda ve maya optik yoğunluğu 0.86 olduğunda etanol
üretiminin 2.24 g/L olduğu belirlenmiştir. İnokülasyon oranı ve inkübasyon
süresi arttığında maya gelişimi OD600: 6.0’a kadar yükselmiş ancak
etanol üretimi düşmüştür.
The importance of second generation biofuels is
increasing day by day. Peanut is an agricultural product that is abundantly
produced in Turkey. Peanut shell which is a lignocellulosic agricultural
biomass may be used to produce biofuel. In experiments to optimise bioethanol
production, different shell loading concentrations, pretreatment conditions, the
usage of Accellerase 1500 enzyme, incubation conditions, inoculation ratios and
different nitrogen source were studied. In the media preparing with peanut
shell sugar, obtaining after enzymatic hydrolysis, the bioethanol concentration
and yeast growth was obtained as 2.24 g/L and 0.86 (OD600) in the
presence of 10% shell loading and 1 g/L soy flour at the end of 12 hours incubation time in aerobic conditions. Higher
yeast growth such as 6.0 (OD600), lower bioethanol production were
obtained when the inoculation ratio and incubation times were increased.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | April 15, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 44 Issue: 2 |