Bu çalışmada, kuru madde (%90 KM) içeriği büyük oranda şeker ve liften oluşan keçiboynuzumeyvesinden yüksek verim ve kalitede suda çözünür kuru madde özütlenmesi için meyve tanecikboyutu (X1: 0.30 – 3.67 mm), su –meyve oranı (X2: 2.3- 5.7), özütleme sıcaklığı (X3: 15- 75 °C) ve özütlemesüresi (X4: 44- 196 dk) gibi özütlemeye etki eden faktörler Tepki Yüzey Yöntemi (TYY) kullanılarakaraştırılmıştır. Bu faktörlerin etkileri, test edilen meyvenin su tutma kapasitesi ile meyve özütünün pH,filtrat verimi, berraklık ve suda çözünür kuru maddesine (%ÇKM) göre incelenmiş olup determinasyonkatsayılarının (R2), pH hariç diğer tüm bağımlı değişkenler için 0.77- 0.97 arasında değiştiği gözlenmiştir.Çalışmada, %ÇKM üzerine faktörlerin etkileşimlerinden en fazla etkiyi sıcaklık-süre etkileşiminingösterdiği (P<0.05); su-meyve oranı (P<0.001) ile sıcaklığın (P<0.01) ise tek tek etkilerinin önemli olduğu;yüksek %ÇKM için düşük su –meyve oranında, düşük sıcaklıklarda uzun süre veya kısa sürelerde yükseksıcaklığın gerekli olduğu tespit edilmiştir
In this study, factors affecting the extraction conditions like particle size of fruit (X1: 0.30 – 3.67 mm),water – fruit ratio (X2: 2.3 - 5.7), extraction temperature (X3: 15- 75 °C) and extraction time (X4: 44 - 196min) were investigated to obtain soluble solid extract in a high yield and quality from carob bean fruitwhose dry matter (90%) contains substantially sugar and fiber, using response surface methodology(RSM). Effects of these factors were investigated with respect to the water holding capacity of testingcarob pod and pH, extraction efficiency, clearness and the soluble solids (SS%) of fruit. It was observedthat the calculated determination coefficients for all dependent variables except pH were varied between0.77 and 0.97 values. In the study it was determined that while the interaction between the time-temperatureexhibited the most significant effect on SS% (P<0.05), the individual effects of water - fruit ratio(P<0.001) and the temperature (P<0.01) on the SS% was also found significant. The results indicatedthat high SS% value required the low water with the high temperatures for short time or a long time forlow temperatures
Other ID | JA82SJ75BZ |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 40 Issue: 6 |