Yerfıstığı ülkemizde tarımı yapılan önemli tarla bitkilerinden birisidir. Bu çalışmanın amacı Türkiye’deşimdiye kadar tescil ettirilmiş ve Antalya koşullarında yetiştirilen yerfıstığı çeşitlerinin yağ içerikleri veyağ asidi bileşimlerini belirlemektir. Örneklerin yağ içerikleri soxhelet yağ ekstraktörü ile yağ asitleribileşimi de GC-MS/FID cihazı kullanılarak belirlenmiştir. Araştırma sonucunda örneklerin toplam yağiçeriklerinin %49.15 (Batem-Cihangir) ile %54.95 (Florispan) aralığında dağılım gösterdiği görülmüştür.Örneklerden elde edilen yağlarda da altı farklı yağ asidinin varlığı tespit edilmiştir. Örneklerde tanımlamasıyapılan yağ asitleri; palmitik, stearik, oleik, linoleik, araşidik ve behenik asitler olup bunlar sırasıyla%9.58-11.82, %2.31-3.70, %39.80-55.09, %27.54-41.53, %1.17-1.66, %1.15-3.51 aralığında değişmiştir.Analiz sonuçları yerfıstığında çeşide göre toplam yağ içeriği ve yağ asidi açısından geniş bir varyasyonunolduğunu göstermektedir
Peanut is one of the extensively cultivated field crops in Turkey. This study was conducted to determinethe oil content and fatty acid composition of the certificated peanut cultivars which were grown in Antalyaprovince. Total oil content was determined by using soxhelet apparatus and fatty acid composition ofthese oils was analysed by GC-MS/FID equipment. As a result, total oil content of these cultivars wasranged from 49.15% (Batem-Cihangir) to %54.95 (Florispan). The peanut oils composed from six differentfatty acids. These fatty acids were palmitic, stearic, oleic, linoleic, arachidic and behenic acids and variedbetween 9.58-11.82%, 2.31-3.70%, 39.80-55.09%, 27.54-41.53%, 1.17-1.66%, 1.15-3.51%, respectively.This research results showed that there were large variation in oil content and fatty acid compositionfor these peanut cultivars
Other ID | JA97BZ38SU |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | February 1, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 41 Issue: 1 |