In this study,
the amounts of vitamins A, E, C, β-carotene, lycopene, ghrelin, reduced and
oxidized form of glutathione (GSH, GSSG) with malondialdehyde (MDA) in ripe
fruits of Diospyros kaki L. plant were determined by using HPLC. The
amount of vitamins A, E, C, β-carotene, lycopene, ghrelin, GSH, GSSG and MDA in
Diospyros kaki L. plant were found to be 0.40±0.06 – 0.92±0.08;
0.63±0.09 - 1.34±0.14; 47.00±0.80 - 65.61±1.56; 2.08±0.18 - 3.36±0.30;
0.69±0.08 - 1.42±0.13; 2.14±0.65 - 7.98±1.06; 398.25±34.23 - 527.90±23.36;
23.67±8.89 - 42.43±4.81 and 5.63±0.35 - 7.28±0.42 µg/g, respectively. It can be
said that Diospyros kaki L. plant fruits are a good source of vitamin C,
lycopene, ghrelin and glutathione. Findings suggest that the fruit of this
plant may be a useful source of antioxidants. Differences in the amount of
parameters in the Diospyros kaki L. fruit are thought to be due to the
growth medium, climate, and environmental conditions.
Diospyros kaki L. Vitamin A Vitamin E Vitamin C β-carotene Lycopene Ghrelin Glutathione MDA
Bu çalışmada,
Trabzon hurması (Diospyros kaki L.)’nın olgunlaşmış meyvelerinde A, E, C
vitaminleri, β-karoten, likopen, ghrelin, indirgenmiş ve yükseltgenmiş
glutatyon (GSH, GSSG) ve malondialdehit (MDA) miktarları Yüksek Performanslı
Sıvı Kromatografisi (HPLC) ile belirlendi. Trabzon hurması bitkisinin
meyvelerindeki A vitamini, E vitamini, C vitamini, β-karoten, likopen, ghrelin,
GSH, GSSG ve MDA miktarları sırasıyla 0.40±0.06 - 0.92±0.08; 0.63±0.09 -
1.34±0.14; 47.00±0.80 - 65.61±1.56; 2.08±0.18 - 3.36±0.30; 0.69±0.08 -
1.42±0.13; 2.14±0.65 - 7.98±1.06; 398.25±34.23 - 527.90±23.36; 23.67 ± 8.89 -
42.43 ± 4.81 μg/g ve 5.63 ± 0.35 - 7.28 ± 0.42 μg/g arasında olduğu gözlendi. Trabzon
hurması meyvelerinin C vitamini, likopen, ghrelin ve glutatyon bakımından iyi
bir kaynak olduğu söylenebilir. Bulgular bu bitkinin meyvelerinin antioksidan
için yararlı bir kaynak olabileceğini düşündürmektedir. Trabzon hurmasının
meyvelerindeki parametrelerin miktarındaki farklılıkların büyüme ortamı, iklim
ve çevresel koşullardan kaynaklandığı düşünülmektedir.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | August 1, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 44 Issue: 4 |