Research Article
BibTex RIS Cite

ŞEBİNKARAHİSAR CEVİZ ÇEŞİDİNDE AFLATOKSİN İÇERİĞİNİN ELISA YÖNTEMİYLE BELİRLENMESİ

Year 2019, Volume: 44 Issue: 4, 672 - 680, 01.08.2019
https://doi.org/10.15237/gida.GD19042

Abstract

Aflatoksinler, özellikle Aspergillus
flavus ve Aspergillus parasiticus tarafından üretilen
farmasötik olarak insan yiyecekleri ve hayvan yemleri için kanserojen toksik
metabolitlerdir. Bu çalışma, yıllar arasındaki mevsimsel değişimlere bağlı
olarak Şebinkarahisar’da yetişen ceviz çeşidindeki aflatoksin miktarındaki
değişimi enzim bağlı immünosorbent testi (ELISA) yöntemi ile belirlemek
amacıyla yapılmıştır. Tüm örneklerde aflatoksin varlığı ölçülebilir limitler
dahilinde bulunmuştur. Ancak incelenen toplam 20 farklı ceviz numunesinin
hiçbirinde, aflatoksin, Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği tarafından
belirlenen sınırların üstünde gözlenmemiştir. Her bir deneme örnek başına 3
kuyucuk içerecek şekilde 3 tekrarlı yapılmıştır ve korelasyon analizi 2 farklı
yıl boyunca AFB1 ve AFT arasında anlamlı bir ilişki olduğunu göstermiştir. Ek
olarak, her ne kadar yıllar arasındaki mevsimsel değişimlere bağlı olarak
aflatoksin içeriğinde artışlar görülse de istatistiksel anlamda bir fark
oluşmamıştır ve bu durum korelasyon analizi ile desteklenmiştir.

References

  • Refenas1 Prof. Dr. Hikmet KARAÇAMAvrasya Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü, hikmet.karacam@avrasya.edu.trTel: 0532 333 89 70
  • Referans2Doç. Dr. Mutlu GÜLTEPEGiresun Üniversitesi Dereli Meslek Yüksekokulu Ormancılık Bölümü Ormancılık ve Orman Ürünleri Programımutlu.gultepe@giresun.edu.trTel: 0505 795 20 61
  • Referans3Öğr. Gör. Onur BASANÇELEBİGiresun Üniversitesi Şebinkarahisar Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Bölümüonur.basancelebi@giresun.edu.trTel: 0454 310 17 10 / 31 84

DETERMINATION OF AFLATOXIN CONTENTS OF SEBINKARAHISAR WALNUT VARIETY BY ELISA METHOD

Year 2019, Volume: 44 Issue: 4, 672 - 680, 01.08.2019
https://doi.org/10.15237/gida.GD19042

Abstract

Aflatoxins are carcinogenic
toxic metabolites for human foods and animal feeds in terms of pharmaceutical
produced by
Aspergillus flavus and Aspergillus parasiticus.
This study was carried out to determine the aflatoxin changes in Şebinkarahisar
walnut under different
seasonal changes between the years by enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) method. The presence of
aflatoxin was found in all of the samples within measurable limits. But in none
of the total 20 different walnut samples examined, aflatoxin was not observed
above the limits determined by the Turkish Food Codex Contaminants Regulation.
Each treatment included 3 wells were carried out triplicates to determination
of AFT and AFB1 and correlation analysis showed a significant relationship
between AFB1 and AFT for 2 different years. In addition, although there was an
increase in aflatoxin content due to seasonal changes between the years, there
was no statistically significant difference and it was supported by correlation
analysis.

References

  • Refenas1 Prof. Dr. Hikmet KARAÇAMAvrasya Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü, hikmet.karacam@avrasya.edu.trTel: 0532 333 89 70
  • Referans2Doç. Dr. Mutlu GÜLTEPEGiresun Üniversitesi Dereli Meslek Yüksekokulu Ormancılık Bölümü Ormancılık ve Orman Ürünleri Programımutlu.gultepe@giresun.edu.trTel: 0505 795 20 61
  • Referans3Öğr. Gör. Onur BASANÇELEBİGiresun Üniversitesi Şebinkarahisar Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Bölümüonur.basancelebi@giresun.edu.trTel: 0454 310 17 10 / 31 84
There are 3 citations in total.

Details

Primary Language English
Journal Section Articles
Authors

Mustafa Cüce

Publication Date August 1, 2019
Published in Issue Year 2019 Volume: 44 Issue: 4

Cite

APA Cüce, M. (2019). DETERMINATION OF AFLATOXIN CONTENTS OF SEBINKARAHISAR WALNUT VARIETY BY ELISA METHOD. Gıda, 44(4), 672-680. https://doi.org/10.15237/gida.GD19042
AMA Cüce M. DETERMINATION OF AFLATOXIN CONTENTS OF SEBINKARAHISAR WALNUT VARIETY BY ELISA METHOD. The Journal of Food. August 2019;44(4):672-680. doi:10.15237/gida.GD19042
Chicago Cüce, Mustafa. “DETERMINATION OF AFLATOXIN CONTENTS OF SEBINKARAHISAR WALNUT VARIETY BY ELISA METHOD”. Gıda 44, no. 4 (August 2019): 672-80. https://doi.org/10.15237/gida.GD19042.
EndNote Cüce M (August 1, 2019) DETERMINATION OF AFLATOXIN CONTENTS OF SEBINKARAHISAR WALNUT VARIETY BY ELISA METHOD. Gıda 44 4 672–680.
IEEE M. Cüce, “DETERMINATION OF AFLATOXIN CONTENTS OF SEBINKARAHISAR WALNUT VARIETY BY ELISA METHOD”, The Journal of Food, vol. 44, no. 4, pp. 672–680, 2019, doi: 10.15237/gida.GD19042.
ISNAD Cüce, Mustafa. “DETERMINATION OF AFLATOXIN CONTENTS OF SEBINKARAHISAR WALNUT VARIETY BY ELISA METHOD”. Gıda 44/4 (August 2019), 672-680. https://doi.org/10.15237/gida.GD19042.
JAMA Cüce M. DETERMINATION OF AFLATOXIN CONTENTS OF SEBINKARAHISAR WALNUT VARIETY BY ELISA METHOD. The Journal of Food. 2019;44:672–680.
MLA Cüce, Mustafa. “DETERMINATION OF AFLATOXIN CONTENTS OF SEBINKARAHISAR WALNUT VARIETY BY ELISA METHOD”. Gıda, vol. 44, no. 4, 2019, pp. 672-80, doi:10.15237/gida.GD19042.
Vancouver Cüce M. DETERMINATION OF AFLATOXIN CONTENTS OF SEBINKARAHISAR WALNUT VARIETY BY ELISA METHOD. The Journal of Food. 2019;44(4):672-80.

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/