Research Article
PDF Zotero Mendeley EndNote BibTex Cite

ŞEBİNKARAHİSAR CEVİZ ÇEŞİDİNDE AFLATOKSİN İÇERİĞİNİN ELISA YÖNTEMİYLE BELİRLENMESİ

Year 2019, Volume 44, Issue 4, 672 - 680, 01.08.2019
https://doi.org/10.15237/gida.GD19042

Abstract

Aflatoksinler, özellikle Aspergillus flavus ve Aspergillus parasiticus tarafından üretilen farmasötik olarak insan yiyecekleri ve hayvan yemleri için kanserojen toksik metabolitlerdir. Bu çalışma, yıllar arasındaki mevsimsel değişimlere bağlı olarak Şebinkarahisar’da yetişen ceviz çeşidindeki aflatoksin miktarındaki değişimi enzim bağlı immünosorbent testi (ELISA) yöntemi ile belirlemek amacıyla yapılmıştır. Tüm örneklerde aflatoksin varlığı ölçülebilir limitler dahilinde bulunmuştur. Ancak incelenen toplam 20 farklı ceviz numunesinin hiçbirinde, aflatoksin, Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği tarafından belirlenen sınırların üstünde gözlenmemiştir. Her bir deneme örnek başına 3 kuyucuk içerecek şekilde 3 tekrarlı yapılmıştır ve korelasyon analizi 2 farklı yıl boyunca AFB1 ve AFT arasında anlamlı bir ilişki olduğunu göstermiştir. Ek olarak, her ne kadar yıllar arasındaki mevsimsel değişimlere bağlı olarak aflatoksin içeriğinde artışlar görülse de istatistiksel anlamda bir fark oluşmamıştır ve bu durum korelasyon analizi ile desteklenmiştir.

References

  • Refenas1 Prof. Dr. Hikmet KARAÇAMAvrasya Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü, hikmet.karacam@avrasya.edu.trTel: 0532 333 89 70
  • Referans2Doç. Dr. Mutlu GÜLTEPEGiresun Üniversitesi Dereli Meslek Yüksekokulu Ormancılık Bölümü Ormancılık ve Orman Ürünleri Programımutlu.gultepe@giresun.edu.trTel: 0505 795 20 61
  • Referans3Öğr. Gör. Onur BASANÇELEBİGiresun Üniversitesi Şebinkarahisar Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Bölümüonur.basancelebi@giresun.edu.trTel: 0454 310 17 10 / 31 84

DETERMINATION OF AFLATOXIN CONTENTS OF SEBINKARAHISAR WALNUT VARIETY BY ELISA METHOD

Year 2019, Volume 44, Issue 4, 672 - 680, 01.08.2019
https://doi.org/10.15237/gida.GD19042

Abstract

Aflatoxins are carcinogenic toxic metabolites for human foods and animal feeds in terms of pharmaceutical produced by Aspergillus flavus and Aspergillus parasiticus. This study was carried out to determine the aflatoxin changes in Şebinkarahisar walnut under different seasonal changes between the years by enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) method. The presence of aflatoxin was found in all of the samples within measurable limits. But in none of the total 20 different walnut samples examined, aflatoxin was not observed above the limits determined by the Turkish Food Codex Contaminants Regulation. Each treatment included 3 wells were carried out triplicates to determination of AFT and AFB1 and correlation analysis showed a significant relationship between AFB1 and AFT for 2 different years. In addition, although there was an increase in aflatoxin content due to seasonal changes between the years, there was no statistically significant difference and it was supported by correlation analysis.

References

  • Refenas1 Prof. Dr. Hikmet KARAÇAMAvrasya Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü, hikmet.karacam@avrasya.edu.trTel: 0532 333 89 70
  • Referans2Doç. Dr. Mutlu GÜLTEPEGiresun Üniversitesi Dereli Meslek Yüksekokulu Ormancılık Bölümü Ormancılık ve Orman Ürünleri Programımutlu.gultepe@giresun.edu.trTel: 0505 795 20 61
  • Referans3Öğr. Gör. Onur BASANÇELEBİGiresun Üniversitesi Şebinkarahisar Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Bölümüonur.basancelebi@giresun.edu.trTel: 0454 310 17 10 / 31 84

Details

Primary Language English
Subjects Science
Published Date 2019
Journal Section Articles
Authors

Mustafa CÜCE (Primary Author)
GİRESUN ÜNİVERSİTESİ, ŞEBİNKARAHİSAR UYGULAMALI BİLİMLER YÜKSEKOKULU
Türkiye

Publication Date August 1, 2019
Published in Issue Year 2019, Volume 44, Issue 4

Cite

Bibtex @research article { gida526575, journal = {Gıda}, issn = {1300-3070}, eissn = {1309-6273}, address = {}, publisher = {Gıda Teknolojisi Derneği}, year = {2019}, volume = {44}, pages = {672 - 680}, doi = {10.15237/gida.GD19042}, title = {DETERMINATION OF AFLATOXIN CONTENTS OF SEBINKARAHISAR WALNUT VARIETY BY ELISA METHOD}, key = {cite}, author = {Cüce, Mustafa} }
APA Cüce, M. (2019). DETERMINATION OF AFLATOXIN CONTENTS OF SEBINKARAHISAR WALNUT VARIETY BY ELISA METHOD . Gıda , 44 (4) , 672-680 . DOI: 10.15237/gida.GD19042
MLA Cüce, M. "DETERMINATION OF AFLATOXIN CONTENTS OF SEBINKARAHISAR WALNUT VARIETY BY ELISA METHOD" . Gıda 44 (2019 ): 672-680 <https://dergipark.org.tr/en/pub/gida/issue/46722/526575>
Chicago Cüce, M. "DETERMINATION OF AFLATOXIN CONTENTS OF SEBINKARAHISAR WALNUT VARIETY BY ELISA METHOD". Gıda 44 (2019 ): 672-680
RIS TY - JOUR T1 - DETERMINATION OF AFLATOXIN CONTENTS OF SEBINKARAHISAR WALNUT VARIETY BY ELISA METHOD AU - Mustafa Cüce Y1 - 2019 PY - 2019 N1 - doi: 10.15237/gida.GD19042 DO - 10.15237/gida.GD19042 T2 - Gıda JF - Journal JO - JOR SP - 672 EP - 680 VL - 44 IS - 4 SN - 1300-3070-1309-6273 M3 - doi: 10.15237/gida.GD19042 UR - https://doi.org/10.15237/gida.GD19042 Y2 - 2019 ER -
EndNote %0 The Journal of Food DETERMINATION OF AFLATOXIN CONTENTS OF SEBINKARAHISAR WALNUT VARIETY BY ELISA METHOD %A Mustafa Cüce %T DETERMINATION OF AFLATOXIN CONTENTS OF SEBINKARAHISAR WALNUT VARIETY BY ELISA METHOD %D 2019 %J Gıda %P 1300-3070-1309-6273 %V 44 %N 4 %R doi: 10.15237/gida.GD19042 %U 10.15237/gida.GD19042
ISNAD Cüce, Mustafa . "DETERMINATION OF AFLATOXIN CONTENTS OF SEBINKARAHISAR WALNUT VARIETY BY ELISA METHOD". Gıda 44 / 4 (August 2019): 672-680 . https://doi.org/10.15237/gida.GD19042
AMA Cüce M. DETERMINATION OF AFLATOXIN CONTENTS OF SEBINKARAHISAR WALNUT VARIETY BY ELISA METHOD. GIDA. 2019; 44(4): 672-680.
Vancouver Cüce M. DETERMINATION OF AFLATOXIN CONTENTS OF SEBINKARAHISAR WALNUT VARIETY BY ELISA METHOD. Gıda. 2019; 44(4): 672-680.
IEEE M. Cüce , "DETERMINATION OF AFLATOXIN CONTENTS OF SEBINKARAHISAR WALNUT VARIETY BY ELISA METHOD", Gıda, vol. 44, no. 4, pp. 672-680, Aug. 2019, doi:10.15237/gida.GD19042