Samples of 20 different brands of butter obtained from the marketplaces in Ankara have been analysed by Gas-Chromatography for any possible adulteration with margarines. Samples of three brands of margarine and a butter of know purity were also included in the study. Fatty acid spectrums of all samples were determined and compared with those samples known purity. Minor and major fatty acids and the ratio between some of the fatty acids were examined. The amount of total minor fatty acids in butter samples varied from 1.56% to 3.94% whereas margarines showed a maximum value of 0.30%. Analysis of major fatty acids showed that there were considerable differences between butter and margarine samples. The values obtained, particularly for oleic, linoleic and myristic acids, indicated no adulteration with margarine. The ratios between various fatty acids were determined and the results are given as tables and figures. These ratios confirmed the purity of butter samples. The minimum value of the ratio of C16/C14 was 12.33 in margarine were the butter samples had a maximum value of 3.38. The numerical values of the ratios obtained for C18-1/C18-0 C18-2/C18-1 and C18-3/C18-2 stayed within the accepted limits. Furthermore, the ratios calculated for all fatty acids were compared with the data published by others and the results were discussed in detail.
Ankara piyasasından temin edilen 20 tereyağı numunesi, yemeklik margarinlerle katkılı olup olmadıkları bakımından gaz-kromatografisi ile incelenmiştir. Saflığı belli tereyağı ve 3 ayrı marka margarin de incelemeye alınarak bütün numunelerin yağ asitleri spektrumu tesbit edilmiş ve birbirleriyle karşılaştırılmıştır. Bu karşılaştırmada: a) minör yağ asitleri, b) esas yağ asitleri, c) bazı yağ asitleri arasındaki oranlar tetkik edilmiştir. Tereyağı numunelerinde minör yağ asitleri miktarı toplu halde %1.56-3.94 arasında oynarken, margarinlerde en fazla %0.30 olarak tesbit edilmiştir. Esas yağ asitleri bakımından da önemli farklar tesbit edilmiş, özellikle oleik, linoleik ve miristik asit değerlerinden tereyağı numunelerinin margarinlerle katkılı olmadığı anlaşılmıştır. Muhtelif yağ asitleri arasındaki oranlar tesbit edilmiş, bunlara ait değerler cetvel ve şekillerle gösterilmiştir. Oranlardan da elde edilen sonuç, tereyağı numunelerine margarinlerle bir hilenin yapılmadığını ortaya koymuştur. C16/C14 oranı margarinde en az 12.33 iken, numunelerdeki en yüksek değer 3.88 olarak saptanmıştır. C18-1/C18-0 C18-2/C18-1 ve C18-3/C18-2 oranlarından elde edilen değerler de normal sınırlar içerisinde kalmıştır. Ayrıca yağ asitleri arasında tesbit edilen oranlar, diğer bazı araştırmacılar tarafından bulunan değerlerle karşılaştırılarak kritiği yapılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | April 1, 1976 |
Published in Issue | Year 1976 Volume: 1 Issue: 2 |