The chemical composition (totally 22 parameters) of 25 different Turkish sour cherry juices were evaluated and results were compared to the main literature on the basis of range values. Parameters such as relative density, brix, sorbitol, reduction free extract and glucose/fructose ratio were similar to the literature. Titratable acids, potassium, formal number are higher however phosphate, proline, magnesium, sulphate and alkalinity number are lower in Turkish sour cherry juices than those noted in literature. Sodium is varied between larger ranges, chlorine and citric acid are in narrower ranges in Turkish sour cherry juices.
Bu araştırmada değişik bölgelerden sağlanan 25 vişne suyu örneğinin bileşimi 22 kimyasal kriter açısından incelenmiş ve bulgular alt ve üst sınır değerleri esas alınarak bu konudaki başlıca literatürle karşılaştırılmıştır. Ülkemiz vişne suları, yoğunluk, briks, sorbitol, glukoz/fruktoz oranı ve indirgen olmayan ekstrakt gibi kriterler açısından literatürle benzerlik göstermektedir. Titrasyon asitliği, potasyum, formol sayısı ülkemiz vişne sularında daha yüksektir. Fosfat, prolin, magnezyum, sülfat ve kül ülkemiz vişne sularında daha düşüktür. Türk vişne sularında sodyum daha geniş sınırlarda, klorür ve sitrik asit daha dar sınırlarda yer almaktadır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | April 1, 1996 |
Published in Issue | Year 1996 Volume: 21 Issue: 2 |