BibTex RIS Cite

Can Cholesterol Decreased From Foods? (Turkish with English Abstract)

Year 1996, Volume: 21 Issue: 3, - , 01.06.1996

Abstract

Many factors, mainly raised serum cholesterol cause coronary heart diseases. Generally in order to decrease coronary heart diseases risk, reduction of plasma total and low density lipoprotein cholesterol through lowering the intake of total and saturated fat and of dietary cholesterol have been aimed. Several methods for the reduction of dietary cholesterol and removing cholesterol of some foods have been developed, recently. But the effect of dietary cholesterol on plasma cholesterol has not been understood completely. There are also arguments and opposite articles on this topic.

Gıdalardan Kolesterol Azaltılabilir mi?

Year 1996, Volume: 21 Issue: 3, - , 01.06.1996

Abstract

Koroner kalp hastalıklarının oluşumunda serum kolesterolündeki yükselme başta olmak üzere, daha bir çok faktörün de etkisi bulunmaktadır. Genel olarak, koroner kalp hastalıklarını azaltmak için, toplam yağ, doymuş yağ ve diyet kolesterolü alımının azaltılması dolayısıyla toplam plazma kolesterolü ve düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterolü (LDL)’nün düşürülmesi amaçlanmaktadır. Son zamanlarda bazı gıdalardaki kolesterolün azaltılması ve diyet kolesterolünün düşürülmesi amacıyla birçok metot geliştirilmiştir. Ancak diyet kolesterolünün plazma kolesterolü üzerindeki etkisi tam olarak açıklığa kavuşturulamamış olup, birbirine zıt görüşler bulunmaktadır. 

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Mehmet Demirci This is me

Metin Güldaş This is me

Fikri Başoğlu This is me

Publication Date June 1, 1996
Published in Issue Year 1996 Volume: 21 Issue: 3

Cite

APA Demirci, M. ., Güldaş, M. ., & Başoğlu, F. . (1996). Gıdalardan Kolesterol Azaltılabilir mi?. Gıda, 21(3).
AMA Demirci M, Güldaş M, Başoğlu F. Gıdalardan Kolesterol Azaltılabilir mi?. The Journal of Food. June 1996;21(3).
Chicago Demirci, Mehmet, Metin Güldaş, and Fikri Başoğlu. “Gıdalardan Kolesterol Azaltılabilir Mi?”. Gıda 21, no. 3 (June 1996).
EndNote Demirci M, Güldaş M, Başoğlu F (June 1, 1996) Gıdalardan Kolesterol Azaltılabilir mi?. Gıda 21 3
IEEE M. . Demirci, M. . Güldaş, and F. . Başoğlu, “Gıdalardan Kolesterol Azaltılabilir mi?”, The Journal of Food, vol. 21, no. 3, 1996.
ISNAD Demirci, Mehmet et al. “Gıdalardan Kolesterol Azaltılabilir Mi?”. Gıda 21/3 (June 1996).
JAMA Demirci M, Güldaş M, Başoğlu F. Gıdalardan Kolesterol Azaltılabilir mi?. The Journal of Food. 1996;21.
MLA Demirci, Mehmet et al. “Gıdalardan Kolesterol Azaltılabilir Mi?”. Gıda, vol. 21, no. 3, 1996.
Vancouver Demirci M, Güldaş M, Başoğlu F. Gıdalardan Kolesterol Azaltılabilir mi?. The Journal of Food. 1996;21(3).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/