Many factors, mainly raised serum cholesterol cause coronary heart diseases. Generally in order to decrease coronary heart diseases risk, reduction of plasma total and low density lipoprotein cholesterol through lowering the intake of total and saturated fat and of dietary cholesterol have been aimed. Several methods for the reduction of dietary cholesterol and removing cholesterol of some foods have been developed, recently. But the effect of dietary cholesterol on plasma cholesterol has not been understood completely. There are also arguments and opposite articles on this topic.
Koroner kalp hastalıklarının oluşumunda serum kolesterolündeki yükselme başta olmak üzere, daha bir çok faktörün de etkisi bulunmaktadır. Genel olarak, koroner kalp hastalıklarını azaltmak için, toplam yağ, doymuş yağ ve diyet kolesterolü alımının azaltılması dolayısıyla toplam plazma kolesterolü ve düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterolü (LDL)’nün düşürülmesi amaçlanmaktadır. Son zamanlarda bazı gıdalardaki kolesterolün azaltılması ve diyet kolesterolünün düşürülmesi amacıyla birçok metot geliştirilmiştir. Ancak diyet kolesterolünün plazma kolesterolü üzerindeki etkisi tam olarak açıklığa kavuşturulamamış olup, birbirine zıt görüşler bulunmaktadır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 1996 |
Published in Issue | Year 1996 Volume: 21 Issue: 3 |