BibTex RIS Cite

Campylobacter jejuni Microbiological Characteristics, Isolation and Transmission by Food (Turkish with English Abstract)

Year 1986, Volume: 11 Issue: 4, - , 01.08.1986

Abstract

Campylobacter jejuni, a gram-negative motile microaerophilic spiral rod, is now recognized as a common cause of enteritis in humans. Contaminated food or water and direct contact with infected animals have been incriminated in transmission of infection caused by this bacterium. Since many species of animals harbour C. jejuni as a part of their normal intestinal flora, foods derived from animals are of particular concern.          In this review, some information on the microbiological characteristics of C. jejuni, the evidence that foods may be vehicles for transmission to humans, isolation procedures and various factors affecting growth and survival of C. jejuni have been presented.

Campylobacter jejuni’nin Özellikleri, Gıdalarla Taşınması ve İzolasyon Yöntemleri

Year 1986, Volume: 11 Issue: 4, - , 01.08.1986

Abstract

Gram (-) hareketli, mikroaerofilik ve spiral çubuk şeklinde bir bakteri olan Campylobacter jejuni, çocuklarda ve yetişkinlerde bakteriyel gastroenteritin yaygın bir etmenidir. C. jejuni’nin insanlara, kontamine olmuş gıdalar veya bu organizmayı taşıyan hayvanlar aracılığı ile geçtiği düşünülmektedir. Evcil ve yabani hayvanlar çoğu kez bu organizmayı normal barsak floralarında bulundurduklarından, hayvansal gıdalar C. jejuni açısından önem taşımaktadırlar. Bu çalışmada, organizmanın bazı mikrobiyolojik özellikleri, gıdalarla taşınması ve izolasyon yöntemleri ile gelişimini etkileyen bazı faktörler bildirilmiştir.   

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Oya Aşkın This is me

Jale Acar This is me

Publication Date August 1, 1986
Published in Issue Year 1986 Volume: 11 Issue: 4

Cite

APA Aşkın, O. ., & Acar, J. . (1986). Campylobacter jejuni’nin Özellikleri, Gıdalarla Taşınması ve İzolasyon Yöntemleri. Gıda, 11(4).
AMA Aşkın O, Acar J. Campylobacter jejuni’nin Özellikleri, Gıdalarla Taşınması ve İzolasyon Yöntemleri. The Journal of Food. August 1986;11(4).
Chicago Aşkın, Oya, and Jale Acar. “Campylobacter jejuni’nin Özellikleri, Gıdalarla Taşınması Ve İzolasyon Yöntemleri”. Gıda 11, no. 4 (August 1986).
EndNote Aşkın O, Acar J (August 1, 1986) Campylobacter jejuni’nin Özellikleri, Gıdalarla Taşınması ve İzolasyon Yöntemleri. Gıda 11 4
IEEE O. . Aşkın and J. . Acar, “Campylobacter jejuni’nin Özellikleri, Gıdalarla Taşınması ve İzolasyon Yöntemleri”, The Journal of Food, vol. 11, no. 4, 1986.
ISNAD Aşkın, Oya - Acar, Jale. “Campylobacter jejuni’nin Özellikleri, Gıdalarla Taşınması Ve İzolasyon Yöntemleri”. Gıda 11/4 (August 1986).
JAMA Aşkın O, Acar J. Campylobacter jejuni’nin Özellikleri, Gıdalarla Taşınması ve İzolasyon Yöntemleri. The Journal of Food. 1986;11.
MLA Aşkın, Oya and Jale Acar. “Campylobacter jejuni’nin Özellikleri, Gıdalarla Taşınması Ve İzolasyon Yöntemleri”. Gıda, vol. 11, no. 4, 1986.
Vancouver Aşkın O, Acar J. Campylobacter jejuni’nin Özellikleri, Gıdalarla Taşınması ve İzolasyon Yöntemleri. The Journal of Food. 1986;11(4).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/